3.9.15

Isu obses

Bismillah wal hamdulillah... 

Sejak media sosial dah jadi macam medium komunikasi utama zaman sekarang, sama ada kawan dgn kawan, ibu/ayah dan anak, adik beradik, saudara-mara, suami isteri  sampai la kepada rakyat dan pemimpin jadi memang macam dunia tanpa sempadan sangatlah! segala maklumat sama ada betul atau auta tersebar secepat kilat... sehari tak bukak internet macam ketinggalan banyak menda...

Lepas tuh wujud pulak macam-macam puak sekarang... naik pening kepala... bersederhana sudahlah... janganlah sampai nk tegakkan pendapat kita sampai bermasam muka semua... berbeza pendapat bukan bermakna kita kena bertikam lidah... berlapang dada sudahlah... raikan gitewww... dia mesti ada alasan dia yang tersendiri, begitu jugak dgn kita... asal tak menyalahi syariat, tak mengundang bahaya, tak tersesat aqidah sokay la kan... 

Isu breastmilk vs formula-milk

Sejujurnya saya memang boleh dikatakan agak obses tentang isu ini apabila mengetahui realiti 'formula-milk' dewasa ini... eceh...dulu zaman kanak-kanak pun memang celik mata je kenal susu dalam tin je... sy pun tak pasti kenapa orang zaman dulu dari breastfeed tiba2 boleh femes pulak dengan formula-milk... mungkin sejenis propaganda la jugak... 

Sekarang ni isu breastmilk ni naik balik... ramai dah ibu-ibu sedar tentang kepentingan menyusukan anak dengan susu ibu. Banyak dah wujud kumpulan sokongan, forum, group whatsapp etc untuk membicarakan dan memberi sokongan kepada ibu2 menyusukan anak. Kat ofis2 sekarang pun dah ada bilik khas untuk pumping... lepas tuh kedai-kedai jual barang baby pun dah banyak jual pelbagai jenis breastpump... jenama breastpump ni dah tumbuh bagai cendawan lepas hujan dah bersepah2 kat kedai baby sama ada online mahupun offline... 

Nampak tak kesedaran masyarakat tentang breastfeeding?Forum/talk pun banyak mengenai penyusuan susu ibu... seronok tengok ramai yang berusaha menyusukan anak dengan susu ibu... siap pump secara berjemaah dengan rakan2 ofis... ada yang sanggup berhenti kerja demi menjayakan penyusuan susu ibu... betapa besarnya impak rasa sedar itu... 

Dicelah-celah kita merasa 'teruja' dengan breastfeeding jgn dilupa ada segelintir ibu-ibu tidak berkesempatan untuk menyusukan anak mereka disebabkan faktor kesihatan dan juga terpaksa berkerja jauh dari anak (secara tiba-tiba, tak sempat kumpul stok etc). Orang ramai yang over obses dgn breastfeeding ni ramai yg melontarkan kata-kata yang kurang enak didengar. Ibu-ibu ini perlukan sokongan bukan tomahan... ini masa dia diuji... bukan kita memang mudah untuk kita menghukum... saya sangat sedih dengan segelintir individu membuat tomahan tanpa berfikir panjang. Memang mencari ibu susuan adalah langkah yang terbaik... perlu berbincang suami isteri untuk memutuskan perkara ini. 

Banyak ilmu perlu dicari dan ditanya kepada yang lebih pakar... kepada yang tidak tahu jgn cepat memberi pandangan yg mungkin mengundang salah tafsir... Rasulullah SAW sendiri disusukan oleh ibu susuan baginda. Kenapa ibu Rasulullah SAW, Siti Aminah tidak memberi susu kambing ka, susu unta ka?Kenapa dia gigih cari ibu susuan malah... ibu susuan nabi berasal dari suku kaum yg lain? Ini yang nak dikatakan impak yang sangat besar mengenai susu ibu kepada bayi sebelum umur 2tahun.

Jadi jom fikir secara berilmiah bukan hentam na :)

Isu surirumah vs berkerjaya

Saya sendiri tak pernah terfikir untuk menjadi surirumah... tapi zaman sekarang sy lihat ramai yang memilih kerjaya ini... sesetengah tuh sudah bergelar doktor pun tapi tetap memilih untuk berhenti kerja tetap memilih kerjaya yang tidak bergaji ini... hehe :D Itupun ada jugak mulut2 busuk dok berbisik, dok rumah saja buat apa, belajar tinggi-tinggi, carila kerja, lepak kat rumah je dan macam-macam lagi...

