24.10.15

Stew Daging (Beef Stew)

Bismillah wal hamdulillah... 

Saya tak tahu pula 'stew' ni masakan orang korea sebab tak layan sangat cerita korea (saya tengok cerita FULL HOUSE & CINDERELLA MAN sahaja tapi FULL HOUSE tengok berulang-ulang sampai tak terkira haha!) dan 'of course' saya memang tak pernah pergi Korea... hehe... tapi bila dimbas balik cerita FULL HOUSE macam ada hero ni sebut pasai stew... boleh pulak teringat (ni yang buat nak tengok lagi nehs... macam la ada masa! :P) dialog hero tuh dengan heroin... Lupa nama dah... dialog dia lebih kurang gini

Hero: "Ini sup ke stew?"
Heroin: "Sup boleh, stew pun boleh...multi-player" 

Haha! Memang lawak... siap 'multi-player'... saya ada try buat 2-3hari lepas sebab lebihan daging korban yang banyak... Sedap rupanya stew ni! kalau buat stew ni dengan daging kambing lagi mables rasanya... rasa macam sup letak black-pepper pastu ada sos gravy 'meatball' ha lebih kurang la... Selalu tengok masakan korea ni macam tak terasa nak makan... tapi stew ni serius sedap... ada try 2jenis resepi tapi 1resepi je yang memenuhi rasa tekak... yang 1lg tuh ok tapi saya kurang 'prefer'

Ok jom cerita resipi supaya tak lupa! :D

Resepi stew daging sedap

1/4cawan tepung jagung + 1sudu besar tepung serbaguna
Garam
Lada hitam ditumbuk/dikisar kasar
3 sudu minyak masak
1labu bawang besar - dicincang kasar
2sudu pes tomato
4cawan air
2kiub stok daging (bone broth) 
2helai daun bay
4tangkai daun thyme (saya pakai daun thyme kering dalam 2sudu besar)
3batang carrot
3batang daun celery
4biji kentang
1cawan kacang pis dalam tin

Cara-cara:

1- Campurkan tepung bersama 2sudu kecil garam dan lada hitam. Gaul sebati
2- Potong daging seperti kiub besar anggaran saiz dalam 1" atau 1 1/2". Kemudian gaulkan daging bersama tepung tadi
3- Panaskan minyak. Toskan daging daripada tepung tadi dan masukkan ke dalam periuk. Masak sehingga keperangan, angkat dan ketepikan. Saya guna pemanggang ajaib. Jadi ala-ala memanggang la daging tuh. Kalau ada 'slow cooker' pun bagus untuk melembutkan daging.
4- Menggunkan minyak yang sama, masukkan bawang besar, sedikit garam dan serbuk lada hitam. Tumis sehingga terbit bau dan layu. Kemudian masukkan pes tomato dan gaul hingga sebati
5- Masukkan 1sudu besar tepung dan kacau sebati. Masak selama 2-3minit supaya tepung itu betul-betul masak.
6- Kemudian masukkan daging, air, kiub stok lembu, daun bay dan daun tyhme. Tutup periuk dengan penutup dan masak dengan api yang sederhana. Biarkan ianya mereneh selama lebih kurang 1jam atau sehingga daging empuk. Tambah air jika perlu. 
7- Setelah daging empuk, masukkan sayur-sayuran dan ubi kentang. Masak sehingga empuk. Setelah itu masukkan kacang pis dan perasakan secukupnya dengan garam dan lada hitam

Gambar ehsan gugel... hehe... tapi lebih kurang gini la bentuk dia... sorry tak snap gambar, kurang mahir bab2 nak snap gambar makanan... haha! Tapi memang sedap makan dengan roti ka, fries ka... 



 

0 sweet persons:

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D