24.12.12

Perjalanan Penyusuan Saya (Part 19: Sembelit dan fully breastfeed baby)

Bismillah wal hamdulillah...

First time hadapi situasi ini...yakni anak kena sembelit! ummi sembelit xpa ni anak... bukan aisya tp amira! mmg sgt janggal seorg bayi yg menyusu penuh susu ibu kena sembelit kn?setahu sy baby sembelit ni sbb susu formula xsesuai dgn dia... btol x? puas dikaji n tnya mak n tok awat amira sembelit 2-3hari lps da dpt jawapannya td...

Aisya xpenah sembelit walaupun diberi susu formula seawal baru lahir (sbb bersalin kt swasta pastu bb kt nurseri sy pun jahil ilmu breastfeeding kkdg rasa sedih sgt bila ingat blk...ksian kt anak ummi aisya nafisa) tp slps itu sy da fully-bf aisya smpai umo dia 7bln walaupun hnya sekadar meng'pump n alhamdulillah aisya xpnh kena sembelit smpai la skrg... mungkin sbb aisya suka sgt minum air kosong pas dia da mkn solid food pastu aisya suka sgt mkn buah-buahan contohnya mcm anggur, pisang, limau, tembikai... sume dia bedal... xmkn nasik xpa asalkan dpt mkn buah... so kt umah kena ada stok anggur, pisang n limau cam tuh... :) bgs sgt anak sulung ummi ni kan? :)

2-3hari lps amira kena sembelit smpai nanges2 time nk poo poo... heran la jgk amira mkn solid food pun kkdg je... pastu mlm td p sembang2 dgn mak apa kena dgn amira...rupanya mmg ye ada 3hari berturut2 sy bg amira mkn pisang lecek...kkdg 1hari=1biji pisang... amira suka sungguh pisang... mkn xmau lepas... mmg sesetgh budak xsesuai pisang n boleh menyebabkan sembelit! makan hari2 pulak tuh kan?? aisya ok je mkn pisang... mak ckp mmg ada setgh budak xsesuai mkn pisang... baca kt BabyCenter... sy quote dari sini

"Sembelit jarang berlaku pada bayi yang masih kecil, terutamanya yang masih menyusu badan walaupun mungkin ia menjadi masalah kepada bayi yang lebih berusia apabila dia mula makan makanan pejal"

Mungkin kerna makanan pejal yg xsesuai dgn amira... ni yg malas nk bg solid food ni kan...minum susu ummi je sudah! Statements ni pulak di'quote dari website "HamidArsyad"

Bahan - bahan pepejal seperti nasi , bali , sayur - sayuran yang berkanji seperti bayam , boleh mengeraskan najis.

So nasi pun secara xlangsung boleh menyebabkan najis keras... pisang mempunyai jumlah kalori dan karbohidrat yg tinggi sbb tuh boleh menyebabkan sembelit... mcm mana ek dulu2 org kasi bb 3-4bln mkn pisang lenyek?ALLAH SWT memelihara bayi2 itu kan?

Masa amira xleh nk poo poo smpai nanges2 tuh sy xtau nk buat apa... mak ckp bg sket perahan limau manis... alhamdulillah pastu trus da bleh poo poo dgn baek n da xsembelit lg... mmg takut je nk bg amira mkn apa2...arituh awal2 intro solid dia mcm cirit sket... haish...agak sensitif rupanya perut anak ke2 ummi nehs...aisya dulu bedal je apa2 sokay je... 

Jgn nanti ada org nk compare budak minum fm dgn susu ibu sudah! aisya kan awal2 lg da bg susu S26 kat spital?amira xpenah pun skali minum susu formula... bg sy, itu bukan faktornya! setiap baby itu laen2 n tersendiri... so mereka xsama...ada yg perut tahan, ada yg sedikit sensitif... sy sbg ibu kena alert sntiasa...harap2 xjadi lg kejadian seperti ini...

*adakah sy patut bg je susu ibu tanpa solid food lg???*

Amira humaira mula la buat muka sdeh kakak xdak...huhu

 

4 sweet persons:

nik ros said...

comelnyer Amira humaira. mata dan pipi bolattt sgttt

Maria Rajab said...

comelnya dia..skrg dia dah okay?ke masih sembelit?

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Mata dia mmg bulat...kalu jmpe mesti org tego pipi n mata...hehe

Faizah^Ramli said...

@Maria Rajab

Alhamdulillah...da ok maria...serik la nk bg dia mkn bukan2...huhu...so skrg sy da kurangkan makanan karbohidrat, lbh bykkan puree buah n sayur je...kkdg mmg dia xnak mkn sgt...suka menyusu je... tp badan ok malah bertmbh berat...da dia nk susu je sokay la kans :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D