8.12.12

Perfect pavlova?

Bismillah wal hamdulillah...

Honestly sy xbapa suka sgt dgn rasa pavlova... kalu kurangkan manis, makan sejuk2, cmpo buah2 yg agak masak sedap jgk rasanya... tp beware sbb kuantiti gulanya adalah sgt tinggi... setakat nk mkn sekali skala okla kans...

Dalam 1-2minggu ni dpt bleh tahan jgk byknya order pavlova... pavlova mini la yg plg byk diorder... agaknya sng nk mkn kot daripada pavlova yg besar kena potong lg kans... kalu mini ngap je masuk mulut... bila ada org tnya pasai pavlova memula xtau nk letak harga... bahan2 nk buat pavlova nmpak mudah tp sbnrnya nk pastikan dia menjadi boleh thn mencabar... tang nk jaga meringue dlm proses pembuatannya... kalu gugel kita akn dapati pavlova ni ada pelbagai version resepi... ada yg guna krim of tartar instead of cuka, ada yg letak garam sket, ada yg almond ground instead of corn starch... mcm2 la lagi kalu kita gugel... kkdg penin nk ikut resepi mana... haha!

Memula xphm jgk nk buat meringue utk pavlova ni mcm mana... ada teknik dia rupanya...tgk youtube barula ku mengerti... mmg byk kena buat research kans...tnya2 org... thanks to Nano sbb sudi gak share tips n cara beliau mengendali cik adik manis pavvy ini...nmpak simple tp bleh thn gak mencabar... bila tgk youtube baru la mcm "ooooo gitula gamaknya glossy texture yg dimaksudkan... ic2..." sblm ni just baca je tp xtau apa yg sbnrnya yg dimaksudkan... so mlm ni buat order pja pavvy mini (6inc) 2layers utk esok... mcm da improve...tp kita tgk la satg apa hasilnya... hehe :D saspens jgk nehs... 

Sy ada gugel beberapa tips n tricks pavlova... moh cek bersama... kotla ada apa2 yg boleh dishare bersama :) 

1) Alaskan tray dgn baking paper yg basah and gris pada tray (anyone penah try x?mcm takut je nk cuba...hehe...just guna baking paper kering mcm biasa) Sumber: OnePerfectDayBlog

2) Pastikan suhu telur berada pada suhu bilik... Semua org pun tahu tips plg penting ini... masa nk asingkan telur je kena dlm keadaan sejuk sbb senang nk asingkan telur putih n kuning. Pastu biarkan seketika utk pastikan telur putih berada pd suhu bilik... slalunya sy letak bowl berisi telur putih sejuk tuh bawah kipas...hiks...

3) Masa da putar telur putih dgn gula, utk pastikan gula btul2 hancur dgn telur putih, amik sket meringue tuh n gosok pada jari...kalu masih rasa butiran gula pada jari agak byk makanya kena smbung putar lg meringue tuh... kiranya gula xhancur betul lg...

4) Org ni bg tips guna sudu besi masa nk letakkan adunan meringue atas tray... malas nk translate sila g blog dia n baca ye

5) Pastikan remove pavlova anda ke atas 'serving plate' atau board cake ketika pavlova masih agak2 suam utk elak rekahan semasa proses mengubah pavlova. Org blog ni nasihatkan utk terbalikkan pavlova utk mengerinkan bahagian bawah pavlova. So guna lapisan bawah pavlova la sbg bahagian atas utk spread whipping cream n buah2 segar... gud idea rite?? ;P

6) One final tip... encik blogger ni nasihatkan jgn simpan pavlova anda dlm fridge... simpan dlm bekas kedap udara je... dia ckp, if cuaca kt tmpt kita ni panas (mcm kt malaysia la kans...nak2 perlis ni haa...) jgn letak whipping cream terlalu awal... once da nk serve baru spread whipping cream n atur buah2... (mcm advice sis irma la)

7) Meringue yg da baked n blom spread whipping cream bleh tahan 2-3hari dlm bekas kedap udara... bila nk makan je leh trus spread dgn whipping cream n buah2 pastu ngapp trus... jgn tunggu terlalu lama utk serve... maksimum pavlova elok pada suhu bilik sblm dihidangkan hanyalah 1-2jam je... or else dia akan berkecai... nak2 cuaca malaysia yg agak panas... mmg possible teksture pavlova lembik n mudah berkecai... bleh test pasneh... buat utk makan2 sndiri... so mana lbh prefer?dlm keadaan lembut atau crunchy?


 

1 sweet persons:

cerita cik ema said...

salam..saya nak order pavlova bleh x?sy dok kt KJM kangar sebelah maktab tu. dh lme craving ngan benda ni. :(

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D