Bagi saya sejujurnya, en.abg memang prefer kerja tapi saya prefer anak-anak... haha! Nak kata kami mewah sangat sampai taknak kerja tuh tidak tapi so far alhamdulillah... biar anak-anak besar depan mata dulu dalam dunia mereka sebelum ke alam persekolahan... Saya pun tak terfikir begini juga catatan hidup saya... apa-apa pun sy bersyukur...anak tak sihat sy tak pening kepala, tak bimbang dengan isu-isu masalah di taska dan rumah pengasuh... banyak sangat isu sekarang kan?apa-apa pun ibu berkerjaya tetap hebat, sebab boleh tebalkan hati tinggalkan anak yang disayangi kepada orang yang tak kenal... fuhhhh 100x fikir pun jawapannya masih jugak ummi tak sanggup... hehe :D

Saya pun tiada jawapan siapa yang boleh jaga anak2 saya andai 1hari saya terpaksa berkerja...jeng3 saya memang dah tawakkal kepada ALLAH SWT 100%. Berkerjalah andai anda fikir itu yang terbaik untuk urusan anda sekeluarga dan berhentilah kerja andai itu yang terbaik untuk urusan anda sekeluarga... :)

Isu vaksin vs tidak vaksin

Saya rasa antara banyak-banyak isu ini yang paling sensitif.... haha...tak tahu dari mana nak mula... 3tahun lepas saya secara jujur memang tak tahu rupanya ada golongan yang menolak vaksin... bermulalah pencarian saya mengenai vaksin ni... kita memang lahir je kat hospital awal2 dah kena injek dgn BCG, Vitamin K kan... pastu nurse bagi kad suruh mai check up bulan-bulan kat klinik kerajaan... siap imunisasi... 

Tapi serius cakap masa vaccinated aisya anak sulung kami, tak terfikir mengenai isu bahan yang disuntik... kira 100% depend on nurse/doctors... depa pun tak tahu kalu tanya haha! apatah lagi kita... yang saya tahu waktu itu sebab belajar subjek sains sejarah vaksin ni... sebab nk cegah sesetengah jenis penyakit... bila vaksin mula diperkenalkan di negara kita banyak la penyakit yang konon2nya dapat disembuhkan terutamanya penyakit yang menular.  

Tetapi kita tidak pula didedahkan dengan kesan sampingan yang mungkin dihadapi selepas imunisasi. Ada yang membawa maut dan memang ia kes2 terpencil... sangat jarang berlaku. Parents tidak didedahkan dengan garis panduan farmakovigilans keselamatan vaksin. Boleh download dan baca di SINI ye... 

Sebagai parents yang nak vaksinkan anak-anak kena baca dan hadam betul2... yang tak vaksin pun sila ambil tahu... kita boleh buat repot ke BPFK jika anak kita ada simptom-simptom AEFI (Adverse Effects). Vaksin itu sendiri merupakan pilihan bukan paksaan jadi jangan dok mengkelai tak tentuh pasal pasai orang vaksin atau tak... tak da sapa boleh paksa. Kalau ada budak yang ada AEFI lepas vaksin memang doktor akan advice sama ada boleh amik next vaksin atau tak. Struktur badan setiap orang tak sama. Ada yang tak tahan dengan ingredients dalam vaksin ada yang ok... so far aisya dulu ok je dengan vaksin... cuma masalah eczema dia agak serius dan lama berbanding amira dan ammar... silap sikit naik rashes... smpai umur 2tahun++ baru macam stabil sikit... 

Jadi if ada anak-anak yang amik vaksin tunjuk reaksi seperti yang dinyatakan dalam garis panduan ni boleh buat report segera so that BPFK ni boleh allert pasai AEFI yang mungkin boleh jadi pada sesetengah budak. Jadi as parents jangan hanya tadah anak anda kat nurses/doctors sahaja na... lindungi mereka, kita ada hak. Jika memilih untuk vaksin sila lakukan sebaik mungkin... begitu sebaliknya...

Banyak lagi isu sebenarnya...tak larat dah nak highlight nanti kita diskas lagi... apa-apa pun seronok kalau perbincangan itu lebih berilmiah, 'open-minded', jangan nak 'bash-bash' dengan ayat pedas, jaga silaturahim yang WAJIB kita jaga... wallahu'alam... peace no war~!

Boringkan dari kecik sampai besaq suka dok cari gadoh?Haha! nanti anak hampa suka mengkelai jangan salahkan orang sebab ampa pun suka cari gadoh...ekeke :P besaq panjang dah tapi akai subhanallah! :D releks2 sudah... 

Eh ada lagi isu hangat antaranya:

- natural/gentle birth
- perubatan moden vs perubatan alternatif

Nanti kita 'open table' lagi... haha! pendapat bernas dan membina sangat dialu-alukan... oh ya! blog saya dah tak terima segala spesis anon na... kalu nk komen kena registered name... hehe... so that boleh kenal secara mendalam...ecehhh :P
 

2 sweet persons:

nik ros said...

mcm2 isu skarang ni.nik jrg sgt nak komen2 tentang isu gini.lg2 isu yg sensitif. lg tak berani nak komen isu yg tak pernah kita alami kan.just tgk jea. lg tak berani nak komen.so baca jea komen2 org lain.hihi

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Hehehe tuhla... isu sensitif ni memang susah nk komen secara beriya... sebab setiap org ada pendapat peribadi masing-masing... jadi bagi sy better berlapang dada dan terima perbezaan pendapat tuh dgn hati terbuka :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D