2.9.12

Cuba dan terus mencuba...

Bismillah wal hamdulillah...

Kata org "praktis make perfek!" tp kata org lg "no bodies perfek so why praktis" haha! :D ok ayat ntah apa2... sbnrnya daku skrg ni obses dgn baking2 nehs... saje je blaja... mmg xpandai baking pun pandai order jer... ;) tp since da jd SAHM nehs apa salahnya blaja sket2... sy blaja 2menda weekend n cuti hari merdeka nehs (yela en.abg ada nk tlg tgk2kan anak2) yakni KEK CARAMEL dan APAM MEKAR (again n again!)

Kek caramel nehs baru je lg... baru je try2 buat... masuk ni da kali ke3 buat n so far alhamdulillah... da blaja bereksperimen n tukaq2 ikut citarasa... sama ada nk kurang manis atau lbh manis, nk letak perisa apa yg disukai da bleh da sket2... nk buat pelangi2, nk buat meringue (dulu xreti! smpai kena cuba berkali2 skrg da pandai... hihi) yela sy budak baru belajar... org da otai2 konfem ckp "menda ni pun nk cerita kans?" koh3... xpela at least sy mahu belajar dari asik m'order shj bila mau mkn... skrg ni sapa2 area perlis n kedah nk order dah boleh berbuat demikian... hahahahaha :D xmenahan membuka order almaklum la da pandai buat... tp kena cuba berkali2 utk cantikkan tekstur n rasa kek... :) so xdakla org rasa rugi membeli... huhu (xsalah berangansss)

Baki kek caramel setelah diedar2kan.. :) tgk peti ais tadi tinggal 2potong je baki2 nehs setelah dihadap oleh en.abg... suka jgk dia dgn kek caramel :) tak sempat nk snap gmbo full td terus potong2 bg org... sedekahkan amalan mulia... hehe

Ok itu topik kek caramel yg xjemu2 dicuba2... ke2 adalah si apam mekar... haha! xsudah2 jgn ada jemu membaca kisah sy memcuba apam mekar... sy mmg penggemar apam mekar... memula mmg da nk putus asa... sy rasa da lbh 10kali kot cuba since 1st time dulu... mcm2 kisah disebalik usaha guwe nk memekarkan apam tersebut... mcm2 petua n resepi dah cuba... last pnya resepi kurang terserlah mekarnya, mcm ada yg xkena ptg td sy cuba resepi len pulak... smpai en.abg kena bli 1papan telur arini... hehehehehhe :D katanya telur kt rumah ni cpt benar habes sbb ada org rajin buat eksperimen masak mcm2... bahahahha :D thanks sbb tlg beli teluq! sonok sket nk cuba apa2 resepi... try n error :D pastu td try resepi amik kt blog Cedana Kasih trus ha jadi! seronok sgt tgk apam tuh mekar setaman n gebush walaupun apam da sejuk... kegebuan tetap menten... gebu n lembut! itu yg penting disamping sedap n enak di'ngappp... rasa cam seronok sgt setelah xtau bape kali cuba ini la kali pertama rasa cam happy bila sgala persoala terjawab akhirnya... dok cuba mendalah nehs since sblm pregnant amira lg... what? da sethn mencuba! fuhh dahsatttt... tp bila dpt ngap apam yg menjadi sungguhla seronok n rasa hati pun mekar setaman jgk... alhamdulillah

Ok ini resepinya... cuba la sapa yg berminat... sgt mudah sbnrnya! 1biji telor je yg diperlukan... kalu nk buat byk pandai2 la gandakan sndiri ye... buat 2adunan ke... sbb sket je adunan 1biji telur nehs... xpela asalkan mekar setaman sudeyyy... itu yg PENTING~! :D

Resepi Apam Mekar (perisa coklat... saja ja ltk coklat emulco)

Bahan-bahan:

115g gula castor
1biji telur
Esen vanila (sy letak esen ros)
100ml ais krim soda brand F&N (resepi asal ltk perisa strawberi pnya air bikarbonat)
150g tepung gandum
1 sudu kecil ovellete
1 sudu kecil baking powder

Cara-cara:

1) Panaskan kukusan/pengukus dgn api besar (kalu guna dapur gas) kalu guna pengukus elektrik tuh kiranya panaskan dgn suhu maksimumlah
2) Tepung gandum n baking powder diayak bersama dan diketepikan
3) Pukul telur dan gula sehingga hancur n gebu (akak cendana kasih tuh ckp utk lbh selamat pukul putih telur+gula dahulu smpai meringue pastu baru masukkan kuning telur)
4) Da meringue/kembang/gebu masukkan esen vanilla/ros dan ovellete dan pukul lagi
5) Masukkan tepung dan air bikarbonat berselang seli sehingga habis
6) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan jika mahu... saya letak 1bahagian warna pink n satu bahagian lg sy letak warna coklat berserta coklat emulco utk rasa coklat2 sket... n sgt sedap! :)
7) Masukkan dlm piping bag n paipkan ke dlm paper cup ikut saiz yg disukai... sy letak dlm paper cup saiz kecik2 je... n sy xguna pun piping bag sbb malas.. sy main sudu je masuk dlm paper cup...hehe
8) Kukus selama lbh kurang 8-10minit dgn api besar maksimum. Eceli ikut saiz apam anda... kalu guna paper cup besar haruslah kukus lbh sket nti takut tak masak pulak...

* Untuk tahu sama ada apam mekar anda betul2 jadi adalah cek bawah paper cup once da keluar dari pengukus... permukaan bawah paper cup apam tuh licin dan tidak berkedut2, apam bila dipegang sgt ringan, dan bila sejuk pun apam still mekar, ringan, gebu :) sumeya CHECKED! Alhamdulillah mejadi~ :) Bleh order gak sapa nak! hihi :D sapa malas nk buat order je dari aii okeh... bleh pilih perisa... sama ada nk coklat, strawberi, pandan, vanilla, coffee... heeeeeee (pomot xhengat...seronok sgt la tuh sbb da menjadi haha!)

Si apam mekar coklat...yum3

Puas hati mekarnya...sbb tuh close up...hihi... poyo!

Lagi dan lagi...dapp...dah habes dikerjakan sbb sikit je... nti nk buat lg lah...


4 sweet persons:

nanonano said...

Gud try! Na yg dh lama bt kek keramel ni pun still belajar lg mengasah skill, ade masa2 xbernasib baik gak, sokay..
Dh lama tringin nk bt apam mekar ni, sbb cantik, tp xtao la bila, sbb pernah bt apm pokadot, xbest pun, apam mekar ni best x eh?

F a i z a h ' s said...

@nanonano

Hehe... honestly la na apam polkadot mmg xsedap... haha! ntah la nape org suka sgt m'order utk parti2 ke apa kans sbb dia cantek kot rasa xbest sgt tp apam mekar ni sedap lg dari apam polkadot! kalu g pasar tani mmg suka sgt beli... nak2 yg letak esen ros wangi je bau dia... n tekstur dia lbh gebu, lembut n ringan walaupun sejuk... itu je la bezanya dari polkadot... lagi satu polkadot xsuka filling dia... cam xbest pun... better apam mekar filling xde tp manis dia best2 je :D da lama mkn sbb tuh suka... dulu suka mkn je skrg da suka buat pulak...heheheheh :D

♥ ROS ♥ said...

Haa dh jumpa resepi. Hihihi

F a i z a h ' s said...

@♥ ROS ♥

Ni resepi apam mekar ros...ros nak resepi apam ke kek caramel??huhuhu :D

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D