5.1.13

Die....T

Bismillah wal hamdulillah...

Haha :P oke gelak dulu sblm post pasai nehs... segan mak! sbb honestly sy bkn seorg yg sgt alert pasai diet, jg badan, jg makan itu ini... so hasilnya?sila jawab sndiri... tp ada hadith mengatakan "Perut punca segala penyakit" Seperti mana Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan." (Riwayat ad-Dailami) bermakna apa yg kita mkn n minum seharian menyumbang kepada kesihatan tubuh badan... itu yg plg utama... tubuh badan kita ini anugerah ALLAH SWT yg wajib kita jaga sbg tanda kita mensyukuri nikmat kurniaanNYA... *insaf mode*

Bila nk diet ni?? haha! diri sndiri tanya pada sendiri... walaupun berat xbertambah mana pun slps bersalin (terima kasih allah swt sbb menjadikan sy ibu yg menyusukan anaknya!) tp berat ini masih tetap perlu dikurangkan sehingga mencapai berat ideal... mmg sejak azali lg la sy ni jenis berbadan berisi/gemuks kih3 =)) so mmg kena jg btol mkn... lbh sket mkn mmg badan akan naek dgn cpt... genetik kadar metabolisma rendah la kan?tp since breastfeed ni xdakla berat naek mencanak...menten je (walau overweight) tp at least xnaek walaupun mkn super byk~! 

Tadi ada tgk kt fesbuk, ada org jual pil herba utk diet... nama of kosh dirahsiakan... pil herba di mana diet tp xperlu kawal selera mkn n jumlah pengambilan makanan seharian... honestly sy xpercaya diet dgn pil2 diet bagai nehs... xpernah pun cuba sbb xminat nk cuba n merugikan duit rasanya... hehe... sy mmg bkn jns yg obses pasai "nak kurus" smpai sggup habeskan duit semata2 utk kurus... kita ni biarlah berilmu n cari infos sewajarnya if nk capai apa2 yg kita idamkan... bkn men percaya ja org ckp... *fikir2*

Walaupun sy ni bkn pakar diet/pakar pemakanan kita perlu tahu beberapa perkara asas utk capai target agar berat badan dpt dikurangkan... sy pernah praktis thn lepas di mana berat sy berjaya turun almost 10kgs... kiranya apa yg sy baca n cari tuh alhamdulillah betul n berjaya utk sy... sy xamik apa2 jenis ubatan pun... cuma amik ESP (Energizing Soy Proteins) bertujuan utk mengawal kelaparan melampau n apa fungsinya PROTEIN dalam diet? Protein berfungsi sbg bahan utk membantu pembinaan OTOT dalam badan... bukan LEMAK~! so dlm proses penurunan berat badan mungkin kulit2 akn menggeleber disebabkan lemak yg hilang jadi di sini fungsinya pembinaan otot... OTOT jg penting utk meningkatkan metabolisme dlm badan... oleh kerna bajet yg terbatas, sy just amik ESP je... lecthin catu2... so sy bergantung pada ikhtiar sndiri semata2... apa yg sy buat (PERINGATAN: ini just pemahaman peribadi n praktis sndiri je ye melalui pembacaan... bkn dari pakar...):

1) Jgn skip meal terutamanya BREAKFAST... 

2) Mulakan dgn kurangkan portion dalam setiap meal... makna kata contohnya lunch mkn 2senduk nasi sebelum ini so start dgn 1senduk nasi n pelan2 kurangkan kpd 1/2 senduk nasi... pastu sy start kurangkan lg smpai 2-3hari skali br makan nasi... so xdela azab nk tggal nasi terus... keyword adalah KURANGKAN~!

