27.11.13

Anis choc moist homemade...

Bismillah wal hamdulillah...

1malaysia kot kenai dgn produk Anis Choc Moist yang skrg sudah pun menjadi jutawan hanya dengan menjual choc cake moist 1bekas RM4-5 jek... mmg choc moist dia terbaek...berbekas2 beli xjemu2 makan... sy rajin gak angkut sbb ada la 2-3buah kedai mkn jadi supplier Anis Choc Moist... sekali angkut 2bekas habis duit en.abg RM10...hihi :D 

Pastu teringin nk gugel resepi kotla ada yg sudi berkongsi tgk2 mmg kak anis ni ada share resepi kt page dia... punyala baek n murah hati... dia ckp bukan boleh bawak mati pun resepi tuh nk rahsia2...huhu... dalam page dia tuh dia ckp "Berkongsi resepi... berkongsi rezeki..." berapa ramai org mendoakan kebaikkan utk dia kan... ok ini resepi amik dari SINI

Bahan A

Air - 1cawan
Minyak masak - 1cawan
Susu pekat - 1cawan
Gula - 1cawan (saya kurangkan sebab xmau manis sgt)
Serbuk koko - 1cawan
2biji telur - dipukul asing
Tepung gandum - 1cawan
1/2sudu teh soda bikabornat
1/2sudu teh double action (guna baking powder biasa jek)

Cara-cara:-

Air, minyak masak, susu pekat, gula dan serbuk koko masak atas api sederhana. Masak hingga gula larut dalam air. Masukkan telur. Last sekali masukkan tepung yg diayak bersama soda bikarbonat n baking powder. Kukus kalau 1kg kek lebih kurang 20-30minit. 

Topping:

Coklat masakan
Whipping cream
Butter

Double boil semua bahan.

Hasilnya sgt teruja sbb sebijik jadi mcm Anis Choc Moist... boleh try secara beramai2... Na kata topping Anis Choc Moist tuh melty...xsure melty yg mcm mana....hehe :D mungkin ada teknik rahsia dia kot... wallahu'alam...yg buat ni pun da cukup melty dah kot...wakaka :D

Moist de amorrrr... 

Tak cukup melty kah?hehehehe :D tp sokay je la dgn tekak ai... 

 

2 sweet persons:

nanonano said...

melty maksud aku time sejuk pon melty jer semua, cam aku biase buat, if bru kua peti keras skit, tggu suhu bilik bru moist, yg anis ni kua peti pon moist, ganache melty.
tp tgk resepi lebih kurang sama je...haha ntah la aku xreti bt kot :p

Faizah^Ramli said...

@nanonano

Yeke?2-3kali beli yg anis choc moist kt sini pnya dealer mcm sama je...kuar peti ais mcm agak keras n xbest bila mkn kena tunggu suhu bilik baru sedap... mebi mu pnya anis choc moist tuh special edition kot...ekekeke :P tp still okla...arituh ada beli yg baker sini jual, agaknya dia nk jimat kos kot dia xpakai whipping cream utk topping rasanya... dia pnya topping masya allah! dahsat pnya keras! mcm dia just cairkan cooking chocolate than spread kt kek... nyesal beli... xmoist langsung!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D