10.5.12

Lebih tenang...

Bismillah wal hamdulillah...

Sy xmenyesal kot amik cuti awal even kena unpaid leave... sbb rasa cam berbaloi lak bercuti disaat2 begini... nk kata rehat sgt2 pun xdak jgk sbb dok kalut ha dgn si kakak ni... tp at least ada masa nk tenangkan minda yg serams sejuk+nebes... kena byk baca al-quran, zikir, buku motivasi, research n study... rasa cam konfiden sket dah... awal2 arituh gelabah ayam jgk bila start asik braxton hicks... tp skrg, just cool down... n face it with konfiden! aisehhhhh.. :) nk stress2 pun xdak gunanya... blom lg overdue... masa pregnant aisya dulu stress sbb overdue... tp kali ni a bit stress sbb sgt sakit2 badan, braxton hicks lbh kerap, n sakit kt tutt tuh sgt2 cam baby dah nk terkeluar je rasa kkdg... mebi due to kedudukan baby yg dah btul2 engaged... xsure sgt... masa aisya baby still floating walaupun da active labor masa tuh... itulah kans... len anak len pulak pengalaman yg akn kita lalui... 

Tadi dpt msg dari number yg tidak dikenali mengumumkan dr.anuar PMC da tidak berkhidmat kt PMC lagi... dah berpindah ke INS Alor Setar berkuatkuasa 9Mei2012 yakni hari ini... huhu... so trus dpt gak msg kt fb dari seorg member tnya mcm mana... dia susah hati sbb da plan nk bersalin kt dr.anuar... dia da pregnant 8bln... sy xdak perasaan apa2 pun la sbb mmg xplan nk beranak kt dr.anuar pun kali nehs due to ketidakyakinan dia utk bg sy bersalin secara normal n natural utk kali nehs... dia mcm tidak meyakini akn kebolehan sy utk mencuba kelahiran normal... huhu... so sy decide nk bersalin kt GH je kot.. laen dgn kes member sy tuh... dia ckp takut nk p GH... sy pun risau... tipulah nk ckp sy xisau.. tp sy redah je la... malas nk fikir complicated... kang sy stress di saat2 nk deliver nehs... kat mana pun sume kita bergantung pada kuasa allah swt... kt umah pun bolehhhhh :D ada beranss ke nk beranak kt umah wahai faizah??? kalu allah swt izinkan why not??? beranak is sumthing yg natural... kita je fikir complicated sgt... takut bagai... hoho... mcm overkonfiden lak guwe... yela kans... nk ckp mcm mana lg... nak tak nak baby dlm perot ni akan keluar melihat dunia jgk pada hari n tarikh yg telah allah swt tetapkan... itu pasti :) so just follow the flow... 

Malam ni adik baby sgtlah aktif... heran jgk...huhu...td kena hempap dgn kakak aisya smpai adik baby kt dlm tersentak2 terkejut gamaknye... naek marah jgk kt kakak aisya... dia super lasak pas da 2thn nehs... sib bek en.abg antar p umah mak...kalu tak surrender la kot nk jg aisya seorg2... dgn tgh sakit2 dia leh buli kita pulak... huhu...hmpir hilang sabar... walaupun braxton hicks tetap sakit okeh... cam nk tercabut je bawah perut... malas nk layan just need some rest... pastu sakit tuh akn hilang sat... ataupun inhale (laillahailla anta subhanaka innikuntuminadzolimeen) and exhale ( laillahailla anta subhanaka innikuntuminadzolimeen) it works... xtaula da dkt2 nk beranak while contractions da makin pendek2 intervalsnye mampu nk ingat lg ke tak teknik nehs... thanks my fren farhana jalil for the tips... dia pun homebirth cam sis mas... hebat2 la deme nehs.. kagums sbb tuh rajin dptkan tips dari depa so that lbh termotivasi n tenang menghadapi saat2 kelahiran... 

Jomlah kita rehat dulu... tenangkan diri... jgn tunggu... baby akn tahu bila masanya dia bersedia utk lihat dunia :)

Hospital Bags yg tunggu masa nk dibawak...

Da pandai nk melawa skrg... besday girl mintak ummi ikatkan rambut...

Tiba2 hilang ayu... pomen meja pulak dah...habes color pensil jadi mangsa... haihhh


   

2 sweet persons:

ღnFashyaღ said...

faizah, tlg buat entri apa isi dalam beg bersalin tu.. Dah lupe nak isi apa...hihi..Tq..

F a i z a h ' s said...

@ღnFashyaღ

Ahahaha..ok, insya allah sy pn last minit jgk...kali ni siap mak tlg... apa da...anak 1st xmenyabar nk ready hospital bags yg 2nd ni siap org tlg packing lg...hehe :D

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D