8.5.12

Kagums...

Bismillah wal hamdulillah...   

Ada knal seorg ibu tru Gentle Birth Group (GBG) iaitu puan mas... xsangka gak beliau pun seorg blogger... almaklumlah, blog sy xfames mana so contact2 blogger pun xramai lah... huhu... contact2 since due 2nd baby kami adalah sama yakni 15Mei2012... apa yg menarek mas plan nk homebirth! just berdua dgn hubby beliau tp depa prepare la dgn research... sy ni research apa satu pun xbuat pasai homebirth sbb xtarget pun nk homebirth since previous czer history... xberani kott T__T xtau nk expect apa kans... ada gak tnya en.abg "kalau faizah nk homebirth abg berani x jd supporter n sambut baby kita?" trus ha dia cuak smbil ckp "Ha??? ish...xkan xdak bidan bleh mai? abg xberani la... kalu jadi apa2 gena?" huhu... awai2 lg xkonfiden malas lah nk proceed... since da en.abg ckp gitu kita apatah lg... cuak la jgk... antara sbb xyakin adalah 1) Tak pernah bersalin normal lg 2)Tak ada doula yg bleh guide tru kelahiran tuh nti... what to expect sgala... 3)Tak cukup ilmu kot nk gone tru homebirth procedures... byk menda rasanya kena get ready... lupakan aje lah faizah nk homebirth... next baby perhaps?? :) arituh ada tnya odah pasai homebirth trus ha kena bising... huk3... ala normal la tuh...skrg ni minded manusia fikir beranak ni suatu yg kena ada doctor n sgala medical equipments... certain kes mungkin... tp birth is sumthing yg natural... allah swt da create bdn seorg wanita tuh utk menghadapi saat2 melahirkan... no need sgala equipment... nk ckp lbh2 pun sy bkn practitioner natural birth... hehe :) just apa yg terlintas di kpala tru pembacaan n sedikit sbyk research yg sy buat mengenai natural birth... knp la kepala kita asik fikir beranak sumthing yg menyeksaka? takkan ALLAH SWT sekejam itu nk letakkan tanggungjawab melahirkan ke atas seorg wanita yg ALLAH SWT ciptakan dgn sifat kelembutan n lemah berbanding lelaki yg kuat n gagah? so renung2kan... :)

2-3hari nehs sy kan sokmo je kena braxton hicks... ada la dok chat2 dgn sis mas... dia da turun tanda tuh yg bezanya... kami dua2 org dok sakit2... 2-3hari jgk ye since turun tanda n pagi td dlm kul 11.30pg dia da bersalin... akhirnya cita2 dia tercapai... HOMEBIRTH! Huhu... terkesima sy... sgt kagums... hubby dia yg jadi supporter n smbut kelahiran... dgn anak sulung lagi dia handle spnjg dok sakit2 contractions tuh... hebat btol lah... both mas n hubby da study abes pasai homebirth... no wonder la depa konfiden utk homebirth... ai ni blom tentu dpt lalui sakit contractions smpai saat 10cm tuh nati secara konfiden... kohhkoff.. (da tiru gaya Ena dahhhh....haha) berdebarnye lah haihhh... bila agaknya si kecik kt dlm ni nk keluar dear...

My dearest baby, keluarlah bila kamu dah btul2 bersedia utk melihat dunia... ummi sntiasa menantikan kehadiran kamu... bantu ummi utk melahirkan kamu dgn mudah ke dunia ini... ummi sayang kamu... (ayat pujuk baby hari2 :) )


4 sweet persons:

sharEna said...

oh mas. tuelah tgk dia cam relax aje. smlm siap boleh main twitter lg bagai. tawu2 dah bersalin hehehe. terbaek betol dia lahh ^_^

ketawa pon boleh tiru ek? bkn tiru kite lar tu. kite pon tiru org faizah HAHAHA =P

ღnFashyaღ said...

kite pun kagum dengan mas... boleh buat homebirth lagi.. macam orang dulu2..

F a i z a h ' s said...

@sharEna

Haha...tuhla...dia mmg konfiden habes nk beranak...siap suami isteri buat research... kalu fully-prepared rasanya xdak masalah nk homebirth... kena yakin n byk2 berdoa je... satu lg kalu xdak any health problems jgk...

F a i z a h ' s said...

@ღnFashyaღ

Mas n husband mmg da prepared... mmg terbaeklah! kena ada supporter kalu nk homebirth...xleh seorg2 kans... :) next baby la kot nk try...hehe

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D