25.8.12

Faizah's Ramadhan dan Syawal...

Bismillah wal hamdulillah...

6hari tuan tanah xhapdet blog kerna sibuk beraya... arini br rasa bernapas sket... beraya pun super bz gak... hari raya 1-3 sibuk ke umah sedara mara dan hari raya ke4 yakni kemarin org lak dtg bertandang ke umah kami... itu lg la bz... tgk kt bloglist pun lg ramai org2 yg slalu update blog tidak terupdate blog2 mereka... konfem masih sibuk beraya kanss... :) slmt berhari raya semua~! ok nk story morry sket pasai ramadhan n syawal 2012 kali nehs...

Ramadhan

Syukur alhamdulillah ats sgala nikmat kurniaanNYA... Ramadhan byk mengajar sy dan keluarga ttg erti syukur dan rasa berterima kasih di ats setiap apa yg kita miliki... walaupun sy xbekerja lg, tiada lg income setiap bln sy masih lg mampu membayar duit kereta every month, shopping (tp xsemeriah dulu la...) tp at least ada... bak kata en.abg "insya allah ada rezeki kita nanti..." membuatkan sy merasa 'qana'ah' yakni merasa cukup dgn apa yg ada... every month dpt income pemberian en.abg... thanks dear coz bg gaji kt sy tiap2 bln habuan bayar duit kereta n shopping sket2... sy da rasa cukup sgt2 dah... :) btul la kata org, tanda rezeki yg berkat bkn pada byknya gaji/income yg kita dpt tiap2 bln tp bila kita rasa cukup dgn apa yg kita ada... itulah tanda keberkatan...

Ramadhan thn nehs bg sy sgala2nya terasa sgt baru... kiranya fasa tarbiyah yg baru... baru menjadi ibu kpd 2org anak, baru je jadi surirumah... mmg terasa jgklah melalui ramadhan kali nehs dgn badan pun blom sepenuhnya pulih sbb br je lps pantang kans tp alhamdulillah sgalanya... dgn bantuan en.abg, mak abah n PIL sy dpt harungi sgalanya dgn baek... kiranya ramadhan thn nehs menjadi turning point utk sy gigih belajar menjadi ibu yg kuat n penyabar, isteri yg sentiasa merasa cukup n bersyukur n yg penting jgn meminta2 utk dicukupkan sgalanya termasuk nafsu shopping tuh kpd suami... huhu... menjadi ibu/isteri full-time kt umah ni mmg mencabar jgk... rite after abes pantang 60hari trus pindah masuk umah kami di tmn harmoni kangar ini... elok2 1st day puasa... masa tuh da leh imagine hari2 yg sarat dgn mcm2 kerja n kepenatan yg bakal dilalui bila 1st day masuk umah kemas umah xabes2 dari pg smpai mlm... mlm tuh gigih lg mop lantai, sapu sampah sambil2 melayan karenah anak2... masing2 xbiasa lg dgn umah yg da 2bln ditinggalkan... aisya la... smpai xmau tdo haaa masa tuh... fuhhh... 1st week mmg terpaksa antar aisya kt MIL kejap sementara sy terpaksa uruskan umah yg lintang pukang tuh... pastu 2nd week da start jg anak2 sendiri...tp cpt je rasa masa berlalu tiba2... ehhh da nk raya! rasa mcm xbuat apa pun spnjg ramadhan... runtin harian adalah sama je setiap hari n hampir setiap hari jgk xkuar umah... kkdg pas teraweh ajak en.abg jalan2 kangar kejap amik feel... barula rasa bernapas sket... asik terperuk kt umah mmg membuatkan otak jemmmm....

Syawal

2mlm berturut2 b4 eid mubarak kami kuar cari brg2... mmg kelam kabut! en.abg mmg xcuti langsung b4 raya... so sy start la bebel2 sbb kena redah lautan manusia kt kangaq tuh semata2 nk bli brg2 utk eid contohnya mcm tudung aisya (sy pakai tudung sedia ada... xde tudung raya), nk cari sarung kusyen baru, nk cari alas meja, nk cari kuih2 tradisional (yela smpt buat 2jenis kueh aje... so back up dgn kuih2 tradisional mcm kuih bakaq, rempeyek, kuih loyang, kacang2 etc...) member2 en.abg pun da ada bgtau nk dtg umah... so sgtla janggal if xde apa2 yg boleh dihidangkan... kangar tuh pnyla sesak 1-2hari b4 raya... mmg menguji keimanan n bleh buat pahala puasa pun leh kurang... huhuhu... tp disebabkan byk lg persiaparan eid lom lengkap terpaksa la angkut si kenit 2org tuh redah lautan manusia yg sgt sesak itu!

