26.10.13

Just my 2cent...

Bismillah wal hamdulillah...

Beriya sy copy ucapan bajet 2014 encik PM terchenta kt fesbuk beliau...ada kot 29pages semuanya bersama 5teras... xsempat nk baca habes pun... yelah copy n baca la satg org kata dok umah xreti apa2 pulak... at least kita amik tau hal negara tercinta... adala beberapa perkara yg menarik perhatian kt sini yg rasanya boleh ada tanda soal kt kepala ini... wallahu'alam la utk org laen... 

Berikut adalah teras bajet 2014:

1) Teras bajet yang pertama: Merancak aktiviti ekonomi
2) Teras bajet yang kedua: Mengukuh pengurusan fiskal
3) Teras bajet yang ketiga: Menggunggul modal insan
4) Teras bajet yang keempat: Mempergiat pembangunan bandar dan luar badar
5) Teras bajet yang kelima: Mensejahtera kehidupan rakyat

Apa yang menjadi perbualan rata2 org skrg selepas sesi bajet 2014 dibentangkan oleh pak PM kita ada isu:

1) Isu GST (Good and Services Tax)

Ini termasuk dalam teras bajet yang kedua iaitu mengukuh pengurasan fiskal dalam perkara "Cukai barang dan perkhidmatan (GST dan bantuan sokongan)

Mengikut teks ucapan pak PM nehs, dari 2jenis cukai iaitu "Sales Tax" dan "Service Tax" akan dimansuhkan dan digantikan dengan "Good and Services Tax" kira dari 2cukai kepada 1cukai sahaja yang kononnya akn mengurangkan beban rakyat selepas ini. Haha! asasnya CUKAI cara atau bentuk mcm mana sekalipun sebenarnya membebankan rakyat... Ok2, jgn ada yg mengamuk tetiba lak na... zaman skrg ni para pemimpin dunia mula membuat pelbagai "term" agar rakyat mula menerima CUKAI ini. Sebab itulah wujud pulak dah GST...

Yang pasti adalah kerajaan tidak ada kerajaan yang akan memperkenalkan GST atau apa juga cukai jika ia tidak menambah hasil pendapatan negara. GST atau "Good and Services Tax" adalah sejenis cukai di mana apa sahaja barang dan perkhidmatan yang digunakan oleh pengguna mengandungi elemen cukai. Sebab itulah ia juga dikenali sebagai cukai kepenggunaan (consumption tax). Dalam erti kata lain, asasnya jauh lebih luas daripada "Cukai Jualan/Sales Tax" dan "Cukai perkhidmatan/Services Tax" yang ada sekarang... ha nmpak tak??? silap2 skrg nehs masuk kedai mana pun ntah2 semua da ada tax... sekarang ni yg kita nmpak kedai yg cas tax mcm KFC, McDonald n beberapa lagi kedai kot...pasneh makan kt kedai mamak pun ada cukai? jeng3...sebab perlaksanaan GST ni lebih menyeluruh. Itu yg saya faham walaupun pada hakikatnya nmpak macam ada 1jenis cukai je yakni GST compare to sebelum ni ada 2jenis cukai... tp kedua2 jenis cukai sebelum ini tidak menyeluruh seperti perlaksanaan GST... boleh nmpak tak? win-win situation kah?
Oh! perlaksanaan sepenuhnya GST adalah pada April2015... so skrg dalam fasa nk educate rakyat tentang 'keindahan' GST... marilah rasa tereducate~

2) Subsidi gula dikurangkan sebanyak 34sen

Ini termasuk dalam teras bajet yang kelima iatu mensejahterakan kehidupan rakyat dalam perkara "Perkhidmatan kesihatan berkualiti" 

Perkara ke-163 menyebut:

"Statistik juga menunjukkan terdapat 2.6juta rakyat malaysia yang berumur 30tahun ke atas menghidap penyakit diabetes. Sekiranya tidak dikawal, pesakit akan mendapat pelbagai komplikasi seperti penyakit jantung, kerosakkan buah pinggnag, mata buta dan kaki terpaksa dipotong. Sehubungan dengan itu, kerajaan mencadangkan untuk memansuhkan subsidi gula sebanyak 34sen berkuatkuasa 26Oktober2013. Saya menyeru agar kita bersama-sama menjaga kesihatan. Kurangkan manis dalam makanan dan minuman"

Hahaha :D sy rasa statement yg paling kelakar kot dibaca dalam pembentangan bajet... Takpalah pak PM sekali sekala nk berlawak jenaka kannnn... sy rasa dalam zaman skrg nehs, tak pakar ekonomi pun boleh faham.... rakyat tak bodoh kot?majoriti berpelajaran tinggi... sy ada terbaca statement seseorang... analogi boleh buat macam nehs "Rumah kita sepah2 sebab anak2 main toys n sepahkan... jadi apa harus kita lakukan utk mengatasi masalah rumah sepah sebab toys anak?adakah dengan tidak membeli toys lagi?haha :D gelakk... caranya adalah dengan memberi pengajaran dan pendidikan kepada anak2 tuh supaya tidak sepahkan toys mereka..."

Ok fine marilah kita mengurangkan manis dalam makanan kita... pak2 pemimpin n mak2 pemimpin pun kena la jadi role-model dulu ye... tak payah la kot buat2 event makan2 kt hotel 5stars, makan sedap2 guna duit rakyat! tak adil bukan?rakyat disuruh minum air kosong, makan makanan xda gula tp pemimpin berseronok berjimba makan sedap2, minum sedap2... tepuk dada tanya iman... kat akhirat nanti allah swt pratonton semuanya utk diadili di Mahkamah Yang Maha Kuasa... 

Ok boleh faham kot? Ada ka cara nk atasi masalah diabetes dgn menaikkan harga gula?atau cara utk tak bazirkan duit rakyat sebab harga minyak nak dinaikkan suruh rakyat jalan kaki, naik bas atau kayuh basikal?nampak cerdik ke tak agaknya org2 nehs??? Blur sat kita nak faham minded2 org sebegini... sangat apa ya??? harga ayam nak dinaikkan nasihat rakyat supaya jangan makan ayam... wakakaka :D

Ok2... kita cubalah berbaik sangka... cuba fikir kerajaan cuba buat yg terbaik utk kita... HARAPNYA! sama2lah kita doa smg allah swt memberikan mereka hidayah... moga allah swt memperbetulkan niat para pemimpin kita tuh... (kita ni sama2 manusia tak tahu apa ada dlm hati manusia2 laen...)

Wallahu'alam... peace no war ya... ini sekadar pendapat melalui beberapa pembacaan yg tak seberapa... :)
 

1 sweet persons:

♥ ROS ♥ said...

Sokong sgt,,kat rakyat suma nampak buruk sgt....
Trima kasih la pm...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D