3) Jgn kerna nk elak nasi p amik mee atau pasta... lbh baek amik nasi dari amik mee okeh! nak2 mee goreng... kohhkoff... kiranya knowledge mengenai kadar kalori utk beberapa jenis makanan perlu jg diambil kira. Tapi xperlula kira dgn begitu teliti nilai kalori yg anda amik seharian satg serabot! last "OK fine! xpayah diet...letih mengira!!" T__T

4) Bykkan makan buah-buahan n sayur-sayuran if kita lapar... dari asik menda berkarbohidrat tinggi seperti nasi, roti etc... makna kata GANTIKAN bukan TIDAK MAKAN~! so keadaan LAPAR adalah perlu dielakkan dgn cara MAKAN! Lapar mana ada ubat selain MAKAN betul x?so mkn je tp alert dgn apa yg anda mkn... jgn bedal nasi je setiap kali lapar... macam sy skrg! hehe :P kalau rasa mcm mkn buah n sayur rasa mcm xleh gak ilang lapar, try oat pulak... n variasikan masakkan2 yg sihat! (kalu sempat...kalu bz dgn anak2 kkdg mmg xsmpt mkn! bila skali hadap...hamikkkk!)

5) Byk minum air... air penting utk sistem badan kita... org yg gemuk air bkn sbb air byk dlm badan sbb air kurang n toksin penuh dlm badan menyebabkan byk fungsi2 badan terganggu... sbb tuh jadi gemuks... kalu nk tau gemuk sbb toksin bila tgk leher n celah2 lemak kelihatan agak gelab... tuhla gemok toksin! 

6) Kalau ada masa eksesais! p gym ka bg yg duit xtau nk buat apa tuh daripada invest kpd menda2 xberfaedah... keh3 =)) teringinnya nk p gym.. jogging la free je xpyh bayaq apa... 15minit per session... kt umah mcm sy pun boleh... berlari sana sini dgn anak pun ok what... hehe...disamping maen2 dgn anak boleh eksesais!

So kesimpulannya bg sy (skrg tak diet sbb MALAS! nantilaa...haha!) xperlula invest byk2 sgt nk kuruih... apa yg sy blajaq dari sifoo terbaek yakni USTAZ HASRIZAL... dlm nk kurangkan berat badan apa yg pntg adalah DISPLIN! Jgn kata "Eh makanan sedap..esokla start diet lg..." NO NO NO... mmg azab sket sbrnya nk didik nafsu n selera makan kan????? T___T *teriak kuat2*

 

8 sweet persons:

AtieAbid said...

huhuh..selera makan saya semakin membuak2.. takutnya bilang timbang harini naik sekilo..timbang seminggu lepas tu naik lagi sekilo..

ni tak kawen lagi dah berisi..esok2 kalo dah kawen tak tahu la camana rupenye..huhu..

Faizah^Ramli said...

@AtieAbid

Jaga jgn tak jaga dik... hehe... :) yg penting gemuk ni boleh mengundang mcm2 penyakit...nauzubillah!

Qider said...

part perenggan last tu sgtla betoi..tu yg kami sabor je ngan husband,byk betul hari cheat day dia hahha..janji time makan supplemen, telan depan kami..seb baik mau makan supllemen..

nik ros said...

yea la.nak kurus kena disiplin. makan la ubat kurus pun still gak kena disiplin.kalau tak susah gak nak kurus.

♥ ROS ♥ said...

Adoiiiii...ros pun kkdg pening gak memikirkan hal ni.. Nak kirus gemuk serba salah...
Harap sehat cukupla... Nak jaga mkn sgt kecian kat bby nyusu..alasan ni sebenarnya..hahhha

Faizah^Ramli said...

@Qider

Mmglah part nk displin tuh...kita pun kkdg nk culas xmau displin gak...tp ustaz hasrizal kata displin tuh kunci kejayaan :) so kena bertabah sentiasa!

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Nikk...awk da slim banget dah....hehe :) canteks daa

Faizah^Ramli said...

@♥ ROS ♥

Ros...haha! xpa asalkan sihat...mcm akak selalu ckp kt diri sndiri...gemuk xpa tp sihat...hehe :) tp kkdg cam xbest nk melawa bila badan berisi n lemak sana-sini T__T

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D