27.8.12

Unplanned together-gether...

Bismillah wal hamdulillah...

As previous entri ttg niat suci murni sy tuh... haha! sy nk buat majlis mkn2 utk adik-beradik, anak2 sedara, saudara-mara terdekat kt teratak kami yg xsemenggah ini di taman harmoni kangar... slalu je ckp kt en.abg nk buat mkn2 bagai tp xpenah kesampaian... ada la baru2 nehs bernazar kalu dpt keja nk buat kenduri kesyukuran sket... tp mcm xsyiok kalu nk jmput tetamu2 terdekat dgn kita nk tempah mkn kt catering... wakakaka :D mcm pemalas lah haih tuan rumah nk masak.. bkn ramai pun dlm 20org gituh jerk... tp tuhla binik tuan rumah nehs xpnh masak utk reramai mkn... setakat 2family mkn tuh okla lg... ni ada kot 4-5family nk mai mkn... waduhhhhh...

Mak abah n kak wa's family habaq nk mai beraya kt umah pd hari raya ke3... pastu BFF en.abg since skola pun nk dtg hari raya ke3 jgk... sy da cuak bkn setakat xtau nk masak apa utk mkn2 tp hari raya 1-3 bekalan air area kangar adalah sgt kritikal... start ari raya pertama-kedua start slow pastu trus kering kontang... baju berbakul2 xberbasuh... nk masak lagi la... cuma ada utk minum, buat wudhuk n basuh/mandi anak2 je... mkn bli kt luar tuh pun pnyala azab sbb kedai byk xbuka... hara raya kot nk buka kedai... kedai yg bukak pun pnya la crowded manusia... kt mamak org beratur berderet2 smpai kt coridor kedai... huhuhuhu... 

Malam tuh p kedai runcit cari brg2 nak masak utk BFF en.abg n mak abah with kak wa's family nk bertandang... da kul 10.30mlm masa tuh... tuh pun kedai still byk tutup... p kedai cina jerk... brg2 mentah byk da sold out... waduhhh mmg ligat kepala fikir... takkan nk bg mkn kueh2 kering je org blk jauh dari gombak tuh nk bg mkn kueh kering je?huwaaaa... tuan rumah rasa bersalah sgtt.... so bincang2 dgn en.abg... dia pun serius buntu xtau nk prepare apa utk tetamu2 penting n istimewa nk dtg esok... trus fikir n decide cenggituh jek "ok fine! nasik hujan panas with ayam masak merah n daging masak kurma" haha! xfikir pnjg dah smpt ke tak... pg tuh pas subuh en.abg zass trus ke pasar borong/market utk bli brg2 mentah... sib bek bleh diharapkan... cuma daging cam xberapa cukup en.abg bli 1kg je... xpela kita masak je la mana ada... insya allah berkat rezeki syawal ini walaupun ramai yg dtg insya allah cukup...

Pastu BFF en.abg dtg awal la pulak... kul 11pg... huhuhu... ksian dia with family... sbb sy br nk start masak ayam... periuk nasik elektrik besar yg kami simpan berkurun dlm kabinet dapur tuh leh pulak buat hal xmasak2 nasik da 2jam... periuknya panas tp nasik xmendidih... heran haku! trus amik periuk letak atas dapor... waaaa geram sungguh... BFF en.abg xdpt nk tunggu sbb ada janji dgn org len utk g picnic... agak kecewa di situ sbb mereka antara tetamu istimewa en.abg... masak 7pot nasik hujan panas n extra 3pot nasik putih in case ada org xsuka mkn nasik minyak kans... berdebar2 jgk nk masak nasik byk2 cenggitu... takut mentah xpandai nk sesuaikan sukatan nasik n air kalu byk2 cam tuh... tp syukur alhamdulillah nasik jadi lembut elok je... sepatutnya guna beras basmathi kalu nk hasil yg lg best tp sy guna beras biasa je sbb xsmpt beli... tp elok je jadi... in plan nk jmput mak abah with kak wa's family je pastu miting lg kami suami isteri nanti apa ckp mak ayah (PIL) n along with kak yati... ala jemput je la semua org senang! adik2 ipar, biras semua... en.abg yakinkan sy insya allah makanan ni berkat n cukup kalu kita ikhlas nk buat kenduri utk sedara mara... ada kot dlm 20org lbh yg dtg... berdebar jgk kot xcukup... daging 1kg je masak... ayam 1ekor... ntahla kans xpenah masak utk majlis2 ni haaa... berdebar2 sgt tkt rasa xcukup ke... periuk belanga kt umah kami ni pun ala2 org bujang... kecik cenonet je semua... yg besar2 ada bape ketoi ja... haaa saspens lg tkt kena masak 2-3kali sbb xde periuk belanga besar sket nk muat ayam 1ekor (tuh baru 1ekor... dibuatnya 10ekor?? koh3)

