19.2.12

Pembikinan Tepung Pelita...

Bismillah wal hamdulillah...

Mood apa xtau, asik nk buat mcm2... call mak tnya mana nk dpt daun pandan n daun pisang...mak kata... "Nak buat apa pulak??" huhu... peliks sungguh pe'el anak dia yg seorg ni skrg...arituh memalam buta bleh p umah mak rembat Waffle Maker... hehehe:P mana dia xpelik...hihi... 

Ok, nk share pasai proses pembikinan Tepung Pelita idaman~! alhamdulillah 90% kot sakses~! hehe :P ada menda kena ubah suai rasanya xleh nk ikut resepi kt tenet 100% yela, 1st time cuba kanss... da lewat ptg kemarin br start buat... awai2 tuh xsmpt buat sbb pinggang cramp pas msk lunch... skrg ni mmg xleh nk berdiri lama2... harus cramp pinggang, kaki, paha segala... sgt menyiksakan...pastu lelap sat dgn aisya, elok da pas asar br nk kuar cari daun pandan kt umah tok... santan da beli siap2 kt pasar tani pagi tuh... elok nk kuar je, ujan dgn lebat skali! alhamdulillah... rahmat allah swt... dlm dok kepanasan tuh, basah jgk bumi perlis ini dgn hujan rahmat... sy xkira, hujan pun sy ajak en.abg redah p amik daun pandan... en.abg pun ikut je la perangai si isteri yg xsabaq2 tuh... dlm ujan lebat tuh rela turun p amik daun pandan smpai seluaq dia terkena tahik kuceng! haha :P sorry dear... yela ujan kan... abes kuaq sgala khazanah dlm tanah tuh... smpai aisya tutup2 idung dia ckp "jikkkk..." kotoq la tuh konon2... :)

Sampai umah dlm kul 6ptg trus siap2 brg nk buat... daun pisang malas da nk cari sbb ujan so pakai bekas plastik buat dadih tuh... tp yg kecik... jadila... pasneh try buat guna daun pisang pulak... takut xsmpt... sy cari2 resepi Tepung Pelita nehs rupanya ada 2kaedah... satu dgn cara masak n simpan dlm peti sejuk satu lg dgn cara kukus n simpan dlm peti sejuk jgk... ikut selera masing2... ada yg xsuka mkn dlm keadaan sejuk so leh kukus n mkn panas2... tp sy rasa kueh Tepung Pelita atau ada gak yg sebut Kueh Sampan mcm sgt nyaman di mkn time sejuk... mcm ais krim~! :) sy rujuk resepi kt MyMekar... MyMekar guna kaedah masak... katanya sbb xmau daun pisang tuh layu if kukus... MyMekar siap sediakan tutorial buat kelongsong kueh tepung pelita nehs... bagus2... sy buat kaedah masak separuh pastu kukus separuh...heheh :P memandai la katakannnn :D

Bahan-bahan kuih tepung pelita

Lapisan bawah (lapisan hijau)

1 cawan tepung beras
5 cawan air
10 helai daun pandan (da terlebih daun pandan guna konon2 nk bg nmpak ijau cantek... mmg ijau dia menyerlah... xperlu letak pewarna hijau daa... :))
Sedikit pewarna hijau epal (sy xguna sbb da cukup hijau daun pandan yg digunakan)
1/2sudu kecil kapur mkn
Gula secukupnya

Lapisan atas (lapisan putih)

4 sudu besar tepung beras -ratakan (sy rasa should add up... sbb adunan mcm terlembik skit...mungkin pasni try 1/2 cawan tepung beras utk pekatkan skit adunan)
Santan dari 1biji kelapa+2 1/2 cawan air
1 sudu kecil garam

Kelongsong daun pisang/bekas plastik secukupnya

Cara-cara pembikinan

1- Bahagian bawah (lapisan hijau) - Tepung, air, pati pandan (daun pandan dikisar dgn 1cawan air dan amik pati hijaunya), kapur disatukan. Tapis dan masukkan ke dlm periuk. 
2- Masak bancuhan sehingga menidih... saya masak kejap je sbb sy kukus lepas tuh... bg yg tak kukus leh masak adunan lama skit ye sehingga naik wap n pekat sedikit... jgn lupa kacau2 adunan supaya tidak melikit pada periuk
3- Selesai masak, gunakan whisk tangan utk ratakan adunan supaya tidak berketul
4- Masukkan 1sudu kecil gula ke dlm bekas plastik/kelongsong pisang. Selepas itu sendukkan adunan hijau ke dlm separuh bekas... buat sehingga habes adunan hijau. Biarkan seketika lepas tuh buatkan lapisan putih pulak
5- Lapisan bawah (lapisan putih) - Satukan tepung, santan dan garam sehingga sebati. Tapis dan masukkan ke dlm periuk.
6- Seperti adunan hijau, jika mahu gunakan kaedah kukusan bleh masak kejap je, if xmau kukus lepas tuh leh masak lama skit sehingga adunan likat dan pekat
7- Gunakan whisk utk ratakan adunan.
8- Adunan hijau yg kita masukkan awal2 td akn kelihatan membeku skit bila dia da start sejuk, so leh la sendukkan adunan putih ke atas adunan hijau... maka terbentuklah 2lapisan yg sgt cantek... memula agak kaget memikirkan cam mana kalu adunan2 putih n hijau tuh bercampur... begitulah kaedahnya n tujuannya kenapa adunan itu perlu dibiarkan seketika... :) jakun ye... 
9- Lepas da setel letak adunan putih ke atas adunan hijau saya masukkan ke dlm kukusan dan kukus dlm 10-15minit... kemudian keluarkan dari kukusan n biarkan seketika sblm dimasukkan ke dlm peti sejuk...

Lepas da cam comel skit leh la dinikmati! :D alhamdulillah en.abg pun ckp ok... aisya lg suka... sonok ummi tgk aisya mkn dgn lahapnya... hehe :P

Ouh.... sy xdak snap gmbaq... tp rupa kueh tepung pelita sy begini la... xdaklah kemas sgt... :) guna bekas plastik jerk... kalu guna kelongsong daun pisang cam lg best kot... plus lapisan atas tuh cam terlembik skit... 


Ni version kelongsong daun pisang...sedapnyaaaa

   

2 sweet persons:

wardah @ fie shah said...

Thanks for sharing! nanti nak cuba.. :)

faizah said...

@wardah @ fie shah

Cuba~ sy mmg suka tepung pelita... tp musim skrg susah nk cari kan... bln pose byk la :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D