27.8.12

The verangansss = the visualizationsss

Bismillah wal hamdulillah...

Harituh baru je hit blog tiba2 naek mencanak... heran jgk knp tiba2 da beratus2 hit naek dlm masa 1mlm je update... rupanya deeja ada pomot entri mengenai visualisasi tersebut... thanks deeja pomot blog yg tak semenggah ini... malu je... hihi :">

Start dari aktiviti gugeling infos2 pasai visualizations n keperluan/keistimewaan visualisasi sy da jadi kuat beranganss... koh3... setiap pkr yg kita lakukan tuh perlu kpd bersederhana... berangans n berimaginasi haruslah ada limit dan kesederhanaannya jgk... jgnlah jadi seperti mat jenin pulak... da over sgt2 tuh smpai memudaratkan diri... visualize n berimaginasi perlulah ada landasan n hala tujuannya... jgn menda2 xlogik sudeyyy mcm back to the future ke... mmg xmungkin n mustahil la kalu nk ikot logik akal manusia (lainlah dgn izin n kuasa allah swt) jgnlah visualize smpai tahap tuh okeh! kang lupa diri... huhu

Ok2 kembali kpd apa yg sy nk cerita... mcm2 plan n pkr yg ada dlm kepala otak sy neh... skrg ni sy ada minat 2menda... 1) Baking 2) Sewing n Art mcm da adore n suka je dgn 2aktiviti tuh... pastu sy ada terbaca ttg tips utk memulakan bisnes... apa salahnya kalu kita mulakan sumthing yg kita suka buat n dari minat/hobi kita... mana tau bleh jadi rezeki dari situ... so skrg tgh belajar2 lagi n improve skill... ari2 sy mimpikan sy berjaya buat bisnes dari hobi sy nehs... disamping sy buat sumthing yg sy suka sy dpt tlg en.abg jgk... kan bagus tuh... mesti enjoy kan! :) tuhla cuma masa je mcm kurang mengizinkan... skrg ni kalu ada masa terluang (both little girls tdoq) sy akn blaja n cari2 mcm2 tutorial... baking, sewing... semua mengujakan... dulu mana smpt n skrg sy da start minat dgn sume tuh... bleh start blajar buat smpai pandai... kalulah impian yg sy idamkan tuh xmenjadi kenyataan skalipun at least i got sumthing... skills~ :) kalu nak leh buat sndiri n toksah cari n order lg... da leh jimat rite?

Housewife gini la kot... kkdg bila setiap hari repeat aktiviti yg sama mmg leh jem otak... sbb tuh kena cerna sket kepala nehs dgn pkr2 berfaedah... byk membaca, byk mengkaji, byk mencuba, menjana minat, memahirkan diri... ouh ckp pasai memahirkan diri nehs... lately en.abg slalu puji masakkan sy... oh mmg heaven! :P en.abg sy nehs mmg kuat sket komplen... kalu xsedap n kureng rasa mmg dia direk tego je... tp dia tetap mkn la... xdakla dia xmkn walaupun kurang rasa (yela, kang kena mkn kt luaq pulak so telan je la... haha!) sejak sy jadi housewife nehs da agak cekap la kt dapo try mcm2 masakkan n hari2 tukaq2 ikut citarasa... kkdg masakkan yg sama cuma alter2 utk m'lazatkan lg... buat eksperimen... :) mmg membuahkan hasil... en.abg puji melangit !! rasa cam... ohhh sonoknya... siap tmbh nasik smpai habes nasik 1periuk n terpaksa masak lenn... haaa... smpai cam tuh! sblm sy resign xpnh en.abg cam tuh smpai soh masak nasik lg sbb xpuas mkn... koh3.... kkdg tanya dia blk... "abg ni biaq btoi... pasai pa xcukup nasik nehs??" en.abg lantas menjawab... "sedap sgt syg masak... makin sedap... xpuas mkn..." wahhhh... hati isteri mana xkembang setaman bila kita penat2 masak dalam keadaan berperang dgn anak2 suami blk kerja n dia puji melangit masakkan kita... konfem happy! mebi skrg sy masak dgn bersungguh n penuh kasih syg kot... ekekekke :D awat dulu xpenuh kasih sayang ka? bkn xpenuh kasih syg tp kehilangan fokus dek kerna penat n byk sgt fikir pasai keja... so masak je ikut tgn nk mencampakkan sgala bahan2... ;)

 Pastu 1lg pasai visualization, since masuk umah nehs slalu je verangans nk wat mkn2 dgn sedara mara n adik beradik terdekat... serius! tp takkan nk catering laks... cam segan di situ... so verangans nk masak sndiri la secara kenduri... fuhh... pandai ke nk masak2 utk 20 lbh org mkn... haha! 2org mkn xpala jgk... guess what?secara TIDAK DIRANCANG hari raya ke3 arituh sy da buat mkn2 sy sndiri masak utk lbh krg 20org.. haha! cam xpercaya n siap dpt pujian lg... nti sy story pasai unplanned gathering itu... seronok sgt akhirnya ALLAH SWT izinkan n makbulkan hajat sy... xsia2 sy asik berangans tp xpenah plan pun nk buat sbb sgtla xyakin... takut mcm2 tp akhirnya dgn izin allah swt sgalanya mungkin :) terima kasih ya allah atas pertolonganMU...

 

2 sweet persons:

Hanani said...

wah, pasni meletupla blog faizah..

F a i z a h ' s said...

@Hanani

Aik...nape meletop pulak?haha! utk certain2 entri je nani kalu ada org share link tiba2 je mencanak hit blog...haha! lawak pulak rasa

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D