7.11.13

Bila dah beli online...

Bismillah wal hamdulillah...

Sebenarnya da lama terjebak dgn shopping online nehs... so far xdak la lg kena tipu bagai... alhamdulillah... bila da start keja, n nk kawen n tunang start survey2 brg secara online shj... rasanya lebih jimat masa, byk pilihan n ada harga jauh lbh murah... so mmg kalu kesuntukkan masa tuh sy mmg pilih shopping online jek...

Tapi mmg tak dinafikan mmg ramai yg terjebak n kurang bernasib baik kena tipu... shopping online ni mmg ada risiko terutamanya brg yg dijanjikan mcm dlm gambar mungkin xsama dgn rupa sebenarnya... gambar mungkin diedit etc utk kelihatan lbh baik n elok. Mmg kena fikir habis2lah... kalu online shop tuh mmg da well known, follower pun ribu2 rasanya xtimbul sgt isu kualiti brg etc... customers dia da ramai n simply kita boleh direct tnya2 je customers dia... yg baru nk mencatat nama ni pula mungkin kkdg kita nk tolong bisnes org2 kita... tp kita pula yg terpedaya... mmg kecewa... kalu harga setakat rm10-rm20 tuh okla kot anggap je sedekah tp bila da mencecah ratusan n ribuan tuh mmg kkdg better p cari brg secara walk in je kot... tgk, pegang n nilai sendiri... boleh nego direct... 

Semalam set tilam adik baby da smpai... alhamdulillah... setelah hampir 1bulan menunggu... byk gak survey2 set tilam baby nehs n ada kenal 2-3buah online store... ada yg kekabu asli, ada yg hnya guna fiber, ada yg design dia gempak pakai quilt segala... mmg canggih da zaman skrg... maen pick-up ja design yg kita nak... harga pun da boleh tahan! last sy beli set tilam baby masa aisya dulu... 4thn lepas kt giant alor setar. masa tuh ada pasar tani... set tilam kekabu asli katanya... ada tilam, bolster 2biji, bantal tidur 1biji, bantal karipap 1biji tp material cadar dia cotton murah... dpt dlm RM80 la jugak 1set... tp alhamdulillah lama jgk pakai smpai amira... cuma masa amira toknek dia sponsor bantal2 n bolster baru... cuma tilam remain yg kakak aisya pnya... depa ni tdo dlm babycot lama jgk... aisya tdo dlm babycot smpai nk dkt 2tahun. amira 1thn sbb amira breastfeed... siang mmg prefer dia tdo dlm babycot... biasalah bila anak dkt2 nehs, risiko yg besar nk membuli yg kecik adalah tinggi... haha! so utk keselamatan mmg letak dlm cot boleh sikit nk buat kerja... pastu baru2 ni tilam tuh mcm kena hama ka apa, bila amira tdo kt tilam tuh terus kena mcm rashes kena gigit nyamuk yg sgt byk kat seluruh badan...mcm2 fikir punca jadi mcm tuh last2 mak ckp tilam tuh mungkin da ada hama... jemur pun xjalan terus je campak sbb da 3-4thn kan... tilam kekabu cenggitu la... sbb tuh adik yg ke3 ni beli baru...

Tapi sedihhh yg amat... saja je tak cerita kt fesbuk kesian lak akak tuh kan nti hilang customers... ada la beberapa masalah yg mengecewakan sy... sy ni mungkin kot kategori cerewet n mmg da nasib nk kena kt sy... mungkin kt customers laen ok jek... 

Rentetan kejadian...

1) 3-4kali pm dia sebelum konfem order utk tanya betul2 pasai harga n pakej2 yg dia offer... sbb nk sediakan bajet betul2 dgn bonus shaklee yg sy dapat. sy request nk saiz babycot sbb nk pakai letak dlm babycot... saiz 28 x 45inc. kalu saiz biasa 28 x 38inc. Harga berbeza la kan ikut saiz... untuk harga saiz standard biasa (28 x 38inc) + comforter = RM245 (with postage) dan untuk harga saiz babycot (28 x 45inc) + comforter (with postage) = RM285. Sokay la kan.. sy pun tunggula hari dpt bonus shaklee boleh terus bank in kat akak tuh utk konfem order.

2) 2-3minggu mmg bajet baek punya dgn duit2 bonus semata2 nk beli set tilam adik baby dgn harga RM285 tersebut... pastu hari nk konfem order n bank in akak tuh boleh bg harga laen pulak... tiba2 jadi RM320 with postage... byk kot beza tuh kan? tp its ok la sbb kakak tuh nk bg diskaun jadi RM300 je with postage atas kesilapan dia... maaf diterima masa nehs walaupun sedih... duit da short...bajet da lari sikit... sob3... ingat nk cancel je order tp disebabkan da bg diskaun sy proceed lg jgk...

