14.9.11

Mulut orang...

Bismillah wal hamdulillah... 

Kita biasa dgr org m'laserkan mulut kkdg... kkdg kena kt diri sndiri n kkdg kt org len n kita lak terdgr... mebi bg org tuh xdak mende pun... kita je kot xpnh melawak smpai tahap tuh n mebi kita jgk terlalu sensitif... ntahla... mari sama2 kita menilai situasi2 berikut... apa pendapat anda? eceli sume kejadian itu berlaku di SURAU ye! haha... hebat kan manusia skrg? da xkira tmpt da nk melaser pun... haih...

Situasi 1

Seorg kakak staf tego seorg lg staf yg tgh preggy...

Kakak staf: " Dah scan ke anak apa?"
Preggy mom: " Dah..." sambil sengeh n sambil bersiap2 utk amik wudhuk
Kakak staf: " Anak apa?"
Preggy mom: "Boy insya allah..." senyum lagi...
Kakak staf: "Pasneh merasa la xtdo mlm n letih layan anak dahla boy... tapi skrg ni xkisah la girl ka boy... anak jiran akak tuh... dahla pompuan tapi buas mcm jantan!!" dgn nada penuh ekpresi truk beno anak jiran dia tuh...

Sy yg mendengar rasa xsonok n xsedap ati... xsuka la bab2 nk ngata anak org... nti kena kt keturunan sndiri baru dia tau... apa perasaan jiran dia tuh kan kalu dgr... siap BUAS tuh... huhu... eceli ekspresi org utagha ni kkdg mmg kedengaran kasar bg yg xbiasa dgr tp kasar2 pun ada batasan jgk :)

Situasi 2

Ada 2org staf dlm lingkungan umo awal 40-an sdg menyolekkan diri setelah selesai solat... 

Kakak 1: "Eh... ada apa yg leher hang tuh... tompok2 ja aku tgk..."
Kakak 2: "Aku pun xtau... dah lama gini... kkdg gatai xhengat jgk... tergaru2 la jgk..."
Kakak 1: "Mai aku tgk apa dia..." sambil membelek2 leher org tuh...
Kakak 1: "Laaa... ni KURAP!!! cepat p bli ubat KURAP!" dgn kuat 1surau dgr... 

Kakak 2 tersipu2 bila kena sound direk cam tuh... smbil smbung ckp...

Kakak 2: "Tapi xsakit pun... "
Kakak 1: "KURAP mana sakit... gatai2 ja... tgk ni 'berbingkai' gini mesti la KURAP..." dgn yakin diri menjawab tanpa m'cover skit pun ayat dia tuh... org len kt surau tuh pun turut jeling2 kt kakak tuh... ksian kakak tuh mcm malu btol muka dia tp tetap tersenyum jgk... fuhhh...


Situasi 3

Juga berlaku dikalangan staf yg agak veteren... 1org staf ni bergelar datin... yela dah husband dpt datuk kan? konfemla dia datin (ok sy pnggil dia mak datin je)... smbil borak2 dgn 1org lg staf yg bakal dpt menantu baru2 nehs... (Kakak Z) mengenai majlis yg bakal berlangsung kt salah sebuah golf club. ala2 gosipping la tnya bajet sume... huhuhu... mak datin la katakan...

Mak datin: "U amik wedding planner mana?"
Kakak Z: " Wedding planner si P tuh la... dia buat semua... dari dewan, pelamin, makanan, meja pengantin, hidangan pengantin... xpyh pkiaq apa dah..." (fames la kot area situ...)
Mak datin: "Ohhh wedding planner tuh ka???" sambil menjegilkan mata... masa tuh ada la 3-4org lagi join the session jgk... 
Kakak Z: " Ha;ah... pasai pa?"
Mak datin: " Eh u tau tak... i ni bukan apa... i dgr byk cerita dah wedding planner tuh... arituh dia ada manage 1majlis... dahla lauk lmbat sampai... basi pulak tuh!!! memalukan sungguh tau.... I bukan apa just nk cerita je..."

Terkedula kakak Z itu... org yg kt situ yg sedang merencana utk ke majlis kakak Z tuh mesti xsedap ati kan takut termkn lauk basi lak... huhuhuhu... begitula kekdahnye... kot ye pun, pas majlis la kot nk story... ni org tuh tgh eksaited nk dpt menantu, p dok cerita pasai wedding planner org tuh pulak... mcm2 la manusia nehs... dia mesti xhappy kan?

Org skrg mmg da xkesah nk sound direk org kan... men serbu je.. xfikir org tuh malu ka apa... kita yg dgr ni pun rasa xseronok apa tah lg org yg kena sound itu... berlapik2 la skit nk sound pun... haihhhh...


  

4 sweet persons:

MammaSun said...

Sekarang memang mcm tu kan....semua main ikut sedap rasa sendiri jek...huhu...bila hati bersedih atau terguris, taktau nak buat apa, baca yasin je laa byk2 bg rasa tenang setenang hati quran....dalam hati, sapa lah yang tahu kan

F a i z a h ' s said...

@MammaSun

Tuhla pasai... awat xtau skrg mudah je terasa dgn ayat2 yg kalu laser sket... cam sdeh... huhuhu T_T

Qider said...

sebab tula budak2 sekarang pun main mencarut2 tak bertapis2 dalam forum,kenapa?...elder people pun gitu...haihhh,terbang ke mana la adab org sekarang kan?tertelan dengan globalisasi sgt ke?

fie pun kalau orang kata anak gemuk,buas,tamau dok diam,serius terasa..yelah budak nak membesar takkanla nak dok melepek lembek je,prob pulak..yg keluarkan ayat2 tu bukan org utara tau..dan2le rasa nak angin satu badan n smash orang tu kaw2 ;-p

F a i z a h ' s said...

@Qider

Yup btol 200% budak skrg mulut blh tahan... kalah org tua... sbb dok dgq mak ayah ckp menda tuh... kena beringatla pasneh nk ckp or act apa2 dpn anak kecik... depa cpt sgt ikut perlakuan org2 sekeliling... haih... cam no la nk antar aisya p nursery ek? huhuhuhuh....

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D