25.8.12

Kali kedua...

Bismillah wal hamdulillah...

Tarik napasss... hembus napass... fuh3... ^_^

Kkdg tuh bila mai mood rasa nk baking sumthing xkira dah...bgn pagi xsmpt buat apa dah trus je terjah dapoq... terkebil2 mata en.abg tgk perlakuan sy pagi td... trus tiba2 pompang2 kt dapoq pas prepare branch (breakfast & lunch) mkn gulai telor je arini... hihi sbb bini sibuk nk baking pulak dah arini... esok en.abg da keje walaupun ari ahad... mencik sgt! so amik kesempatan arini nk baking sementara en.abg leh tgk2kan si aisya n amira...

Puas sy study tips2 nk buat kek caramel beberapa hari lps... wakakaka :D sbb buat masa bln ramadhan arituh xmenjadik... caramel runtuh n kek jadi cam terlbh lembik n lembab... xsure kt mana silapnya... trus gugel tips2 n pantang larang membuat kek caramel... haha! tgn xdak bakat ginila...kena hati2 buat baru menjadi...setgh org buat sekali je trus jadi mcm Nano kanss... ;) mmg jenis tgn ada bakat... sonok jerp... sy ni jenis 2-3kali kena bazirkan brg2 baking baru nk jadik... satu lg xmenjadi2 yakni apam mekar... smpai skrg xmekar2... ntah la pasai pa... ada kot da 3-4kali cubat tp lom dpt jln penyelesaian...

Lbh krg 2weeks lps buat kek caramel kecewa sgt bila caramel runtuh n kek terlalu lembab... mmg kecewa sbb hajat nk bg kt MIL...MIL suka sgt kek caramel... dia slalu order kt member opis dia dulu tp guess what member dia buat cam tragis je daku tgk... serius! bkn nk kutuh yer... ada MIL bagi arituh kek caramel tuh... tp ada gak org tempah kt dia... kek agak keras... layer2/pelangi2 tuh xjadik pun... tuh ok lg... tang caramel tuh keras bapak! pastuh mcm terasing sgt dari kek... rasanya dia buat asing2 lapisan kek n caramel... pastuh baru letak caramel tuh kt atas kek... waduhhhh... mmg nmpak sgt2... xtaula kan... mudah jgk buat bisnes baking nehs kalu cenggitu la gayanya... hehe :D

Jadi hari ni konon2 besday adik ipaq sy pun nk buat sumthing la... alhamdulillah menjadik! :D adala beberapa kesalahan yg da sy buat masa 1st trial arituh yakni:

1) Sy guna gula castor utk buat gula hangus tuh melebihi 2sudu seperti yg disarankan... menurut apa yg sy baca if kita guna lbh dari 2sudu besar gula utk buat gula hangus tuh kesannya, akan melembabkan kek dgn air gula yg terhasil... jadi xjadik la kek caramel kita...

2) Sy terlbh beat adunan caramel tuh sehingga berbuih2... sepatutnya kena kacau2 manja jerk... hehe :D supaya tidak berbuih... kalu berbuih mmg akn rosaklah bahagian caramel kita tuh... n sy ada ubah sket resepi caramel tuh yg sy cilok2 dari resepi2 len...

3) Sy ubah kaedah water bath sbb sy pakai oven gas... sy ada tgk kt blog kak ita salah satu tips n kaedah bg yg menggunakan oven gas... sbnrnya keserasian setiap oven tuh xsama... so kena try n error... kalu bernasib baek 1st trial tuh dah jadi la... kalu xnasib baek mcm sy kena cuba skali lg la sambil buat eksperimen... so kaedah yg sesuai utk oven gas sy nehs adalah, kaedah meletakkan air di dalam dulang (letak layer bawah oven) dan dulang berisi kek caramel kt bahagian atas oven... kiranya bkn letak dulang kek tuh DALAM dulan berisi air tersebut... phm ke ek?hehe :D ha... sy amik gmba kt bawah ni dari blog kak ita... sy buat cam ni la...

Lapisan air kt bawah dari loyang berisi kek... bkn letak loyang berisi kek dalam loyang berisi air... haihhh... bebelit2 nk explain tgk gmba je dahla... :D

 Dan resultnya alhamdulillah menjadik! :D hasil xdakla seindah mana sgt..tp okla utk 2nd trial kanss... praktis make perfek... mungkin perlu praktis lg utk mencantikkan tekstur n bentuk kek caramel ini :)

Gula hangus utk lapisan caramel tuh perlu lbh smooth... xde la itam cenggitu kans... haha!
Setelah dibahagi2kan kpd mak ayah, mak abah n tok... tinggal yg ni je utk kami suami isteri... ni kerja en.abg la potong senget... haihhh

 

0 sweet persons:

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D