17.2.14

Pillow talk with mom...

Bismillah wal hamdulillah...

Buat julung-julung kalinya berbincang dgn mak mengenai soal ini... dah nk masuk tahun ke5 kahwin sekali pun sy xpernah tanya mak... kah3... seganss ceqqq... tp disebabkan arini sy terdengar mak dok cakap fon dgn my sister mengenainya jadi sy terus mcm "why not?? mmg tgh blur pasai ni pun..." terus haa mengajukan soklan tanpa fikir panjang lg mcm dolu2... kot mak boleh bg pendapat... 

Isu mengenai apakah? family planning method of kosh... rata2 mcm segan ja nk discuss secara open... ish... narrow-minded kah diri ini? ok fine... mari berfikiran terbuka ye kawan2... bagi yg xkawen n xberkaitan boleh kot skip entri ini... honestly sy xpernah mengamalkan kaedah family planning yg guna ubat2, suntikkan bagai tuh... mmg plan sendiri shj n masa anak ke2 sy ada amik MAB (maajun anggun bestari) MAB ni bagus sebenarnya... badan rasa sedap, period regular jek tp mmg kena hati2 double tripple lah sbb if terskip amik MAB mmg mudah 'lekat' la jawabnya... itu yg terjadi selepas 11bulan melahirkan amira humaira... maka tanggal 14jan2014 yg lalu lahirlah ammar yaser... hehe... kita ni hnya mampu merancang dan DIA yg menentukan segalanya... yes... agreed! tp kita kena jgk ikhtiar... :)

Mak ckp dia xleh amik ubat perancang badan cpt naik... jadi sy adalah seram utk amik ubat perancang n mmg tak akan amik! kaedah suntikkan pun tak akn sbb sgt recommended utk org yg anemia n xdak masalah berat badan... implan? memula fikir implan kaedah paling selamat tp dahla mahal if xsesuai terpaksa bukak pulak harga RM320 tgk kt pamplet LPPKN yg sy dapat masa dlm wad bersalin arituh... stress mak ari2 ada je nurse la, doctor la, staff LPPKN la mai tnya dah decide nk pakai kaedah perancang keluarga?? rasa mcm nk sound jek... baru beranak kot kau da sibuk2 dtg pasai family planning bagai... bagilah ibu2 bernafas kejap... takkanlah ibu2 kt situ teruk sgt... menda ni kena discuss dgn suami kot?xleh tunggu 2-3bulan pas beranak ke apa?haish... mmg annoying jek soklan2 depa nehs... sy dgn yakin dirinya terus jwb "Sy nk pakai implan..." kah3... padahal xdecide pun lg... terus nurse tulis kt buku rekod... so selamat dari soklan2 tuh lepas tuh sbb sudah dinyatakan... 

Kesimpulannya mmg xleh nk decide lg pasai family planning method nehs... mak siap ckp... "mak xlarat dah kot nk tolong jg dalam pantang if bersalin next baby..." haha! kesian mak... btul la tuh... umur2 mak kena habiskan masa mengaji al-quran, p umrah ka, p jalan2 ka... takkan nk hadap cucu ja tiap2 tahun... sy consider la kata2 mak tuh dan sy pun xleh nk beranak lg kot if tanpa bantuan mak... mak segala2nya bg sy... sumber kekuatan sy jaga n handle anak2... ini mmg serius ckp! sy pun taknak fokus tambah anak je tanpa memperdulikan hal2 n kebajikan aisya+amira+ammar... sy nk fokus kt depa ja 200%... so CUKUP-CUKUP SUDAH... CUKUP SAMPAI DI SINI SAJA... :D

 

2 sweet persons:

♥mamaTisyaThaqifTafhim♥ said...

kak fae..
tolong share lagi post gini
hahaha
nak wa chat dgn kak fae pn sian kaco ammar yaser duk manja. :D
tapi betul la baru ja bersalin dh tanya nak plan cana
bukannya boleh bersama lagi pun
kohkohkoh

tapi dalam dilema juga
tamau yang efek susu badan yet menaikkan berat badan :|

Faizah^Ramli said...

@♥mamaTisyaThaqifTafhim♥

Haha! mmg pikiaq 2-3kali gak nk publish entri neh... tp sokay la kan... hehe :D mmg 2menda tuh kena consider susu n berat badan... dahla sedia mok3 nk tmbh lg mok3 mmg takkan la...haha! ada 2method kot insya allah akn digunakan...nti kfae wa ok... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D