6.12.11

Sharing is caring...

Bismillah wal hamdulillah...   

Masalah Rambut
Sapa ada masalah keguguran rambut angkat tgn?? sy mmg da agak lama mengalami masalah ini since sblm kawen lg... sbbnya xdpt dikenalpasti... tp sy rasa sbb masalah scalp... kerna sy jenis kulit sensitif mcm aisya jgk... org ckp alahan... sbb tuh la agaknya rambut gugur xpnh berhenti... pas pantang lg la menjadi2... pas consume vitamin shaklee masalah ini 50% hilang... tp kerna dek bajet yg xmengizinkan, masalah xbtul2 setel stop amik shaklee trus jadi blk... nak2 skrg preggy lg... kkdg gerun tgk rambut yg bertaburan dlm bilik... bila sapu je rambut ai je 1plastik! mcm org ada penyakit jerk T__T
Oleh krn ketakutan ini menjadi sgt serius sy start consume shaklee blk... dismping nk amik supplement utk pregnant mom... sy try jugak Shampoo Prosante Shaklee... so far ada kot almost 1bln sy cuba shampoo ni sy rasa masalah keguguran rmbut da makin kurang... xdakla berkepul2 rambut gugur time sikat... dismping konsisten amik vitalea 2biji 1hari... :) lega lak rasa tgk da kurang rambut yg bertebaran... tp xdakla 0% trus rambut gugur...masih ada lagi rambut yg gugur tp xdakla merisaukan sgt.. alhamdulillah... harap2 rambut ai yg makin menipis ni akn lebat kembali...

Stretcmark

Skrg ni, kandungan da hmpir mencecah 17weeks... perot da boyot ke depan... hari2 ushar... haha! rasanya bentuk perot cenggini nk dpt gegirl ka boy ye? heee... sy suka ushar perot org preggy pastu buat andaian sndiri... n tekaan sy hampir 90% akn menepati sasaran... pnh sy sembang2 dgn preggy mommies masa tunggu turn kt PMC.. sy tgk perot dia... sy men teka je... "ni mesti baby boy dlm ni kn?" haha! tanpa segan silu teka... trus dia terkejut "haah btol...mcm mana tau??" terkedu mommy tuh... sy ckp "tgk perot pun da tau..." kah3.... mcmla pandai sgt... :P mebi kebetulan... tp its true~! bentuk perot pregnant anak lelaki n perempuan mmg ada kelainan... bg saya la... ce tnya org yg ada anak lelaki n anak perempuan... sure dia ckp ada perbezaan :)
(ok lari tajuk sudeyyy)

Pregnant kali ni mmg xdak stretchmarks pulak...aneh la jgk... bekas2 masa 1st pregnancy still ada tp da kabur da... ms aisya dulu 4bln da jelas da stretchmarks smpai nurse kt KK Kangar ckp perot mcm kena cakar hantu! gile! hahah :P kali ni mcm hampir xdak stretchmarks walaupun perot da cekang/keras ke dpn... perot 2nd pregnancy ni rasanya lbh besar ms pregnant kt aisya dulu... start 3bln da xleh pakai bj kurung... masa aisya dulu 5-6bln masih bleh pakai bj kurung... adala kot 1-2kali sapu lotion butter cream PALMERS tp xkonsisten... haha... malas sgt... harap2 stretchmarks ni xmuncul2 la mcm 1st pregnancy... yg lama pun hampir tiada... syukur alhamdulillah... adakah kerna shaklee's also? hnya yg mengamalkannya shj yg tahu :)




3 sweet persons:

Qider said...

hahaha...saya makan shaklee pun tak ilang mark itu..tapi tak peduli,janji ai sihat dan kuat..

F a i z a h ' s said...

@Qider

Bahaha...xsure sama ada shaklee atau cocoa butter cream PALMERS itu :) tp xdakla marks kmi tuh ilang 100% masih berbaki tp da pudar... sonok tgk! masa aisya dulu smpai merah2 garis marks...mmg jelas

Qider said...

kami sampai la tak ilang,sampai makcik urut tanya,hubby tak komplen ke?adusss...kami pakai bio oil pun takde kesan sgt..tp mgkin sbb tak istiqamah kut,tak nyempat nak sapu lepas abis pantang...lagi risau nak menyusu punya pasal..

seb baik hubby tak komplen strech mark tu (dia komplen yg lain..haha),tapi ape nak buat,semua dia la punya pasal kuang3 ;-p

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D