27.3.13

First attempt~!

Bismillah wal hamdulillah...

Sy takut n xdak kekuatan nk buat cheesecake sbb bg sy cerewet~! takat snowy cheesecake tuh biasalah sbb pakai kek sponge je pun...luaq ja cover dgn creamcheese... 1st cheesecake yg sy pnh buat adalah japanese cotton cheesecake... tuhpun sbb xbyk karenah... sepatutnya org bakar kek keju (cheesecake) ni dgn cara water bath... tp haku men bakaq ja kek JCC ni gitu je... sib bek menjadi...hehe :P tp kalu nk lg best n lembut haruslah bakar secara water bath/bain marie n seumpamanya...

Org smpai p kelas nk belajar teknik2 buat cheesecake n apa2 kek dgn cara btul...aku apa kes nk p kelas???haha! berlagak?takkkk... sbnrnya teringin tahap dewa dah... tp byk halangan... sempat p demo class je arituh tuh pun smbil xsenang duduk...kelas blom dismiss sy da cabot dulu... smpt rembat hasil demo arituh sudaaaa... haha! :D sib bek yuran rm100 je...mau kelas makan beratus2 tak rugi ke kalu men cabot awal cenggitu?da bapa kali da pm kak najah nk p personal class, tp sy je yg asik tertangguh2... nk tggu amira besaq la kononnya...sudahnya dana yg disimpan terguna... melepas! T_T

Off topic kelas baking... sy nk try buat manggo cheesecake... ntah sbb dok tgk mangga/pelam NANG DOK MAI byk sgt kt perlis skrg... perlis kan terkenal dgn mempelam2nya... biasalah dkt dgn thailand... tuh xpi danok, thailand lg tuh... mcm2 lg ada kt sana... fresh2 kt pasar dia... sy pun buat la manggo cheesecake ni slow2... mula dgn based guna digestive biscuits pastu esoknya baru buat lapis cheese... sepatutnya lapis cheese tuh better kena tunggu 24jam atau semalaman sblm dikeluarkan dari loose based pan dia... tp mlm td jgk sy xsabar2 nk kuarkan... sib bek da mengeras tp agak lembut... pg td baru da btul2 keras... tuhla kan! tak sabaq sgt... smpai xleh tdoq nk tgk hasil chilled manggo cheesecake pertama sy! alhamdulillah menjadik! walaupun NO BAKED cheesecake tp sedapp... en.abg da mintak2 utk mkn... nyum3... aisya pun mkn sedap je tgk... yela sejuk2 kan... mcm aiskrim pun ada :D

Ni la pelam DOK MAI... 1kg - RM7... boleh tahan harga dia...
Da siap topping... puree mangga+kiub mangga+agar-agar
Malam td tak sabar nk potong n kuarkan dari loose based pan...agak lembut waktu ni...
Pagi td potong mkn sbg breakfast da perfek keras cantek... kena tunggu semalaman jgk :)



 

2 sweet persons:

Ann Ilias said...

Dear, kita ada satu resepi baked cheese cake yg best dan sedap. dapat waktu pergi kelas baking. nanti kita share, boleh juga kalau topping dgn mango filling mcm ni. :)

looks yummy. :)

Faizah^Ramli said...

@Ann Ilias

Orait...thanks sis...nti share let me know k~!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D