31.10.13

Menurunkan berat badan sewaktu berpantang?bolehkah

Bismillah wal hamdulillah...

Saya dulu pun berpendapat sebegini... waktu berpantang mcm mustahil la nk diet bagai sebab baby menyusu sokmo ja nk breastfeed every hour... umminya pun mesti every hour lapar...haha :D sudahnya badan ummi pun demok2 bagai dipam3 dari waktu mengandung smpai waktu berpantang... turun dalam 7-8kg ja kot... orang tua2 ckp kalu xturun berat badan waktu berpantang mmg tak berpantang dgn betul la tuh... badan xleh berfungsi dgn baek lg... ha... renung2kanlah wahai semua kaum wanita terutamanya diri ini! 

Selepas proses mengandung dan bersalin, badan mmg sgt2 perlukan cukup nutriens dan mineral utk kembali kepada keadaannya yg asal. Besarkan pengorbanan seorang ibu, isteri dan wanita itu... kedua2 proses ini bukan 1proses yg mudah... badan seorang wanita itu akan totally berubah disebabkan oleh mengandung dan bersalin sama ada dari segi bentuknya, hormonnya, kesihatan dalamannya... sebab itulah perlu kepada penjagaan yg rapi sama ada dari segi pergerakkan, pemakanan, emosi, sokongan dan rehat yang cukup. Hormon wanita yg mengandung dan melahirkan akn stabil sepenuhnya dalam masa 6bulan selepas bersalin... bukan beranak2 ja terus stabil... sbb tuh ada kes meroyan n mcm2 lagi kes sbb xjaga masa dalam pantang. Selepas pantang pun masih perlu juga jaga. Suami kena la memainkan peranan penting. Jangan tau nk seronok n ada anak ja, kesihatan isteri kena ambil kira juga. Yang keluar dari rahim isteri itu adalah seorang bayi yg seberat 2-3kg... bukan seketul guli ka atau apa2... :) betapa pentingkan proses pemulihan selepas mengandung n bersalin itu diambil tahu oleh semua pihak termasuk suami dan keluarga kedua2 belah pihak. 

Itu xmasuk bab berbengkung, bertungku, mandi herba, bertangas, berurut segala lagi... byk proses kena ambil kira. Hari ni sy nk cerita mengenai menurunkan berat badan selepas bersalin. Mostly seorang wanita itu apabila mengandung akn gain weight lbh krg dalam 10-20kg... perghhh bykkan? itu secara puratanya... n proses nk kembali kepada berat asal atau lebih slim bknlah 1proses yg mudah sbb ibu slps bersalin nehs sudah pastinya rata2 akn menyusu n bila baby kerap menyusu especially yg fully-breastfeed membuatkan ibu itu akn kerap lapar dan dahaga. Proses perubahan hormon jg menyebabkan seseorang slps melahirkan lbh cenderung utk mkn ikut nafsu atau terbawa2 'trend' dan corak pemakanan sewaktu mengandung. Jadi berat sukar dikawal n mula la baju-baju ketat sana-sini dan kejadian gemuk selepas bersalin. 

Jadi bersama shaklee ada 1pakej/set cadangan supplements khas buat ibu-ibu dalam pantang. Apa yg terkandung dalam set cadangan tersebut. Jom sama2 tgk!

  • Vitalea (multivitamin with iron formula)
  • B-complex
  • Zinc Complex
  • Vitamin C
Boleh tambah beberapa supplements lagi untuk proses penyusuan yang lancar:

  • Alfalfa Complex
  • Ostematrix (kalsium)
  • ESP atau mealshake
Jom tgk testimonial dari pelanggan sy yg dikasihi setelah 1bulan mengamalkan set cadangan berpantang shaklee ini :)





Bagi penduduk negeri Perlis Indera Kayangan anda boleh menghubungi sy utk COD produk Shaklee ya~  bagi negeri2 lain juga boleh... Pos ke seluruh Malaysia avaiable (POSLAJU) Insya ALLAH...

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

ID Shaklee: 962622 (atas nama mohd asyraf bin suhaimi)
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com
Phone: 019-5588082
YM: syauqatul_wardah_nur_faizah

Notes:Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook

 

3 sweet persons:

♥ ROS ♥ said...

Skrg dah ade shakleee...mesti leh kurus punya :)
Ros yg ketiga nak mkn shaklee.. Hehehhe

Faizah^Ramli said...

@♥ ROS ♥

Ros umah dkt ja dgn branch sbrg jaya...leh walk in terus... kalu xjg makan xleh jgk ros... ada seorg customer akak, gula dlm darah dia naek. Padahal baru umur 23thn mcm tuh n tak kawen lg pun... bila disoal siasat xjg pemakanan n kurang minum air kosong. Nak cpt bancuh air 3in1 n minum air dlm tin...maunya gula dlm darah xnaik kan?kena seiring la apa2 pun...ESP ni basically boleh bg tenaga lbh lama la kalu diamalkan :) sekadar perkongsian... akak pun amalkan ESP tp xjg mkn gak sbb tuh xkurus2...haha! cuma boleh spot yg kulit jadi cantik la...

Faizah^Ramli said...

Eh customer akak tuh amik ESP Shaklee jgk... mungkin dia ada masalah dgn insulin badan dia...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D