25.8.15

Tempoh terpanjang

Bismillah wal hamdulillah...

Sebenarnya baru perasan ammar genab 1tahun 7bln beberapa hari lepas... makna kata ia merupakan tempoh terpanjang saya 'kekosongan' haha! apakah makna kekosongan tersebut?ia berkait rapat dgn status mak buyong... hehe... sejak tempoh 5tahun (lepas kawen) bila anak2 paling kecik berusia 1tahun dan ke atas sila berhati2... kemungkinan 'double line' bakal muncul semula... :P

Dah sangat terasa anak-anak dah makin membesar... ammar pun kalau siang hari tuh xdakla nak berkepit sangat dgn ummi cuma kena awasi dia sebab sangatlah explorace... dah perangai susah tidur dia masih lagi menten... ammar tak boleh tidur terlalu awal sebelum pukul 9-10malam sebab nanti mesti dia akan terbangun tengah-tengah malam ajak ummi main... kalau buat2 tidur nanti, dipanjatnya ummi sampai terbangun... bila la kamu nak ok ni duhai puteraku?hari2 pening kepala ayah nak bagi kamu tidur sebab ayah banyak kerja kena setel waktu malam... kalau anak-anak ada memang tak dptlah nak siapkan kerja...kadang-kadang sampai lewat malam... ummi pun sama jugak... ni baru 3orang kan...

Memang nampak sangat banyak hikmahnya di situ anak kami dah tak menambah lagi dalam tempoh terpanjang ini sebab rasanya banyak perkara yang perlu distabilkan dulu termasuklah tahap kesihatan diri ini... orang cakap, kasi beranak je bagi setel dulu baru fikir nak kurus ke apa...tp bagi saya pregnancy juga memerlukan berat badan yang baik, tahap kesihatan yang stabil barulah kita enjoy the moment dan juga anak yang lahir insya allah sihat... jadi saya perlu berdiet dulu dalam tempoh 5tahun ini... hehe :P harap-harap tuh mencapai sasaran... banyak culas je faizah nehs... ada beberapa meals da ganti oat ya allah hazebedahnya nak menelan oat... tambah hirisan pisang emas tuh pun ala-ala je la... berpeluh nk telan oat... apsal la oat ni xbest eh?nak-nak oat yg rolled tuh... memang kaw2 rasa tak sedap enak dia tuh... demi nak sihat konong2nya ku gagahi jugak... cuma workout je belum bermula... sport shoes masih cantik dlm kotak... haha! seriaun en.suami bertanya nanti sebab arituh beriya bukan main nk beli sport shoes... malam-malam buta lepas en.abg balik dari opis terjah kedai sukan... haha! macam lawak... tak menyempat je macam malam tuh jgk kau nk eksesais kan...

Padahal dah sebulan kot tak start lagi eksesais... huwaaa...  perlu kuat la 'will power' nak lawan segala anasir negatif yang bakal menggagalkan segala rancangan...

 

7 sweet persons:

cikcoklat a.k.a Haiza said...

sama la sy pon setahun 5bulan ni kosong..hehehe...mmg nak rehat kejap dulu..n nak jaga badan dulu(konon2 la)hehehe...

♥نعمة السعده اسماعيل‎ ♥ said...

hihi..
dah cek upt?
lately kak fae suka post n share pic2 kembar.hehehe

Faizah^Ramli said...

@cikcoklat a.k.a Haiza

Cikcoklat saya memang debab sgt...rasa xseronok kalau pregnant naik WAJIB tambah padahal dah memang overweight dah kenapa kena tambah lg...haruslah sebab nak make sure baby yang bertambah besar bukan ummi baby hehe :P rasa xsyok di situ... jadi kenala kuruskan dulu mana yg patut...jadi takda la emo sgt setiap kali check up...segan kat nurse dok cek berat....haha!

Faizah^Ramli said...

@♥نعمة السعده اسماعيل‎ ♥

Naem, pic kembar tuh doa 5thn akan datang insya allah.... bukan dalam masa terdekat harapnya... tp punyala berangai nk twins bagai tapi xdak pun keturunan kembaq laki bini hehe...mmg harapan tipis... apa2 pun kuasa allah swt mampu mengatasi segalanya...

♥نعمة السعده اسماعيل‎ ♥ said...

@Faizah^Ramli
teringin jugakkk anak kembaq even xdak jugak gene kembaq
sama cam kak fae nk kena tunggu lagi hehe
betul apapun semua kuasa Allah

nik ros said...

wah.good luck.moga dapat badan yg di idamkan :)

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Eceli bkn nk slim sgt haha! malu pulak...tp at least sihat btol x? :) yg penting sihat...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D