4.2.13

Mohon doakan... (part 2)

Bismillah wal hamdulillah... 

Baru sampai dari gombak pukul 2.45pg td... bertolak dari gombak kul 8.30mlm td slps solat jamak qasar maghrib isyak... alhamdulillah syukur perjalanan yg dipermudahkanNYA, walaupun masing2 kepenatan tahap maksimum... aisya n amira blom kuar tol jalan duta lg masing2 da ketiduran smpai la ke bumi perlis indera kayangan... 

2hari berada di bumi gombak n berulang ke hospital selayang membuatkan sy byk berfikir dan menanges... terasa bumi milik allah swt hanyalah pinjaman semata2 dan akan kembali mengadapNYA... kptsn diambil utk menziarah kakak kesayangan sy diambil kerna rasa xsedap hati walaupun mak abah ckp kak wa ok je, xziarah pun xpa due to keadaan en.abg yg agak bz dgn kerja... last minit kami merasakan perlu utk menziarah kak wa walau dgn apa keadaan skalipun... so sabtu pagi kul 3pg kami bertolak n smpai dlm kul 10pg... hari sabtu hajat xkesampaian utk bertemu kak wa kerna keadaan hospital selayang yg over sesak hari tuh... abg mie (abg ipar aka husband kak wa) call bgtau xpayah p hospital hari tuh sbb dlm hospital selayang tuh boleh jam teruk! huhuhu... boleh pulak mcm tuh... ditmbh dgn keadaan di batu cave yg jgk maha sesak kerna program apa ntah kt kuil batu cave tuh... so kami amik kptsn utk ziarah PIL kt KLIA yg nak bertolak ke Oman utk umrah n ziarah... kami lepak kt KLIA dari kul 5ptg smpai la kul 8.30mlm...

Pehtu hari ahad baru dpt ziarah kak wa... bwk anak2 dia bersama... iman n nuha... budak2 bawah umo 12thn xleh naek ke ward jadi terpaksa la kak wa turun ke lobi hospital... memula ternampak kak wa mmg xperasan perempuan itu adalah kak wa sehingga kelihatan abg mie kt sebelah kak wa barula tau tuh konfem kak wa... waktu tuh rasa jantung berdegup kencang, sebak, sedih, terkejut sume bercmpo baur... ya allah! adakah ini kakakku yg aku kenal sejak 29thn yg lalu... yg sama2 membesar, yg sama2 berkongsi cerita suka duka, yg sama2 bergadoh n baek semula... masa tuh xdpt nk tahan gelodak sedih di hati melihatkan keadaan kak wa... bila salam je kak wa terus kak wa peluk sy n ckp "dikjah ka ni?kak wa xnampak... kak wa cam bila pegang dikjah ja..." masa tuh jg air mata xdpt dibendung lg terus sy menanges teresak2 dgr kak wa ckp mcm tuh... mcm bermimpi! sy tersgtlah sedih dgn keadaan kak wa skrg... muka n susuk tubuh yg totally da berubah.. apa yg terjadi sbnrnya pada kak wa sehingga begini jadinya... kak wa seorg wanita yg kuat n tabah... sejak 7-8thn yg lalu lagi kak wa diuji allah swt dgn kesihatan yg tidak berapa stabil n baek... kkdg sakit yg kak wa hidapi doctor pun xdpt trace... n sakit tuh tiba2 jadi pelbagai penyakit yg sukar diterima akal... hanya allah swt shj yg maha mengetahui puncanya... 

Keluar masuk hospital mmg da mcm jadi rutin kak wa je spnjg 7-8thn nehs... kkdg kak wa sihat n kkdg kak wa sakit, demam berlarutan berminggu2, batuk2 da xtau bapa tahun xreda2... n skrg sdg lalui rawatan secara moden (hospital) n rawatan islam jg di darussyifa' n maklumat awal diperolehi kak wa bkn sakit yg biasa yg dpt dilihat dek mata kasar... mungkin hnya dgn doa n ayat2 suci al-quran shj yg dpt menyembuhkan kak wa dgn izin n kuasa allah swt... mg allah swt mendengar doa n permintaan kami semua... mg kak wa terus bertahan n bersabar dgn ujian ini... masa nk blk kemarin, bila salam n peluk kak wa sekali lg air mata berhamburan... kak wa ckp "kak wa minta maaf atas semua salah silap kak wa... kak wa xtau apa salah kak wa smpai kak wa jadi mcm ni?" ok boleh bayangkan x mcm mana perasaan seorg adik yg mendgr ucapan yg begitu memilukan dari mulut seorg kakak... kak wa ckp lg "tlg doakan kak wa dpt tgk balik... mg mata kak wa cepat baek... kak wa nk tgk adik2 kak wa mcm dulu..." skali lg aku menanges lg... huhuhuhuhu T_T kak wa mmg suka buat ayat mcm tuh... tuh yg menambah lg kesedihan dijiwa... 

