6.9.15

3rd breastfeeding journey: Bila tempoh terbaik untuk 'cerai' susu?

Bismillah wal hamdulillah...

Bulan ni merupakan bulan ke-20 saya menyusukan ammar yaser secara sepenuhnya... saya pun tak sure breastfeed secara direct macam ni disebut sebagai apa... dah tak ingat term-term ni... exclusive breastfeed ka, fully-breastfeed ka asalkan yang diberikan kepada anak itu adalah susu ibu dah cukup bagi saya... apatah lagi bagi ibu-ibu berkerja...kena gigih usung pam n cooler beg sana sini lagi... dapat bagi susu ibu pun dah cukup bagus walaupun tidak secara direct... ada yang terpaksa memilih untuk mencari ibu susuan bagi memastikan anak tersayang mendapat bekalan susu ibu... apa-apa pun semoga allah swt merahmati usaha murni ibu-ibu hebat ini... 

Saya bukanlah seseorang yang terlebih obses dengan breastfeed, dulu ya memang obses... hehe :D tapi bagi pendapat peribadi saya selagi ibu itu berusaha untuk memberikan susu ibu kepada anaknya itu dah cukup memadai daripada ibu yang memilih untuk menyerah kalah sebelum berusaha. ALLAH SWT memandang pada usaha tidak pada hasil... Jadi cukuplah kita mendoakan yang terbaik buat ibu dan anak yg berusaha untuk memberikan susu ibu sepenuhnya daripada kita mencari2 salah ibu itu sahaja...  

OK, kalau nak bebel pasai breastfeed ni sampai esok pun tak habis...satgi ada yang muak nk baca haha! Ikut perkiraan saya ammar supposely habis tempoh menyusu bila genab usia dia 2tahun yakni 24bulan... ada lagi balance 4bulan untuk saya breastfeed dia... tiba-tiba rasa sebak pulak... sudahkan sampai ke penghujungnya my 3rd breastfeeding journey?pastu whatsapp kak suzana tanya pendapat yang lebih arif kalau ikut islam macam mana bab menyusu ni?bila tempoh terbaik menyusu, dan bila tempoh terbaik untuk 'cerai' susu. Menyusu dengan susu badan ni hukum dia HARUS... HARUS ya kawan-kawan bukan WAJIB... sebab kebaikkan menyusu dengan susu ibu ini sangat luas dan banyak jadi agama kita sangatlah menyarankan ibu-ibu untuk menyusu anak masing-masing dalam tempoh 24bulan selepas dilahirkan. Menurut pendapat Ibn Abbas, dia menyatakan 24bulan tersebum mengambil kira tempoh mengandung sekali. Kalau mengandung 9bulan dalam perut, cukupkan tempoh 21bulan menyusu. Haa gitew... Kalau mengandung 6bulan, kena cukupkan 24bulan tempoh menyusu. Kan ada orang bersalin pre-matured... Jadi 30bulan itu mengambil kira tempoh minimum kehamilan yakni 6bulan (24minggu). Ini jugalah asas kepada meletakkan taraf anak tidak sah taraf, berapa bulan ibu dia kandungkan dia. 

Jadi kes ammar yang overdue dalam perut ummi, ammar dalam perut ummi lebih kurang 42minggu. Jadi 10bulan 2minggu la kan?Jadi tempoh menyusu untuk ammar adalah 20bulan sahaja... What??makna kata nak wean off bulan ni dah boleh dah... ummi dah start drama sedih dah ni... tapi sebenarnya itu hanyalah GARIS PANDUAN yang diutarakan oleh Ibn Abbas sahaja... jadi berbalik kepada hukum asal menyusu yakni HARUS... kalau terlebih atau terkurang sedikit tidak menjadi salah pun... 

Begitulah kekdahnya... tp tiap-tiap malam masih menten bangun sejam sekali menyusu...kalu ummi 'wean off' ni jenuh jgk nak bangun buat susu... tuh kalau decide nak bagi 'formula milk' tapi saya lebih prefer freshmilk... freshmilk kambing pun boleh tahan harganya... kena ikut pada kemampuan si ayah jgk... 500ml = RM12 tuh 2tahun lepas...tahun ni tak tanya lagi supplier 'Daily Diaries'. Sedih sangat nak bagi FM sebenarnya... sebab banyak sangat infos yang bagitau formula milk zaman sekarang 50% je susu, 50% lagi penuh dengan gula, pengawet, pemanis segala bagai... allahuakbar! tak sanggup rasa nk bagi anak consume lama-lama... aisya dah stop FM, tinggal amira ni payah nk 'wean-off' formula...kalaulah dapat freshmilk kambing kan... ya allah murahkan rezeki anak-anakku dapat minum n makan dari sumber yang halal, berkat dan berkhasiat untuk mereka...ameen... 

Baru whatsapp contact person yang jual susu segar kambing ni 2tahun lepas... sekarang depa dah tak buat packaging 500ml = RM12, sekarang packaging 250ml = RM7 huhu...
Terkini...big boy ammar yaser...smg menjadi anak yg soleh...


 

1 sweet persons:

Azlin Mohd Atan said...

Happy breastfeeding juga. Semua dimudahkan segala urusan Faizah.

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D