15.2.14

Having a boy...

Bismillah wal hamdulillah...

Sudah memasuki hari ke32... alhamdulillah segalanya walaupun tersangatlah mencabar nk sesuaikan diri memiliki 3org cahaya mata apatah lg nak uruskan mereka serentak... masing2 nk minta perhatian apatah lg masih berada di umah mak... si aisya n amira tuh mmg pantang nampak muka maktok jannah (my mom) masing2 tiba2 buat perangai... manja! mintak nk bermanja dgn maktok sbb ummi bz dgn adik baby... wujudlah pelbagai adegan yg memeningkan kepala... oh my girls... harap2 ummi diberikan kesabaran dan kekuatan yg super tinggi... ameen...

Mendapat anak lelaki pertama adalah seperti culture shock utk saya... haha! terutamanya mengenai isu breastfeeding...sy xpasti baby boy laen mcm mana... tp sy rasa pe'el baby xdak kaitan dgn girl atau boy... en.ammar yaser adalah sgt kuat menyusu walaupun masa lahir berat dia cuma 2.85kg... sy mmg dah prepare isu breastfeeding boy berkemungkinan lebih mencabar dari bf baby girl... yeah seperti yg ku sangka... almost every hour asik nk bergayut pada minggu2 pertama kelahirannya... penat kot energy slps bersalin kan baru nk recover... selepas seminggu perangai berjaga malam dia pun menjadi2... kkdg tuh the whole day dia xnyenyak tdo asik nk berdukung... kalu letak meraung2 mcm sakit sgt jek... buntu sudah kepala ummi n maktok... pe'el ammar ni ada sikit ikut pe'el kak long aisya... berjaga malam... ummi mmg dok doa sgt jgnlah dapat baby yg suka berjaga malam tp mungkin allah swt nk uji kesabaran sy... makanya ammar pe'elnya cenggitu... da 3minggu tdo tak menentu... ya allah cptlah habis tempoh berpantang... sob3... macam xdak life ja malam berjaga siang ketiduran... tuhpun xdpt tdoq sgt sbb kakak2 pun perlukan perhatian... ummi tahap jalan boleh langgaq dinding nehs T_T zombie-like days...

Tiba-tiba sy jadi mcm newly mom pulak gugel sana sini berkenaan baby xtdo malam etc... sebenarnya normal... tp dalam research xdak sebab2 tertentu kenapa pola tidur bayi tidak menentu... sy ada tnya odah (kebetulan skrg dia kat unit paediatric) mmg xda kajian khusus mengenai perkara ini... tp berdasarkan pencarian sy adalah beberapa perkara yg sy jumpa n ada jgk kebenarannya... pola tidur bayi mmg tidak akn menentu pada awal kelahirannya sehingga mencapai usia 6-8minggu... ia mmg normal... sumber: BidanBersalin

Saya tak pernah la gugel mengenai isu tidur utk bayi dan kanak-kanak nehs since aisya n amira xdakla problem sgt pasai tidur... aisya ada jgk masa baby tp takdak teruk sgt...ada masa dia tdo n mungkin jgk sy xletih sgt since anak baru 1org... skrg anak da 3org, n yg baby ni pulak xmau tdo malam...siang nk uruskan kakak2 lg... pressure jgk! sy paste kt sini berkenaa dgn isu n kajian pola tidur bayi dan kanak-kanak...

"Pengarah Bersekutu Pusat Gabungan Tidur di Hospital Kanak-Kanak Philadelphia, Dr. Jodi Mindell berkata umumnya masalah tidur adalah salah satu rungutan biasa daripada ibu bapa. Beliau berkata kajian nasional yg dijalankan di Amerika Syarikat mendapati satu daripada empat bayi mengalami masalah tidur dan 76% ibu bapa memberitahu bahawa mereka ingin mengubah sebahagian tabiat tidur bayi mereka. Beberapa kajian mengenai masalah tidur di kalangan bayi dan anak kecil juga pernah dibuat di beberapa negara Asia. Di China misalnya kajian terhadap 5,979 kanak-kanak berusia antara dua hingga 12 tahun mendapati 21% daripadanya mengalami masalah tidur. Begitu juga di Jepun kajian terhadap 344 bayi berusia tiga hingga enam bulan anak kecil berusia 18 hingga 21bulan mendapati 19% bayi dan 65% anak kecil mengalami insiden menangis pada waktu malam berkaitan tidur" Sumber: Rehal-Center

Bila tidur ammar tidak menentu ummi pun belum sempat nk pumping utk simpan stok sikit in case apa2 kan... harap2 pe'el ammar akan improve n will be better... dah 1bulan nehs.. ummi berharap sgt dik... xsanggup jadi zombie dah... sob3...