3) Pastu dia ckp 2minggu da boleh siap n dpt tp da nk dkt sebulan la jgk baru dpt... malas nk fikir sgt walaupun ternanti2 n saspens jgk dibuatnya dia xnak hantar sbb dia terpaksa bg diskaun RM20 kt sy...isau kann...tp alhamdulillah setelah ditnya berkali2 kemarin da sampai...mungkin la kot order byk... :)

4) Tapi sekali lagi mendukacitakan sebab corak yg sy request kakak tuh tak sama n berlainan sama sekali... sabar je la kakak ni... T_T sib bek corak yg tersilap tuh boleh diterima akal n agak comel... tapi sekali lagi kecewaa.... 

5) Try masukkan dalam babycot n ukur2 semua pakai pita ukur... mmg tak fit! sekali lg nk hangin... ukur berkali2 mmg saiz tilam tuh tak sama seperti yg kakak tuh bgtau... 28 x 40 inc jek sedangkan kakak tuh janji 28 x 45inc... sy ukur lg berkali2... n kalu 45inc mmg masuk elok la dgn cot tuh... huwaaa apakah jenis peniaga ini??

6) Mmg cakap elok2 la dgn kakak tuh ttg ketidakpuasan hati ini... sokay la dia mintak maaf lg... maaf lagi kan?tp hati ni betul2 da kecewa sgt... sib bek sy xmeroyan kt fb sbb isau kakak tuh akn kehilangan customers... fikir jgk kita periuk nasik org... yelah sbb kita pun bisnes online...tp please la jgn buat sambil lewa... rasa sedih sgt2... duit yg dilaburkan bukan rm30 tapi rm300! mungkin bg setgh org apa la sgt setakat rm300 kan??tp bg surirumah mcm sy yg sy berusaha sendiri utk dapatkan duit dari bonus shaklee mmg cukup2 terasa... dia pun malas ckp byk siap ckp "halal je la eh?" senang kan? 

Ok kat sini sy paste conversation yg berlaku sepanjang urusniaga dgn kakak tuh...

Declaration memula akak tuh mengenai harga set tilam saiz babycot with comforter...

Pastu konfem nak design mickey hijau

Reconfirm lg...nk betul2 make sure...

Tiba2 malam nk buat payment...

Kesedihan n kekecewaan... kalu tersilap 1x then update kemudian sokay la kan...ni berkali2 tnya...

Bagi diskaun RM20... okla diterima...

Memang xmasuk ngam pun dgn babycot...sbb saiz dia cuma 28 x 45 inc sahaja...sob3... 
Ini full set yg saya dapat...kt hujung tuh tak cecah pun...xpala... asalnya nak design mickey hijau dapat design belang2 ABC la pulop...huk3... 

 

9 sweet persons:

Anna Da Lady Contest Version said...

Oh, macam tu ceritanya...kalu kam taktau la camne nak control situasi mcm ni

♥mamaTisyaThaqif♥ said...

oooh kesahnyaaa..tp macam familiar ja design yg kak fae nak tu.keke
patut kak fae ckp suppose fit..
if camtu naem igt beli tilam foam je la kot.cnfrm muat baby cot kan.adessss.

wardah @ fie shah said...

Mcm tu ke ceritanya..tp nasib design comei gak. Huhu..sabar ye Faizah.

Khadeejah Hasmad said...

Sabar nya akak. Kalau sy cancel terus. Wahahahaha. Lagi pulak dpt design lain, size x fit.. ya Allah.. Sabar nya akak...

♥ ROS ♥ said...

Ya allah kak., ros pnah kena dulu.. Order lain dpt lain... Sedih ya amat.. Btol diorg xpikir kan kita yg surirumah bkn ade duit trus..semua nak berkumpul dulu.. InshaaAllah moga kita diberi kesabaran yg tinggi :)

Syahida Abu Bakar said...

kalau ikut gamba profile tu.sy pon kene.komfem fabrik alin.hantar nye lain.maaf jela yg akak tu ckp. mmg rase sgt xbest..

Syahida Abu Bakar said...

Kalau ikut gamba profil tu sy pon dah kene.konfem fabrik lain dpt fabrik laon.maaf jela yg die ckp. Xde rase nk ckp suh pulang balik ke.die pos smule ke. mmg rase xbest sgt.

Syahida Abu Bakar said...

kalau ikut gamba profile tu.sy pon kene.komfem fabrik alin.hantar nye lain.maaf jela yg akak tu ckp. mmg rase sgt xbest..

Syahida Abu Bakar said...

kalau ikut gamba profile tu.sy pon kene.komfem fabrik alin.hantar nye lain.maaf jela yg akak tu ckp. mmg rase sgt xbest..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D