15.4.13

Kegugugran rambut selepas bersalin... apa yg saya amalkan...

Bismillah wal hamdulillah...

Entri ini more on pengalaman sendiri... jadi ayat2 adalah sedikit tunggang langgang... hehe :D cuma nk berkongsi cerita shj... jika bermanfaat boleh share n like ye ;)

Bila anak dah masuk 2org nehs mcm da boleh agak apa dilema yg sy bakal hadapi slps bersalin... 

1) Keguguran rambut yg boleh tahan serius smpai nampak mcm nk botak! T_T

2) Masalah berat badan

Ok sy fokus pd masalah yg pertama... masa bersalin amira mcm da boleh agak bila masalah keguguran rambut mcm jadi worst! so sy da stand by sesiap beberapa maklumat n supplements utk mengatasi masalah keguguran rambut...walaupun bukan secara drastik at least sy dpt kurangkan...

Masalah keguguran rambut selepas bersalin lebih ketara kerana? Ada 9 perkara yg perlu kita ketahui:

1) Keguguran rambut selepas bersalin berlaku kepada hampir semua wanita. Ibu baharu bersalin boleh hilang antara 50-100 urat rambut setiap hari.

2) Anda harus faham, hormon (dalam darah) yang berubah setelah bayi dilahirkan menyebabkan keguguran rambut.

3) Walaupun rambut banyak gugur di awal kelahiran, anda tidak perlu panik kerana anda tidak akan menjadi botak. Sebaliknya ia akan kembali normal sebaik bayi menyambut ulang tahun pertama.

4) Biasanya, lebih kurang 85 ke 95 peratus rambut lima hingga 15 peratus berada dalam peringkat berehat.

5) Selepas peringkat berehat, rambut akan gugur. Biasanya ketika anda menyikat atau bersyampu rambut. Ia akan diganti dengan rambut baharu. Purata keguguran rambut bagi wanita adalah lebih kurang 100 helai sehari.

6) Ketika hamil, peningkatan tahap estrogen melambatkan peringkat pertumbuhan. Hanya sedikit sahaja rambut berada dalam keadaan berehat dan sedikit sahaja yang gugur setiap hari.

7) Selepas bersalin, tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat berehat. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur ketika mandi atau bersikat.

8) Keguguran luar biasa akan berkurangan dan rambut akan kembali seperti sebelum pra mengandung. Ini mengambil masa di antara 6 ke 12 bulan selepas bersalin

9) Biasanya wanita yang berambut panjang lebih perasan masalah ini berlaku kepada mereka.

Apa yg perlu anda lakukan? (ini saya copy dari website karangkraf majalah pa&ma)

Mama tidak boleh menghentikan makanan yang berkhasiat dan kaya dengan protein dan zat besi selain daripada vitamin pra natal anda. (See! kena amik makanan tambahan yg kaya dgn protein n zat besi...ok jap lg sy share apa yg sy amalkan...)

Elakkan membuat rawatan rambut menggunakan bahan kimia seperti mengeriting, mewarna, melurus sehingga rambut kembali normal.

Penggunaan wig harus dihindarkan kerana ia membuatkan kulit kepala tidak dapat bernafas dengan baik serta merosakkan folikel rambut.

Berjumpa doktor sekiranya keguguran rambut sangat serius terutama jika terdapat gejala lain kerana ia mungkin petanda penyakit postpartum thyroiditis.

Apa yg saya amalkan?

Of kosh sy cek blk apa yg sy amik...walaupun slps bersalin, sy xleh hentikan pengambilan makanan tambahan sbb badan baru nk recover dari proses mengandung dan melahirkan... org pas beranak ingat terus recover ke?hormon wanita slps melahirkan akn start stabil n amik masa selama lbh krg 6bulan... 6bulan ye! bkn 2-3bulan pas pantang terus da ok! still lg weng wong... still lg perlu amik makanan2 yg berzat.. sbb itulah masalah keguguran rambut ni dikira salah satu faktor daripada masalah hormon slps melahirkan...

Sy xamalkan byk2 menda pun utk atasi masalah keguguran rambut sy iaitu:

Rambut bertambah cantik n licin slps 1bulan amik GLA Complex!
Untuk sumber protein yg maksimum bg memperbaiki struktur kulit kepala yg ampuh...

Utk memperbaiki struktur rambut n kulit kepala yg rosak

Shampoo kesayangan saya...
Hair Scalp Treatment...utk merawat kulit kepala anda... just pakai sikit je...sy amik yg ni tahan 4-5bulan!
Perbezaan shampoo shaklee dgn shampoo biasa...
So resultnya skrg adalah rambut bertambah kukuh n lebat kembali... yg plg best rasa rambut licin je skrg... ehhe :D alhamdulillah... sy hanya mampu berikhtiar n berdoa...selebihnya tawakkal kpd kuasa yg ESA....

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 
ID Shaklee: 846059
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com
Phone: 019-5588082
YM: syauqatul_wardah_nur_faizah

Notes:Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook
 

2 sweet persons:

nik ros said...

ramai dgrnya akan alami keguguran lepas bersalin. nice info. sesuai sgt tuk masalah kwn nik ni. nnt nik blh bgtau dia.

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Tuhla...xsalah mencuba manatau sesuai :) insya allah...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D