Hari raya pertama sampai ketiga kami sibuk bertandang umah org... hari raya ke2 PIL buat open house so bz pulak di situ... sy xleh bz sgt sbb baby amira agak cranky hari tuh kerna cirit birit... sy termkn kari dalca hampir basi... sy xsure la sbb tuh atau tak menyebabkan amira mcm cirit sket tp xteruk la... da 2hari dia xpoo poo suppose dia okla kan utk bb yg fully-bf... tiba2 dia poo poo mcm cair sket so sy assume dia cirit la kot nk jerit2+nanges2 masa nk poo poo tuh... pas poo poo tuh terus tdo lena... mebi perut dia xsedap kot... so sibuk handle amira while biras n adik ipaq sibuk di dapur... huhuhuhu... xpa kot depa xdak anak kecik ai seorg je ada baby... hehe :D ke alasan jerp?of kosh la kans bkn alasan, amira agak cranky pastu MIL soh ltk amira kt depan sbb ramai sedara lom tgk amira lg since dia lahir da jd cam kenduri aqiqah pun ada... so terpaksa la sy jadi bodyguard amira... :) ok off ceta pasai amira...

Hari raya ke3 suppose mak abah n kakwa's family nk bertandang ke teratak buruk kami di taman harmoni kangar... pehtu member skola en.abg call ckp nk dtg gak hari raya ke3 tuh... so sy fikir kenala masak2 sket kan... fikir pnya fikir kami suami isteri mlm tuh so decide nk wat nasik hujan panas la... trus decide xfikir pnjg dah sbb time bln puasa arituh ada buat dah n alhamdulillah en.abg ckp sedappp... ekekeke :D so konfiden la sket nk buat lg... mlm tuh jgk g cari rempah2 kurma, agar-agar nk buat puding marble... da kul 10.30mlm dah masa tuh... esok pg pas subuh en.abg trus bergegas ke pasar borong bli bahan2 mentah mcm daging, ayam, kentang, santan, kerisik etc... ok nti story pasai unplanned open house aka gathering kt teratak buruk kami di taman harmoni yerp!

Mari tgk2 gmbaq2 yg sempat diambil bersama saudara mara... :) tahun 2009 baru 3bln mendirikan rumahtangga masa tuh (aisya 8-9weeks dalam perut ummi... beraya dlm keadaan penin2 lalat n mabuk kepayang), tahun 2010 aisya sudah dilahirkan berusia 4bln sonok bwk aisya jln2 umah sedara mara, tahun 2011 tgh start nk mabuk kepayang lom tahu pregnantkan amira, siap demam n cirit-birit lg... 1-2weeks lps tuh baru tahu pregnant and 2012 sudah ada 2org anak... aisya 2thn 3bln dan amira 3bln... :) how's time flies kan? cpt je perubahan every year... dari isteri dan da ada 2org anak pun.. :)

Alhamdulillah segalanya... ujian, dugaan, rahmat, kasih sayang sgalanya dtg bersilih ganti menguji dan menghiasi kehidupan yg fana' ini... mg kami semua trus istiqomah walaupun ramadhan sudah pun berlalu... ya allah berikan kami kekuatan... ameen~

Tart nenas faizah's homemade... tidoq kul 2pg buat kueh nehs... alhamdulillah mendapat pujian ramai... pastri tart yg sgt lembut... wakakakaka :D success! da sold out d hari raya pertama... ingat nk buat lg tp xsempat
Kueh bunga cina faizah's homemade... hasil bantuan anak dara aisya nafisa... tlg ummi letak ceri... :) pun da hampir sold out... alhamdulillah...

Eid Mubarak's Family portrait bersama ahli keluarga baru (amira humaira binti mohd asyraf) kt umah mak abah masa nehs da petang dah baru teringat nk amik gmbo... amira da 2kali salin baju dah... ummi, ayah n aisya kena paksa pakai baju pagi tadi semata2 nk amik gmbo... huhuhu
Ummi n my 2nd doter lovely amira humaira... betapa behavenya ank dara seorg nehs... kalu merengek tuh tau la sama ada perut kembung, nak susu n nk tdo shj... kkdg tdo pun seorg2 ummi sibuk buat keje len... xsmpt ummi nk layan sbb kakak aisya dpt layanan lg baek... xpela dik belajar berdikari ye...
Susahnya nk amik gmbo puteri sulung nehs... jenuh memujuk tgkla mulut dia disuruh senyum tp... kt umah PIL nehs... aisya sibuk nk mkn kueh raya...
Aisya Nafisa di pagi syawal di teratak taman harmoni... tudung tuh bli mlm raya kelam kabut cari n pilih... rembat tudung dewasa saiz XS... wakakaka :D sbb tuh agak labuh tp okla... xpyh blaja pakai tudung singkat2 kans... umm kena alter sket saiz muka mlm raya tuh... sib bek kejap jerk... :)
Aisya ajak sepupu2 sepahkan umah toknek... mlm raya slps berbuka puasa... org sibuk berbuka puasa depa dok sepah2kan umah... haihhhh

 

2 sweet persons:

nik ros said...

Selamat Hari Raya Aidlifitri
comelnya aisya berbaju kurung

F a i z a h ' s said...

@nik ros

Selamat Hari Raya Aidilfitri Nik :)

Aisya jarang pakai baju kurung jenuh memujuk... pasneh kena biasakanla :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D