3.9.12

Binatang belang oren n hitam...

Bismillah wal hamdulillah...

Da seminggu menanggung beban sakit n pedih ini... sib bek la xkena dkt aisya n amira... xpela lega sket kena kt ummi je... apa lg korg penah dgr x serangga nama CHALIE? yg selalu ada kt sawah2 padi n kt kampung... skrg ni si chali ni da canggeh dia da serang penduduk bandar pulak... ekekeke :D da lama sy xkena gigitan sang chali ni n kalu kena konfem menderita kesakitan... pnh ada org post kt fb seorg ni kena chali smpai melepuh2 kulit dia n ada kes bleh bawak maut! terkejut den baca kisah tuh.. sejauh mana kebenaran dia xsure la pulak... tp siyes sakit kalu kena bisa dia... serangga dia nmpak cam comel je belang2 ore hitam tp sbnrnya sgtlah berbisa! sib bek xberbisa mcm kala jengking atau lipan atau ular2 berbisa... tp dia gigit pun just letakkan dia pnya bisa kt kulit bkn dia gigit masuk ke dlm badan mangsa... kalu masuk badan mangsa maunya mengelupur kesakitan... kena kt kulit pun rupa mcm kena asid je melepuh2 tuh...
serangga ni mmg suka tmpt mcm sawah padi, padang beremput (last week rumput kt kawasan umah kami ni mmg naek tinggi agaknyelah pasai nehs...) padang sekolah dll... *ngeri!*

Satu lg infos yg sy dpt iaitu cecair hemolimf yg terdpt dlm badan serangga ini (kecuali sayap) kumbang ini mengandungi toksin sentuh haiwan yg plg berbisa di dunia. Toksin ini dikenali sbg 'pederin' (C24 H43 O9 N) dinamakan dlm thn 1953. Ia mempuyai tahap keracunan 12kali lbh tinggi daripada venom ular tedung. Kumbang rove (charlie) yg telah dikeringkan dan disimpan selama 8 thn masih lg mempunyai ketoksinannya. Persentuhan dgn kumbang ini semasa bergerak atau tidur menghancurkannya pd badan atau menggosok dengan jari yg kotor akn menyebabkan konjunktivitis dan penyakit kulit yg teruk yg dikenali sbg 'dermatitis linearis', 'paederus dermatis','whiplash dermatitis' da sebagainya

Memula kena mcm gatal2 pedih cenggitu... 1-2hari pas gatal2 pedih tuh tgk kt tmpt tuh da start merah dan pelepuh... ada gelembong2 berair dlm tuh ada mcm air bisa... waktu ni mmg sakit+panas+pedih+gatal... perghhh... mmg terbaeklah penengan dia... kalu berpeluh lg la sakit  pedih rasa mcm nak baring je... ada gak rasa mcm nk demam... lama2 tmpt yg merah tuh akn bertukar jadi kehitaman mcm kesan kena terbakar... kalu penah kena periuk panas kan pas jadi merah dia jadi mcm kehitaman b4 nk baek tuh... 

Pastu dah sy kena trus risau kot2 aisya n amira mungkin terkena jgk... terus kemas2 bilik...ketuk2 bantal, tilam selimut sgala...sapu sampah n terjmpa serangga yg mcm kt bawah nehs tp da mati.... mebi sy la tuh yg tertindih masa tdo lantas dia menggigit sy... uhhh SAKIT!

Bentuk serangga bernama Charlie, semut semai, kumbang rove... ekoq dia tuh berbisa oihhh....
Antara berita yg pnh dipaparkan mengenai charlie...
Charlie dan kemudaratannya...


 

2 sweet persons:

♥ ROS ♥ said...

Ish bhaya ni.. Kna pantau tempat sama..risaugakkan :(

F a i z a h ' s said...

@♥ ROS ♥

yup mmg bahaya... ummi depa kena xpa kalu anak2 mmg isau sgt... kita yg da dewasa ni pun rasa sakit apatah lg kanak2 n baby kulit halus lg..haihhh... nauzubillah...mg allah swt melindungi...ameen~

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D