14.9.15

Diari sihat #2: Menu tak sihat...

Bismillah wal hamdulillah...

Haha! Tajuk dah diari sihat, tapi dah pula menu tak sihat... alasannya anak-anak tak sihat...kah3... jadi ummi tak sempat fikir nak masak apa, nak beli apa yg kenkonon MENU SIHAT, sudahnya ummi capai apa ada, dan order ja apa yg boleh dibuat makan asal perut kenyang...

Mencabar sangat bila time anak-anak tak sihat semua buat kelam kabut...yang tak best tuh perut asik lapar je bila si ammar 24jam keja ngempeng... dahla ngempeng kerap, lama pulak tuh setiap kali ngempeng...lepas kiri ke kanan, pastu kiri pastu kanan... haha! sampai la terlelap...azabnya pinggang ummi tergolek kiri kanan gitu selama lebih kurang sejam kadang2... pastu lapar dahaga macam seharian puasa tak makan... nak prepare something yg healthy dah tak kose dah... rasa nak makan semua menda...tekak pulak perit, badan pun dah tak sedap... sah la jangkit dgn anak-anak...

Ok inilah menu tak sihat saya... huhu... malas fikir dah...makan je asal perut tak sakit, tak masuk angin huk3...

Menu paling cepat tapi please jangan buat selalu...
Dah jumpa resepi mee kari sedap dan mudah...apa lagi asik buat je hari2... boleh la habuan makan kami anak-beranak...dah tuh acane nk diet sihatnya?makan mee?what??
Resepi ni memang asalnya resepi yg sihat sebab tumis tuh sepatutnya dengan olive oil n garlic... tapi kalau tumis pakai butter memang dah tak sihat la ye...pastu parut mozarella cheese banyak2 kat atas...hehehe :D dap dap
Siap buat kudapan ha... sambal bilis ni tinggi kolesterol tau sbb banyak pakai minyak... minyak sana sini... not good tapi feel good with the taste...keh3...yg sedap semuanya tak sihat..sob3
Kopi dan faizah memang tak dapat nak dipisahkan... yang ni brew punya hot espresso... senang sebab dah ada cafe dekat rumah jual kopi brew macam ni...harganya memang mahal sikit la berbanding nescafe ais kat kedai mamak tapi sihat sikit la sebab depa pakai freshmilk instead of susu pekat... dap dap... tapi kopak la laki ai hari2 nak kena beli...dapat seminggu sekali dah heaven!
Creampuff pulak dah...baru ja berazam nk kurangkan makanan manis dah siap order pulop... creampuff durian ni sedap sangat...dahla jual murah...RM18/25pcs... rasa pun menyengat...dia dah close order untuk durian sebab musim dah sampai ke hujung jadi susah nk cari stok durian fresh

 

2 sweet persons:

nik ros said...

sedapnya creampuff tu. lagi2 perisa durian :)

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Betul nik... ni perisa duriat dgn creamy lg... rasa macam aiskrim durian...murah pulak tuh dia jual RM18 je utk 25pcs...skrg dah xde musim durian jadi dia xbuat dah... buat creampuff biasa ja :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D