15.1.15

Selamat Datang 2015!

Bismillah wal hamdulillah...

Dah hari ke-12 dalam tahun 2015... alhamdulillah segalanya... pejam celik je tahun ini merupakan tahun ke-3 saya menjadi surirumah... surirumah yang berkerja di rumah to be exact... hehe :D tetapi business sekangkang kera saya ni agak terganggu sejak dua menjak ini kerna komitmen kepada anak-anak lebih penting... anak-anak tak sihat ummi perlu la cuti kejap dari tugas part-time tuh... cuti bukan sehari dua tp seminggu terus! haha! selalu ja ulang ayat... "nasibla ummi tak kerja..." kalu tak, macam mana la ye? adala tuh hikmahnya setiap yang terjadi...

Azam 2015?

Setiap tahun mesti berbicara mengenai azam... sebenarnya banyak sangat kot azam 2015 ni... seorang pakar motivasi bercakap, seeloknya impian/azam kita tuh kita tulis dan lekatkan kat tempat yang mudah kita tengok jadi kita merangsang minda separuh sedar kita untuk capai azam dan impian kita tuh... dah masuk hari ke-12 tak tulis lagi nak achive apa... selalu dok cakap kat diri sendiri "fast action, fast result" adeh...ada tapi lagi tuh... jangan banyak sangat alasan faizah! Just do it... ok lets list-down kat sini dulu azam-azam saya... (positive vibes please)

1) Nak jadi ummi dan isteri solehah... hehe :D macam lawak pun ok... ok serius ya, jangan pandang endah tak endah dengan azam sendiri... solehah macam mana?isteri yang tak menyusahkan suami, banyak menyenangkan hati suami, menggembirakan hati suami...boleh faizah? Ummi solehah? 1st sekali nak belajaq kawal perasaan marah, sabar... paling utama tangan jangan 'cepat' sangat... cabaran paling besar ni nak cool down sentiasa... semoga allah swt memberikan saya kekuatan.

2) Nak pastikan rumah kemas setiap hari... rasa macam mustahil sebenarnya bila ada anak-anak kecik nehs... kita kemas kat depan depa 'kemas' kat belakang... elok dah sapu sampah, ditaburnya pulak biskut, nasi etc... begitulah kan anak-anak sedang membesar... ummi cepat sangat rasa give up... end up, ok fine lain kali la kemas...letih! Walaupun agak mustahil tapi tak mustahil... pelan-pelan la kan... 

3) Nak simpan duit setiap bulan... kadang-kadang memang susah jugak nak saving...antara tips yg saya dapat adalah, every month dapat untung/bonus tuh memang sesiap amik untuk saving...jangan kacau dah saving tuh... 2nd choice yang saya ada adalah, jangan biarkan si hijau, si biru, si merah berada dlm purse...amboih semua warna duit kena kuarantin neh...dah tuh guane?mula dari yg sikit dulu pun ok... saya nk start duit syiling n dengan si biru dulu la... insya allah..

3 azam ni kira paling utama la kena pahat dalam kepala dan hati... lepas ni tulis pulak...tulis & tampal...tampal ni paling segans satgi ada orang dok perli... hehe :P

Semoga tahun 2015 menjanjikan 1001 kebaikkan dan rahmat dariNYA... Semoga ALLAH SWT mempermudahkan urusan saya suami isteri, anak2, kaum keluarga dan sahabat handai semua... ameen ya rabb...

 

1 sweet persons:

nik ros said...

nik pun tahun ni nak lebih bykkan simpanan.mula simpan dengan syiling dan si hijau.suami pun dah terpengaruh.dia dah start simpan syiling dah..haha

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D