 

7 sweet persons:

Qider said...

si kembar spesies tak tidur malam untuk 1 tahun pertama..sebab tu fie kurus keding..Keluar je Farhan, terus rasa, eh bestnya dapat tidur sebab beliau tidur malam..hahahah...

Bab menyusu, most boys memang kuat menyusu, bergayut je manjang..letih memang letih..

Tapi it will worth it. Sekarang ni anak2 lelakiku yang kuat menangis sampai nak pecah gegendang telinga,kuat bergayut, kerjanya melekap kat ummi dan ayah adalah anak2 lelaki yang sangat berdikari..banyak benda yang explore sendiri..bertabah adeq, insyaAllah bakal jadi pelindung kakak2nya tu..

Faizah^Ramli said...

@Qider

Baca kata2 fie ni serius buat kami rasa bersemangat balik even da nk dkt sebulan kami xtdoq mlm... harap2 segalanya cpt berakhir... harapnya jg ammar yaser jadi lelaki soleh n dpt menjaga kami n kakak2 bila besaq nanti... ameen :) thanks a lot fie!

♥mamaTisyaThaqifTafhim♥ said...

bab jaga malam merengek alhamdulillah anak2 naem xdak sgt.
rsnya masa kakak dulu ja kot
zharfan ni kuat menyusu dari thaqif dlu.
malam tiap 2jam
siang masa naem cuti hampir kata setengah hari siang tu duk ulit dia.nak ada sebelah ja.
tapi skrg kat umah bf kenyang tido ja.

semoga dipermudahkan kak fae.
lagi 2minggu abes pantang :D

Faizah^Ramli said...

@♥mamaTisyaThaqifTafhim♥

Kfae amira plg behave...tdoq ja siang malam... menyusu biasa ja... ngempeng tuh ngempeng gak tp xdakla tiap2 hari... masa amira baby kfae siap boleh baking n masak macam2...mmg sempat sgt sbb amira pas bf ja tdo blk...kalu bgn pun xdak nk meraung2... berbezala dari kakak aisya n adik ammar nehs... ada org kata kaedah bersalin tuh ada efek gak emosi baby newborn... tp insya allah tak berkekalan... kfae harap semua ni bakal berakhir cpt...ameen...nk handle n jg kakak2 jgk secara serentak n tanpa emosi terganggu..huhu

Qider said...

tip for you, jangan berharap ianya cepat berakhir,sebab once berakhir you'll miss it most..lagi satu, bila kita dok counting cepatla berakhir,kita jadi lagi stress sebenarnya..

jadi layankan aja apa yang ada.

melayan 3 orang anak, kena ada good sense of humour,sebab kita takleh prioritize sapa2 pun,diaorang akan demand dan kita sedih sebab tak meet demand..

mana yang sempat buat,buat,yang tak sempat, bertabahlah untuk pejam mata..hikmahnya,ada banyak isi nak menulis blog dengan hadap kerenah diorang hehe..

Faizah^Ramli said...

@Qider

Btoi tuh sbb pe'el baby n budak dok membesar ni berubah2 kami tgk... skrg ni kami enjoy jek besides berdoa smg allah swt berikan kami kekuatan n kesabaran yg tinggi...itu yg plg kami harap...sgt xsuka sbnrnya bila 'hilang sabar' nehs sbb masa tuh la suara mula nk tinggi, tgn mula jadi ringan... kohhkoff... fie skrg ni da rindu zaman2 ada newborn ka?apa lg?hehe... :D

Qider said...

rindu memang rindu, tapi Allah nak suruh kami sabar dan handle si kembar dan adik si kembar elok2, so far kami failed sokmo..

kami memang teringin sangat2 nak ada anak perempuan, tapi takut2 kang teringin sangat,satgi dia bagi semua lelaki..so pegang kata2 suami,'anak tu Allah yang bagi,bukan kita yang buat,' koffkoff..yang dok ada ni pun kena bagi tumpuan penuh dulu..

semoga kita ibu2 yang kuat,aminn

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D