23.8.13

Masalah kesuburan & masalah keguguran berulang-kali??? SHAKLEE mungkin dapat membantu...

Bismillah wal hamdulillah...

Masalah kesuburan & masalah keguguran kandungan secara berulang kali merupakan antara masalah2 yg sering membelenggu pasangan suami isteri yg ingin menimang cahaya mata... ada yg mengalami masalah kesuburan dan sukar mengandung & ada yg mengalami masalah boleh mengandung tetapi kandungan tidak bertahan lama n mengalami keguguran...

Masalah kesuburan

Masalah ketidaksuburan bukanlah masalah biasa lagi apabila 10% daripada setiap populasi negara menghadapinya. Setiap 10 pasangan yg sudah berkahwin, satu pasangan pasti mengalami masalah ketidaksuburan. Dalam lima pasangan yg mempunyai masalah ketidaksuburan, dua daripadanya berpunca daripada perempuan, dua daripada lelaki manakala satu lagi merupakan gabungan lelaki dan wanita. 

Masalah kesuburan dikalangan lelaki/suami

Masalah ketidaksuburan lelaki boleh dibahagikan kepada 3punca utama iaitu hormon, sperma dan penis

1) Hormon - Wanita sering dikatakan mempunyai masalah tidak subur berpunca daripada gangguan hormon begitu juga lelaki. Jika hormon pembebasan Gonadotropin (GnRH) yg dibebaskan daripada kelenjar pitutuari yg berada dibahagian kepala tidak mencukupi, ia tidak dpt merangsang testis menghasilkan sperma yg matang. Ujar Dr. Muhilan, gangguan pada hormon sering berlaku bagi mereka yg mengambil steroid dalam jangka masa yg panjang. Penggunaan steroid berpanjangan akn menyebabkan testosteron tidak dpt dihasilkan lalu membuatkan testis mengecut. Selain itu, ada yg mengalami masalah hormon sejak lahir lg.

2) Sperma - Ada pesakit yg tidak mempunyai masalah hormon apabila ia dpt merangsang testis menghasilkan sperma, tetapi sperma yg dihasilkan tidak cukup, tidak berkualiti atau ada yg cacat. Terang Dr. Muhilan, bilangan sperma yg normal adalah 60juta setiap sentimeter pada dan mereka yg mengeluarkan kurang daripada 20juta sperma disahkan mempunyai masalah kesuburan. Kekurangan jumlah sperma itu akn mengurangkan peluang persenyawaan dan kehamilan. Sperma yg terlalu sedikit dihasilkan dinamakan oligospermia manakala masalah ketiadaan sperma pula digelar azoospermia. Penyakit seperti perkembangan beguk selepas akil balight boleh merosakkan sel-sel yg menghasilkan sperma begitu juga penyakit lain seperti demam yg terlalu panas dan jangkitan pada testis. Selain masalah genetik seperti kecacatan genetik sejak lahir iaitu mempunyai satu testis sahaja, faktor luar juga mempengaruhi jumlah dan kualiti sperma. Antaranya memakai pakaian terutamanya seluar dalam yg ketat kerana jumlah sperma akn jatuh jika testis berada dalam keadaan panas. Ramai yg tidak tahu dgn selalu meletakkan komputer riba di riba turut mengurangkan sperma kerana haba yg dihasilkan. Pengambilan dada seperti kokain turut mengurangkan produksi sperma. Selain itu, ada ubat-ubatan yg mengganggu pengeluaran sperma seperti ubat darah tinggi iaitu calcium channel blocker dan ubat kulat. Bagi kes sperma cacat, walaupun persenyawaan berlaku, badan wanita akn secara semulajadi menggugurkannya.

3) Penis - Jika buka hormon atau sperma yg menjadi punca ketidaksuburan, masalah lain mungkin berpunca daripada penis yg bermasalah. Sperma yg terhasil tidak dapat keluar melalui penis akibat beberapa kerosakkan atau kecacatan. Ada kes, vas deferens iaitu laluan keluar sperma tidak wujud membuatkan sperma tidak dapat keluar. Vas deferens yg tersumbat juga mungkin berpunca daripada penyakit kelamin atau tibi. Selain itu, jika buah zakar bayi lelaki tidak berpindah ke tempat sepatutnya yg digelar cryptochildism akn mempengaruhi kesuburan lelaki pada masa akan datang. Masalah lain seperti kanser testis, pembedahan atau kecedaran pad apenis yg menyebabkan saluran darah ke penis pecah menyebabkan kemandulan.

