19.9.15

Ala boring la gini...

Bismillah wal hamdulillah... 

Tolonglah jangan jadi 'judgmental' sangat atau suka membanding-bandingkan antara 'life' seseorang dengan seseorang yang lain... penat kan dengan orang suka banding-bandingkan ni dengan contoh-contoh ayat seperti berikut.. "Kau takpela tak keje... aku keje bla bla bla..." dah kenapa aku tak kerja dan kau kerja? apa kau ingat aku tak pernah kerja?

Haha skeptical sangat la haih... 'just follow the flow' la kan... saya dengan kehidupan saya dan awk dengan kehidupan awk... saya ada cabaran tersendiri dan begitu juga awak... anak-anak awk begitu dengan umur begitu dan anak-anak saya dengan umur begini... ha kan tak sama tuh?Keadaan kita pun dah memang totally tak sama lagi kau nak bandingkan jadi macam tak adil di situ... saya tak pernah membanding-bandingkan orang yang berkerja dengan kehidupan seorang surirumah... sebab saya tahu cabaran seorang ibu/isteri berkerja tak sama dengan yang bergelar surirumah... saya pernah berkerja dan sekarang saya jadi surirumah... ada orang tanya, mana paling 'best' kerja atau jadi surirumah?biarlah saya menyimpan rahsia itu jauh dilubuk hati saya sebab? sebab bila saya cakap kerja lagi tak 'best' japlagi ada yang tak berpuas hati, bila saya cakap surirumah lagi tak 'best' ada pula yang bersedih hati

Jadi macam mana nak tahu? Kau 'experienced' sendiri la senang... rasa-rasa nak rasa jadi surirumah, ambil la cuti 1-2minggu tengok tapi jangan la hantar anak-anak (jika ada anak) ke taska kau jaga dan 'handle' sendiri dari awal anak-anak bangun tidur sampai diaorg tidur malam... Lepas tuh baru kau boleh faham sendiri...terpulanglah nak rasa seronok ka, nak rasa 'stress' ka, nak rasa tiba-tiba nak tukar 'profession' ka itu terpulang pada keadaan 'family' masing-masing... tapi bagi saya memang saya tak nak nyatakan atan banding-bandingkan both 'profession'. Kena alami sendiri, kena rasai sendiri then kau akan ada 1kata putus atau pendapat sendiri :)

Ok bai... boringla orang yang sikit-sikit suka 'compare'... cemuih la ceq :P

 

2 sweet persons:

nik ros said...

tu la. tak suka la compare2 dengan kehidupan org lain.msg2 ada cabaran dan bahagia masing2 kan :)

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Betul tuh nik...kita fokus pada life kita dan doakan yg terbaik utk semua :) jalan cerita life masing2 sudah tentu berbeza2...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D