27.8.12

Sumpahan si apam mekar...

Bismillah wal hamdulillah...

Serius haku geram dgn si apam mekar! haha! bkn geram apa... sy da lama cuba buat apam mekar tp hasilnya tak mekar2... sume jadi ala2 apam polkadot je... knp ntah xmekar n xmerekah setaman... da nama apam mekar kalu xmekar cam xbest walaupun apam tuh sedap, lembut n gebush je... rasanya sejak sblm pregnant amira da cuba berkali2... smpai en.abg pun xlarat p bli brg2 nk buat apam sib bek xmahal setakat tepun gandum n ovellete tuh... en.abg last2 akn tnya... "nk buat apa nehs xsudah2??" wakakakaka :D si bini nehs kalu xpuas ati dok ulang buat tuh la selagi brg2 ada... brg2 da sold out diam la dia menongkat dagu memikirkan kt mana yg xmenjadik tuh...

So mlm td dek kerna si kakak aisya buat hal bgn kul 2pagi soh bukak video mickey mouse tiba2... yela budak xsihat... meraung2 soh bukak pc pada pukul 2pagi... ha sudah! si ayah malas da nk layan sbb da nk start keje ari isnin... ummi la terpaksa melayan... homaigad... mmg mata da ngantok n utk menghilangkan ngantok itu sy terusha 1tin ais krim soda tergolek dlm almari... yela kami suami isteri mmg kureng sket dgn minuman berkarbonat nehs... malah xpenah beli pun ntah mana dtg ais krim soda 1tin tuh... pastu teringat apam mekar yg xpenah2 mekar tuh so gugel tips2 utk memekarkan apam... so try je la sementara tunggua aisya puas layan upin ipin pd pukul 2pg... mmg penat... tp cam sedikit kecewa meringue xjadi lak! tersilap tang nk masukkan gula ke dlm putih telur tuh... haih so kalu meringue da drop mmg xleh buat apa kans... masa tuh terfikir xjadi lg la apam mekar guwe kali nehs... xpela teruskan jgk sayang nk buang brg2 ni... so terus je la smpai kukus...

Antara tips2 yg sy follow:

1) Panaskan kukusan dgn api yg kuat smpai wap air keluar dgn byknya... if layer kukusan tuh 3layer buang biar tinggal 2layer je (layer kukus n layer air kukusan) - as usual balut la penutup pengukus tuh

2) Pastikan pukul telur, gula n ovellete tuh smpai btul2 kembang (putih n gebu) seeloknya pukul putih telor n gula bg meringue dulu utk dptkan hasil extra gebu n smooth

3) Ais krim soda tuh jgn terlbh n kurang pun... cukup2 1cawan n guna brand F&N shj... (xsure la pasai pa sy follow je tips org bg...hehe)

4) Masa kukus tuh jgn asik buka2 penutup tuh... kukus at least 20minit kasi dia naek kembang, mekar n gebus2 dulu... nti kalu asik buka2 apam leh bantat.

Dan alhamdulillah menjadi mekarnya... syukur sgt... kira berbaloi berjg smlm... haha! apam mekar tuh jadi sarapan pagi en.abg sblm p keja...  tmbh extra nasik goreng... alhamdlillah sgalanya... haha! sy mmg suka mkn apam mekar... kalu p pasar tani slalu beli 1plastik... ekekekekeke :D rupanya sng je nk buat... pasneh xpyh bli dah... dah pandai buat apam mekar... yeayyy~! hahahahaha ^_^ (org da lama pandai buat faizah oit... kamu br nk pandai... wakakaka )

Apam mekar yg xberapa gebu tp mekar... ni sebab meringue tiba2 xjadik... pasneh kena pastikan meringue tuh btol2 jadi!

 

4 sweet persons:

sharEna said...

xpe...kite pon x pandai buat apam. suka makan jugak tp x pandai buat hehehe

faizah said...

@sharEna

Career woman xpe xpandai buat blh dimaafkan sbb kesibukkan di kantor... tp housewife mcm sy rasa malu la kalu buat/masak sume menda xmenjadi...haha! kena kasi jadik jgk! :D

Rosmawani♥ said...

Rajinnyer mama aisya n amira sejak2 nih :p

faizah said...

@♥ ROS ♥

Yela ros da jadi full-time housewife kenala extra rajinss... nti org akn mempersoalkan lak jadi surirumah pun skill tarak... ekekekeke :D apa2 pun mmg akak minat baking2 nehs cuma tgn ni je xde bakat... kena wat byk2 kali baru nk menjadi elok... hehehe :D bikin stress mak!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D