Masalah kesuburan dikalangan wanita/isteri

1) Tiup fallopio tersumbat
2) Endometriosis iaitu tisu dari selaput rahim tumbuh membesar diluar rahim
3) Mempunyai hormon prolaktin yg tinggi (prolaktin ialah hormon penghasilan susu yg mengganggu penghasilan telur)
4) Menghidapi PCOS (mempunyai hormon kelakian yg tinggi menyebabkan ovum/telur tidak matang)
5) Masalah hormon
6) Tumor pituitari yg mengganggu penghasilan telur
7) Menapos sebelum waktunya
8) Masalah tiroid
9) Fibroid

Masalah keguguran berulang-kali

Keguguran didefinisikan sebagai kegagalan kegagalan kehamilan yg telah terbentuk sebelum 28minggu kehamilan. Keguguran boleh berlaku jika tumbesaran janin atau tisu-tisu gamet yg bercantum tidak terbentuk dengan sempurna. Dari seluruh kehamilan, kejadian keguguran sebanyak sekali dapat dialami oleh sekitar 15-20peratus wanita.

Punca-punca keguguran:

1) Ibu berpenyakit seperti SLE, masalah auto immune, antifosfofolipid
2) Pintu rahim yg tidak kuat, serviks longgar
3) Struktur rahim yg abnormal
4) Kelainan pada rahim - fibroid atau cyst
5) Kecacatan dari segi genetik ibu
6) Kecacatan kromoson dan genetik
7) Jangkitan kuman pada organ pelvik akibat dari STD (jangkitan penyakit seksual - sifilis, torches)
8) Masalah ketidakseimbangan hormon yg dikaitkan dgn masalah corpus luteum
9) Masalah yg tidak diketahui

SHAKLEE mungkin dapat membantu

Masalah-masalah kesuburan dan keguguran kandungan rata-rata disebabkan oleh faktor hormon utk lelaki dan wanita. Hormon yg tidak normal, tidak stabil dan sebagainya menjadi faktor utama yg menimbulkan masalah kpd pasangan yg inginkan zuriat. SHAKLEE menawarkan beberapa penyelesaian bagi mengatasi masalah hormon, masalah kesuburan dikalangan lelaki dan wanita. 

Set Kesuburan Wanita

1) GLA Complex 
- membantu mengawal atur kitaran haid dan hormon 

2) B Complex (with acid folic)
- untuk kesihatan sistem peranakkan
- folic acid diperlukan untuk merangsang follicle (organ pada ovari yg merembeskan hormon untuk pelepasan ovum) 

3) ESP (Energizing Soy Protein)
- membekalkan protein utk menghasilkan sel-sel tubuh yg sihat. Sebagai persediaan yg baik sebelum mengandung

Set Kesuburan Lelaki

1) Zinc Complex
- meningkatkan penghasilan sperma yg berkualiti

2) Vitamin E
- membantu pembentukkan sperma yg sihat dan cergas (morphology sperma)

3) COQ 10
- membekalkan tenaga kelakian, meningkatkan ketahanan tenaga batin ketika melakukan hubungan seks (penting terutamanya bagi suami yg merokok!)

Testi mengenai masalah keguguran berulang dan prospect mengamalkan GLA Complex
Period regular slps mengamalkan set kesuburan

Berjaya hamil setelah mencuba set kesuburan Shaklee... semua dengan izin n kuasa ALLAH SWT... 

Bagi penduduk negeri Perlis Indera Kayangan anda boleh menghubungi sy utk COD produk Shaklee ya~  bagi negeri2 lain juga boleh... Pos ke seluruh Malaysia avaiable (POSLAJU) Insya ALLAH...

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

ID Shaklee: 962622 (atas nama mohd asyraf bin suhaimi)
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com
Phone: 019-5588082
YM: syauqatul_wardah_nur_faizah

Notes:Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook
 

0 sweet persons:

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D