Spnjg perjalanan ke perlis sy xdpt nk duduk senyap... asyik terfikirkan kak wa... kalu sy xdak komitmen suami n anak2 sy rela je jg kak wa di hospital... skrg mak yg jg kak wa... mak pun da berumoq kkdg xlarat jgk nk menjaga kak wa kt hospital dgn keadaan xtentu tidurnya lg... kak wa xleh dibiarkan seorg diri di ward due to matanya yg xnampak... so agak merbahaya... mmg susah hati kalu xdak sapa yg dpt jg kak wa kt wad... skrg ni da nk masuk minggu ke2 kak wa kt hospital... nmpaknya masih lmbt lg kot kak wa nk dpt discaj... mohon doa sahabat2 utk doakan kesihatan kakak sy smg diberikan kesembuhan secepat mungkin... kesian 3org anak dia yg jrg dpt bertemu dgn ummi mereka... nk jmpa ummi terpaksa di angkut ke hospital... sob3 T__T

"YA ALLAH YA TUHANKU... tuhan yg maha pengasih lagi maha penyayang... tuhan yg berkuasa memiliki seluruh alam ini, dgrkanlah rintihan hati hambaMU ini... sesungguhnya aku xberdaya melihat keadaan kakakku itu... maka KAU berikanlah dia kesembuhan dari penyakit apa yg dideritainya... berikanlah dia kekuatan menghadapi ujianMU ini... ampunkan dosa2 dia n kuatkanlah kesabaranNYA... Mg dgn ujian yg KAU berikan ini ya allah, menjadikan kak wa dan kami semua hamba2MU yg sabar, yg bersyukur dan yg kuat keimanannya kpdMU... jadikanlah kak wa antara hamba2MU yg soleh n terpilih... ameen ya rabb"

5 of us.... adik beradik kesayangan sy...

 

12 sweet persons:

nik ros said...

moga di permudahkan segala urusan. ya Allah, sebab baca entry ni.moga tabah yea

nanonano said...

sedihnye :(
semoga kak wa tabah & kuatkan smangat
insyaAllah, moga dipermudahkan segalanya utk kak wa sekeluarga..

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

sebaknye...sy pun xle nk byg perasaan akak apath lagi perasaan org yg menanggung nye...smoga akk n family tabah dan kuat mnghadapi dugaan ALLAH yg maha hebat ni...insyaALLAH, sy doakn kak wa cpt sembuh! aminnnn

Qider said...

moga Allah mudahkan segala urusan dan cepatkan kesembuhan kak wa..sebak sgt baca

♥ ROS ♥ said...

sedihla kak..moga kak wa cpt sembuh yer.. :(

Ann Ilias said...

*tears*

Semoga Faizah dan keluarga tabah, dan semoga Kak Wa sihat kembali seperti asalnya.

Mungkin bukan salah Kak Wa dia jd mcm tu. Ada hikmahnya. Allah kan takkan uji kita diluar kemampuan. In sha Allah, moga ada kesudahan yg baik utk kak Wa.

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Thanks nik atas doa :)

Faizah^Ramli said...

@nanonano

T_T

Thanks na atas doa... hari2 solat hajat utk kak wa... wuwuwu

Faizah^Ramli said...

@Mrs Li - Faeeza Yusoff

Thanks faeeza atas doa! really appreciate it...

Faizah^Ramli said...

@Qider

Thanks a lot fie... tsk tsk tsk... really appreciate it...

Faizah^Ramli said...

@♥ ROS ♥

Ameen...terima ksh ros...

Faizah^Ramli said...

@Ann Ilias

Sy pun rasa mcm xtau nk fikir mcm mana...kkdg puas fikir puncanya... mebi kak wa pun mcm tuh... mesti dia lg puas n penin fikir knp dia diuji begitu... hanya DIA yg maha mengetahui...

Thanks anyway sbb sudi mendoakan :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D