8.10.14

Saya ok sahaja...

Bismillah wal hamdulillah...

Sejak sy ceburkan diri dalam bidang bisnes kecil-kecilan ni mmg banyak juga mengajar saya... mula2 dunia baking... banyak sgt ilmu yg kena susah payah cari... keluarkan modal untuk cari ilmu semua perlukan pengorbanan yg tidak berbelah-bagi...itu barulah dikira sebagai hasil titik peluh sendiri... mula-mula start bisnes baking, ada juga niat dihati nk minta resepi tp macam bila dapat tahu orang yg pandai2 n otai2 dalam dunia baking bersusah payah pergi kelas yg harganya beratus-ratus ringgit, tak tidur malam bereksperimen nk hasil yg terbaik rasa mcm tak sampai hati nk mudah2 je, free2 je nk minta resepi, minta tips... sy dengan sendiri rasa malu n segan... orang tuh susah-susah kau senang2 jek?? mungkin personally orang tuh tak kisah tp di mana adab kita? adab sebagai seorang rakan bisnes mungkin?adab sebagai seorang pesaing?adab sebagai saudara semuslim?

Pendapat peribadi sy, adalah kurang sopan apabila contohnya orang tuh buat baju (mungkin baju dia special sikit, sedap dipakai, cantik n kemas) n jual baju yg dah siap tuh... kira bisnes la... tp kita pula tanya "kat mana eh nk cari kain baju tuh?saya nk jahit baju ni sendiri?" "puan/cik jahit mcm mana eh utk hasilkan baju yg macam ni? saya nak buat sendiri" kira details la mengenai produk orang tuh... ok boleh imagine tak?ntah2 tukang buat baju tuh berhempas pulas nk hasilkan baju yg sedap dipakai, cantik n kemas tuh... amik masa bertahun-tahun nk belajar utk mahir... tapi kita senang2 nk cilok orang tuh pnya idea? sy tak kisah kalau orang nk tanya sikit2... sy dengan gembira lagi seronok untuk berkongsi pendapat n idea yg tak seberapa ini... tp kalau nk sebijik2 macam yg kita buat sy rasa 'kekurangan-adaban' di situ...

Kalau kita nk cakap orang tuh kedekut ilmu, fikir balik la... kita lagi kedekut kot? nak mudah jek, pemalas nk keluarkan tenaga, duit, berusaha lebih sikit utk dapatkan sesuatu itu... nak orang bagi free2 jek?sapa lagi kedekut?yg nak free2 ke atau orang yg susah payah dapatkan ilmu tadi?

Apa2 pun ini sekadar pendapat peribadi... terpulang kepada individu utk menilai... saya ok sahaja mana2 pun... tp bagi sy, saya memilih utk menghargai susah-payah orang itu mendapatkan ilmu... jadi lebih baik begini "boleh awk ajar saya tak?buat kelas ke?berapa yurannya?" instead of "boleh bagi resepi/tips/rahsia tak?" yg mana lebih beradab sopan ataupun lebih sedap didengar... memang, sesetengah orang sokay je...kawan-kawan je... :) jadi sy tinggalkan anda untuk fikir sendiri... terpulang...

 

2 sweet persons:

MammaSun said...

weeii...ni mesti sbb kami tanya pasal cheese cake tu kan. Soriii....tak terpikir plak pasai sensitiviti.....tp mujoq faizah tak share resipi sendiri kalau tak mesti kami rasa terhutang seumur hidup. by the way, gambar yg faizah send resepi dr buku tu kami dah delete pun sbb langsung tak leh baca, gambar gegar. Sori tauuu...malu nya diriku

Faizah^Ramli said...

@MammaSun

Bukanlah suna... huwaaaa... ni kisah laen...ada kawan kami yg rajin p kelas baking dok mengadu.... kami ada sekali ja pun pi...cheesecake tuh kami tgk buku ja... adoi... sorry na kalu suna terasa...tp serius bukan pasai suna T_T

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D