19.8.14

Cuddle me!!!

Bismillah wal hamdulillah...

Lama dah nk update mengenai babywearing... sy ni xdakla babywearer tegar pun tp dalam certain2 situation sy rasa babywearing adalah sgt membantu... sy start kenal istilah babywearing bila tgk member post gambar pakai ring sling... sebelum tuh adalah kakak sy dok cerita mengenai kegemaran bibik indon memakai 'kain gendong' yg diperbuat daripada kain batik... teknik babywearing ni mmg sgt popular di indonesia n masyarakat barat oleh kerana pelbagai kelebihan dan kebaikkannya...

Jadi rajinlah godek2 mengenai bw (read:babywearing) pastu rasa tersangat jatuh cinta... sy ni jenis yg xbleh anak xdak depan mata terutamanya bila ada kt shopping complex, majlis kenduri etc... sy mesti akan cari n jenguk kt mana setiap seorg tuh pergi n buat... sgt complicated'kan ibu seperti sy... hehe :) sekarang ni aisya yg dah 4tahun tuh xdak masalah sgt kalu bawak pi shopping complex atau apa2 events sbb dia mmg akan sentiasa pegang tangan ummi, ayah n maktok2 (if ada maktok) yg menjadi masalah sekarang adalah amira (2tahun++) dan of kosh ammar yg baru 7months... amira yg gemar berlari2 dalam shopping complex mmg membuatkan en.abg pening kepala... kami akan angkut stroller/cuddle me...lepas ni kena beli 1lg cuddle me kot?hehe... :d

Kekadang amira buat perangai tak mau duduk dalam stroller terpaksa la bertukar tangan... ammar letak dlm stroller, en.abg akan gendong amira pakai cuddle me... bukan main suka dok dlm cuddle me... tersengeh2 dia... agaknya sbb amira dah biasa bergendong masa baby kot (saya pakai patapum masa gendong si amira...masa tuh umur amira 6bulan)

Babywearing adalah sgt mudah n selamat (kena make sure pakai yg original ya...) kalu berbabywearing cpt ja urusan nk shopping segala dari kena angkut stroller... sbb tuh skrg en.abg pun suka bercuddle me...katanya malas nk angkut stroller... cuddle me lebih mudah... kannnnn??? :D dulu bising sy nk beli carrier skrg dia pulak yg nak guna kalu p shopping complex :D

Cuddle me...alphabet theme...
1st trial...nk sidai baju masa ni...angkut sekali si ammar
en.abg bawak amira...


 

2 sweet persons:

lily said...

salam kak, nk tnye mngenai baby carrier cuddle me..elok ke carrier tu..akak da guna brapa lama..sy tgh survey2 baby carrier ni..anak br nak 3bln..tp kbykkan yg bagus semua smpai rm400-500..klo blh nak cari yg bagus n murah ckit

Faizah^Ramli said...

@lily

Nak cerita bab babywearing memang tak cukup kat komen ni hehe :D jadi better lily join group 'Malaysian Babywearers'di FB banyak ilmu dan info yang lily boleh dapat dari situ. Akak boleh bagitahu secara umum je la ye, kenapa akak memilih 'cuddle me'. Sebab 1st ia memang original dan ergonomic sesuai untuk postur badan budak. Tetapi 'cuddle me' ni belum mendapat kelulusan keselamatan daripada Malaysian Babywearers as trusted SSC. Jadi guna 'at your own risk'. Tapi banyaakkkk sangat OK daripada kalau nak dibandingkan dengan SSC Ergo yang fake! yang jauh lebih murah tetapi kualiti out. Banyak kes baby jatuh dari fake SSC Ergo! Ada kes buckle pecah etc... jadi memang kena berhati2 memilih SSC. 2nd reason sebab 'cuddle me' ni sangat mampu milik... dengan harga bawah RM200 dah boleh memiliki SSC yang ergonomic, original dan selamat untuk baby. Kalau baby lily baru 3bln akak cadangkan lily pakai ring sling atau wrap sebab postur baby bawah 6bulan ni masih terlalu lembut untuk pakai SSC. SSC ni better untuk baby yang dah boleh duduk dengan sendiri. 3bulan akak rasa badan baby sangat lembut lg sbb tuh better pakai wrap atau ring sling yang lebih menyokong posisi tulang belakang baby. Lepas tuh baru boleh pakai SSC. Just my2cent... banyak baca lagi ye... harga bukan ukuran tapi if berkemampuan why not utk invest utk trusted SSC... yang harga mahal-mahal tuh insya allah selamat dan SELESA... siap boleh berlari2 walaupun mengendong baby...punyala selesa kan.... akak tak boleh decide utk awk, tapi awk boleh baca banyak lagi infos n decide sebelum beli... oh ya! kalau boleh jgn beli online... walk-in lebih baik sebab boleh 'test drive' with baby... jadi sebelum baby kita boleh tengok baby suka tak pakai alat gendongan yang mana?brand apa...itu lebih afdhal daripada beli online end up baby tak suka duduk dalam SSC macam membazir pulak kan... sekadar pendapat... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D