Org pertama yg rasa masakkan sy nehs adalah MIL... elok je en.abg call soh dtg mai mkn2 xsampai bape minit MIL pun sampai dgn adik ipaq... FIL keje dah ari raya ke3... huhu... saspens nk dgr opinions MIL... sy xtnya apa2 pn sbb da penat...masa tuh da kul 3ptg... MIL siap tmbh2... okla kot... hehe :D pas asar barula org ramai dtg secara serentak... dahla xprepare apa sgt... mmg cuak nk terima tetamu ramai2 utk majlis mkn2 yg tidak dirancang itu... tp alhamdulillah semua makanan habes n cukup... pas maghrib semua tetamu pun blk... kul 10mlm trus terlentang haku kepenatan...hehe :D baru majlis kecik kans... kalu jmput lg ramai2 cam neh kenala plan n rancang btol2... tuh je moral of the story... kalu unplanned cenggini mmg kelam kabut... apa2 jadi xcukup food ke apa mmg malu n tragis lah...

En.abg ckp next year kita buat lg... ataupun raya aidiladha nanti... en.abg ckp nk pgl lg ramai member dia dtg n nk jemput sedara mara lg ramai dtg... huwaaaa... dia ckp dah success ni masak... semua org puji... MIL n mak siap ckp leh buat bisnes catering... wakakakaka :D alhamdulillah sgalanya...

Gambar sekadar hiasan... hehe :D tp lbh kurang cenggini la nasi hujan panas guwe... xberapa byk warna...sedang2 je sbb penah jadi sy wat terlebih warna sudah jadi nasik kerabu... haha :D [Sumber: Potret Kasih]

Kurma daging ala2 rendang [Sumber: Gugel]
Ayam masak merah...yummy!
Tuan rumah kepenatan... wakakaka :D xcukup kerusi bg tetamu je duduk atas kusyen...tuan rumah ok je kt bawah :)

Antara yg hadir ke teratak kami... hidangan kt bawah tv tuh... wakakaka... xsmpt cari meja letak juadah of the day... anak2 sedara sibuk maen... mmg meriah! thanks semua sudi dtg n merasa masakkan sy :)


 

4 sweet persons:

♥ ROS ♥ said...

Ros pun tringin nk buat mkn2 nih.. Harap dpt buat satu hari nnt.. Kkdg klu g umah org, best lg duk bwah.. Tuan rumah sllu mengalah la bg org duk atas..ekekek :p

F a i z a h ' s said...

@♥ ROS ♥

Unplanned n tiba2 je buat mmg cuak! takut serba serbi kurang... apa lak kata tetamu... huhu...pasneh kena lbh proper la :) sbb tuh skrg blaja baking serba sedikit so nanti xdela nk m'order je sume menda... wat sndiri lg sng! ikut citarasa n byk mana nk buat kanss :) aah tuan rumah kena bg penghormatan kt tetamu... meraikan tetamu~ :)

MammaSun said...

kami pun dok berangan nak buat makan-makan kat umah sendiri...tp kena tggu ada umah sendiri laa dulu. Tapi nih baru lepas kenduri nikah adik, rasa penat yg tak hilang2 rasanya sampai seminggu baru bley hilang, kena pikir lain laa kalau nak buat kat umah sendiri nanti. hahaha

F a i z a h ' s said...

@MammaSun

Kami pun bkn ada umah sndiri lg... ni umah in laws... tmpg duduk ja... depa ada byk umah dulu depa sewakan umah nehs... skrg turn kami lak... :P kenuri mmg penat...pengantin ok lg tp org yg nk uruskan kenduri tuh yg letih lbh... apa2 pun sorry kami xpi kenduri adik suna kerna terlupa... huhuhu...da mlm br la teringat...adeii

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D