27.12.12

Perjalanan Penyusuan Saya (Part 20: Adakah fully-breastfeed punca anak sentiasa nk berkepit???)

Bismillah wal hamdulillah...

Kkdg sy hampir hilang sabar... huhu... mengucap dan istighfar byk2 bila setiap kali rasa mcm nk hilang sabar... bygkanlah smbil tgn suap mkn sblh tgn lg mengendeng budak yg xmau langsung diletakkan... hari ni join venture dgn kakak skali...dua2 nk berkepit... aisya pun sama naek tgk adik nk tdo atas riba dia pun menyibuk... sabarlah wahai diriku... anak2 ni kecik lg xphm apa2... cuma nk bermanja n berkasih syg dgn umminya...huuuu...

Bg sy, ni 1st time kot sy alami keadaan nehs sbb aisya dulu tak fully-bf mcm amira so aisya lbh rapat dgn org laen seperti ayah dia, maktok n toknek (yela...dlm pantang toknek n maktok conquer aisya smpai sy nk bf pun susah) so pas lahirkan amira mmg 24jam sy sndiri yg handle amira... dlm pantang hari ke 20 sy da mandikan amira sndiri... xmcm aisya...3bln okeh! 3bln mak yg tlg mandikan... heheheheh :P pnya la manja sy ni kan... rasa kesal lak buat mcm tuh sbb tuh la kot aisya xnak bf lg...dia fully-bf setakat 7bln shj T_T maafkan ummi dear... 

So turn amira sy kena bersabarlah kan... mungkin hnya utk jangka waktu 2thn shj..pasni dia da besar sibuk explore sana sini, sibuk maen mungkin da xpedulikan ummi... so layankan aje... kkdg penat nk buat apa pun xleh... nk baking utk customer pun mencabar! kkdg tuh da tdokan dia boleh bgn blk... mlm td mmg maksimum buat hal... dahla tdo kul 10mlm..pastu kul 4pg lbh dia bgn pulak... huwaaa... sib bek mlm td xde order...mlm ni ada order harap2 kamu behave la sayang...

Sy xpasti sama ada baby/toddler yg fully breastfeed mmg akan bersikap mcm tuh atau tak?24jam nk berkepit dgn ummi, xnak dgn org laen, nanges sekuat hati bila ummi xdak depan mata... kkdg haru biru dibuatnya dgn ayah pun xnak... mmg penat! ada jgk masa tdo siang pun kejap2 asik nk berdukung... alamat dapo xberasap... mkn pun xsmpt...so spare roti n ESP je la kt umah... hu...

Boleh x sesapa bg advices yg boleh atasi masalah ini?masalah ke mcm ni?huhu...sy punya la takut dulu, org ckp jgn ajar baby asik nk berkepit..pas breastfeed je letak dia kt bawah, tak payah asik nk berpangku je..sy da buat sume tuh...sejak lahir lg sy mmg xmelayan sgt karena si amira... soh dia tdo sndiri...xde nk dodoi sgala... tp see what happen?huk3... xpela... mungkin utk sementara shj... nti sy akan rindukan saat2 ini lg... kan :) positif~

 

4 sweet persons:

Ira said...

saya x pasti la itu ke puncanya. tp dgn bf anak mmg akan close ngan ibunya. anak saya pun tak nak jgk ngan org kdg2. tp ada masa2 tertentu la. rasanya semua ni sementara je. kalau blh cuba ckp baik2 ngan anak tu apa yg kita nk dr dia. mcm hr tu anak saya suka menggigit, pastu kwn saya nasihatkan supaya ckp ngan anak agar jgn gigit, nnt ibu sakit. saya cuba n Alhamdulillah, berkesan. Mgkn awk blh cuba pendekatan ni. Mana la tau kan..

Faizah^Ramli said...

@Ira

Thanks ira atas cadangan... oh...amira pun da start nk menggigit jgk walaupun blom ada gigi...tp gusi dia mcm da ada nk tumbuh gigi...sgt sakit bila dia menggigit...pastu dia gelakkan kita lak...huhu... maybe pasni leh try cakap2 dgn dia...

ryy.han said...

rasa bf baby camtu kot..same with u anak first bf kejap (kita lgla xde direct feeding cuma pam so mmg kejap jelah)
anak no 2 ni smpi still bf dan mmg payah berenggang asik nk ibu je..smpi kdg2 sidai kain smbil dukung dia (abeh husband xbangun tido lagi)..dan bnyk lg rasa cam terlalu bonding..kdg rasa nk wean off tapi nanti rindu plak momen2 bf, buat sementara wktu sabar jelah smbil bebel2 dkt diri sdiri..haha

Faizah^Ramli said...

@ryy.han

Eh...sama la pulak kita ek...sy pun anak 1st kejap sbb anak 1st nipple confusion...dia direct bf smpai 4bln je kot...pehtu sy pumping je...huhu...seksa kot pumping je 24jam... pehtu smpai 7bln je la anak 1st sy fully-bf...

Okla kan dari dia rapat dgn org laen, baek dia rapat dgn ibu dia sndiri... ok sy kena set mind sy mcm tuh :) so sy redha... anak sndiri kan?darah daging sndiri...why not dia nk manja2 dgn kita sbg org yg plg hampir dgn dia.. alhamdulillah :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D