23.9.15

Ilmu parenting? Perlukah?

Bismillah wal hamdulillah...

Ilmu 'parenting' atau keibubapaan ini bukan setakat 'google' rasanya kena juga 'attend' kelas 'parenting'. Amboi kau jah, bukan main lagi siap nak pi kelas bagai :D haha! mesti kena gelak kot kalau habaq kata nk pi kelas 'parenting'. Mesti akan ada mulut-mulut akan cakap mak-mak kita dulu tak pi kelas apa pun elok je jaga dan didik kita2 ni jadi orang dah pun... 

Ok, kita ni memang suka sangat nak amik kisah pasai cakap-cakap orang... termasuklah saya ni... bila nak buat 'something' tiba-tiba boleh terdetik "satgi orang cakap apa pulak kan..." haih... 'as long as' kau fikir perkara yang nak buat tuh baik, apa salahnya 'proceed' ja tanpa banyak fikir yang tak sepatutnya fikir... bab mak-mak kita tak pi kelas tuh saya kurang setuju... betul anak-anak yang mak abah jaga dan didik ni alhamdulillah jadi orang... semua masuk universiti, dapat 'result' bagus...tapi apa salahnya kita nak jadikan anak-anak kita lebih baik dari kita masa kecik-kecik dulu? But how? Mana boleh sambrono sahaja kan?mesti kena ada ilmu... nak dapat ilmu pun dengan macam-macam cara... salah satunya dari pembacaan... paling terbaik hadiri kelas, jumpa dengan pakar-pakar dan orang berpengalaman... barulah ilmu meresap dalam hati... gitew... 

Tapi sekarang ni nak hadir kelas banyak kekangan, dari segi kewangan pun ya jugak sebab kelas-kelas ni semua yuran boleh tahan... lepas tuh lokasi kelas yg jauh, anak-anak lagi kan... insya allah 'one fine day' saya akan dapat hadir juga... rancang dulu elok-elok... anak dah 3orang ni banyak fikir... rasa hari-hari yang dilalui kurang pengisian untuk depa-depa ni... boleh la kejap kadang-kadang nak luangkan masa sebaik mungkin dengan anak-anak maksudnya dari segi nk cek perkembangan anak-anak macam mana... bukan dari sudur pandai baca, mengeja ja bagi saya tapi banyak menda... tak tersenarai... takkan semuanya nak bubuh atas kepala cikgu kan?Sekurang-kurangnya sebagai 'parents' kita terapkan ilmu tauhid. Kenal ALLAH SWT dulu... alhamdulillah masih dalam proses... ammar masih dalam fasa nak ajar bercakap, bermain... lelaki ni lain sikit cara sebab sekarang dah pandai tunjuk minat pada 'gadget'. 

Kakak-kakak kurang sikit... kakak-kakak suka dengan mainan yg lebih tradisi... main masak-masak, main doll, main playdoh, main conteng-conteng, main cikgu cikgu, main kaler2 buku, main tulis-tulis... tapi ammar nampak sangat menyerlah suka pada gadget... memang sekarang sokmo kena sorok fon ummi, kalau dah dapat dah tak pandang apa dah... hadap fon ummi tuh je la sambil lepak-lepak baring, meniarap, menonggeng semua lengkap... haih la anak... setiap anak tuh berbeza kan... ayah ada belikan motor kot dia minat dengan mainan agak 'lelaki' tapi kejap je la dgn motor tuh... kakak-kakak yang lebih nak naik motor... dia sambung hadap fon ummi... kena curi-curi sorok fon sbb tuh kadang-kadang orang call/ whatsapp pun tak dengar sebab kena sorok... lebih rela tengok dia dok menyepah, main toys selerak 1umah pun tak apa dari hadap 'gadget'.

Malam dinner dgn maktok n tokwan kat Terinai, Timah Tasoh... sangat romantik tempatnya hadap empangan timah tasoh... tapi tiba2 kerusi yg ummi duduk bergetar tanpa sebab... serammm...

Gaya tengah tengok tv...memang bergaya sangatla hero ummi seorg ni...

Ni pun bergaya main hfon ummi... kaki tuh wajib silang...

Hero kesayangan ummi...

Comotla haiii anak dara 2ketoi ni... ikut maktok pi jalan-jalan...

Sebenarnya dah lari banyak menda nak cerita... haha! Adoi... takpalah layans...

 

2 sweet persons:

nik ros said...

wah.anak bongsu dah besar.mkin comel :)

Faizah^Ramli said...

@nik ros

aah nik... dah nak masuk 1tahun 9bulan...alhamdulillah...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D