24.8.13

My 3rd pregnancy progress...

Bismillah wal hamdulillah...

Dulu anak pertama, boleh dikatakan every week mesti update pasai pregnancy... eksaited la katakan! sbb pertama kali merasai pengalaman mengandung anak sulung... hehe :D pastu xdak sapa nk kaco sgt dikala tgh nk update blog... skrg ni curi2 masa time anak tdoq atau leka bermain... :)

Sibuk sgt dgn life skrg... kkdg lupa yg diri ini tgh mengandung lg... kesian anak ummi kt dalam perut nehs... bukan terabai tp cuma xsempat nk update ja... ummi xlupa nk makan supplements setiap hari skrg nehs agar anak ummi mendapat cukup nutriens... cuma baca al-quran ja skrg ni tgh dok konsisten... huhu... ummi cuba utk kerapkan baca ayat2 suci al-quran... kalu xsmpt ummi buka kt laptop atau zikir2 ja... 

Buka buku pink pun lewat utk pregnancy kali ni... masa pregnant aisya n amira cukup ja 12weeks (3bln) mmg terus ja buka buku kt KK Kangar... kali ni asik tertangguh2 ja sbb komitmen dgn 2org kakak2 adik baby nehs... sejak jadi WAHM, nk cari org jagakan anak2 adalah perkara yg plg kritikal... kena buat appointment 1munggu awal kalu ada check up... huhu... tuhpun kena p seawal 7.30pg utk habiskan check up seawal mungkin... tp faham2 je la kalu kt klinik kerajaan... p awal pun boleh setel lewat jgk... ikut nasib... kkdg awal... sib bek xkena marah dek misi... skrg sistem KK dah berubah eh?ada pros n cons...ada 1org nurse/misi ja yg jaga rekod kesihatan kita smpai bersalin -> perancang keluarga -> next pregnancy... wahhh... memula rasa mcm senang sbb kalu nk p KK just buat appointment dgn nurse yg jaga rekod kita tuh shj... kalu dia xdak xpayah pi... tp keburukkan pulak bab vaksin baby, bab perancang keluarga pun dia akn pantau... huwaaa... kkdg nurse kerajaan ni suka paksa2 amik perancang bagai yg sy rasa hak masing2 kot utk decide... ok off topic family planning nanti kita diskas secara serius...hehe 

Ok ini buku rekod ibu mengandung yg ke2 dan ke3... yg pertama ntah campak mana...rasanya ada je arituh...ntah kt mana letak... huhu...


Bila post gambaq ni ramai yg tanya pasai pa sticker hijau... maknanya ada risiko mengandung.... ok meh nk explain... masa 1st pregnancy mmg masih sticker putih means pregnancy yg tiada risiko... pastu bila pregnant amira da tukar sticker hijau sbb... "previous scar" yakni ada sejarah LSCS/bersalin secara cesarean... kira risiko gak tuh... masa sy bersalin amira pun dkt atas katil sy kt labor room ada tag tulis "PREVIOUS SCAR" huhu... pas da slmt bersalin baru pasan ada tag kt katil sy tuh... lepas tuh pregnant kali ke3 ni ingat dpt sticker putih la sbb berjaya VBAC (vaginal birth after cesarean) tp tidak rupanya sbb pregnant xcukup 2thn... itu pun risiko... haha... :D

So far pregnant kali ke3 seperti biasa...check up darah, berat semua ok... next week check up MGTT... minum ayaq gula... kt KK Kangar ni xkira la ada history ke apa kalu umur ibu da lebih 25thn kena minum ayaq gula... procedure katanya...so follow je la... at least boleh tau jgk kan... nti kita tgk resultnya... 

8-9weeks INS Specialist Center
10weeks++ Klinik DR. Faizah

20weeks Remedic Klinik Kangar

 

3 sweet persons:

Norlizayati Othman said...

Salam aidilfitri dari org Perlis jua. :)

Teringin nak engandung lagi... Tgh berusaha untuk yg ke 3. :)

Faizah^Ramli said...

@Norlizayati Othman

Salam aidilfitri :)

Xpa...sama2 berusaha n berdoa... in shaa ada rezeki... :) jg kesihatan~!

nik ros said...

jaga diri dan kesihatan. moga baby membesar dengan baik :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D