25.12.12

Bukan tak mahu cuma tak mampu...

Bismillah wal hamdulillah...

Sblm sy meneruskan entri ini, sy ingin meminta maaf andai entri ni menimbulkan kontraversi n rasa xsenang hati kepada mana2 pihak. Sy cuma ingin meluahkan perasaan n tidak bermaksud nk menyalahkan sesiapa... ni cuma masalah peribadi sy n tiada kena mengena dgn sesiapa... harap maklum...

Sy mmg serius berminat dgn 1bisnes MLM nehs (mungkin ada yg da tahu kot) tp xkisahlah MLM apa yg pntg mendapat kelulusan majlis fatwa kebangsaan... MLM ni pada asalkan kan da diharamkan sistemnya di Malaysia tp ada sesetgh MLM yg dibenarkan kerna proses perniagaannya yg tidak menyalahi syarak... nanti cek kt website Ustaz Zahruddin ye ttg ini dgn lebih lanjut... So yg kt luar sana hati2 k dgn sbrg perniagaan MLM atau apa2 bisnes lah! jgn kita nk kejar duit kita tolak tepi n xambil kisah part halal haram.. ni berkaitrapat dgn rezeki yg kita nk bg anak2 n keluarga kita mkn...

Rujuk sini: Fatwa dan Hukum MLM


Sy suka 1jenis MLM ni... mmg produk dia terbaek n sy pn mmg pengguna tegar produk tuh... alhamdulillah so far okla dgn sy... sy suka sgt! sy xpenah try lg anda digalakkan try... hehehe :P pomot lak kans... tp siyes kalu nk berniaga/berbisnes produk2 tertentu better peniaga itu sndiri yg pakai n jd testimonial utk rujukan pembeli n customers btol x?sy ada la dulu seorg member mintak pomotkan dia pnya produk kecantikkan la...sy try pakai dulu n malangnya produk tuh xsesuai dgn sy... muka sy jadi horror n berjerawat bila pakai produk dia tuh so sy kembali kepada produk muka sy yg asal lagi murah... huhu... nk buat mcm mana kan da xsesuai bukan xnak tolong...satg tolong pomot n customers tnya kita lak xtau nk jwb sbb mmg xpakai produk tuh... kesian kt org... so berniaga ni biarlah ikhlas n jujur barulah berkat... ni pomot ikut suka hati tp diri sndiri pun xsure kesahihannya... org pun rasa ragu2 nk beli... so jwb sndiri la apa kesannya...

So berbalik kpd MLM kegemaran sy ini... i love their products very much~! mmg tangkap cintan la org kata tp apa leh buat skrg keadaan ekonomi sy sekeluarga kurang baek... org asik dok ckp ada bisnes baking tuh masyuk la pasneh...xde maknanya okeh! untung utk duit belanja bulan2 je... brg2 baking mahal, nk jual mahal pun kita pun beginner lg, kualiti pun masih dlm proses pembaikkan, mcm xwajar nk jual setanding produk2 baking yg mmg otai n diiktiraf kans! so jual sekadar balik modal pun da alhamdulillah.. terima kasih kpd yg sudi menyokong sy walaupun bisnes sy ni xseberapa lg... insya allah ada duit lbh sy nk tingkatkan skill, nk attend class so produk sy lbh berkualiti... target sy adalah utk buat sumthing special utk majlis kahwin adik sy tahun depan pd bulan Mei2013 insya allah... harap2 menjadi la impian sy tuh... ameen.. so far da dpt request utk buat door gift majlis kawen akan datang...doakan mg sy success utk menyediakan door gift utk customers sy k!

Itu je la yg sy termampu skrg nehs... tgk je la kawan2 dlm MLM tersebut... sy mmg da join pun cuma xmampu nk buat apa yg kawan2 sume buat... hnya mampu promot je... bila ada customers call nk mai amik produk tuh kt umah sy xde stok k... huhu... sdeh sgt waktu tuh sbb xberkemampuan utk simpan stok byk2 kt umah... dulu masa ada gaji xingat nk simpan kan?sdeh la pulak... org borong riban2 sy 1botol pun xmampu... mmgla menda tuh xwajib n bukan paksaan pun tp ia sbg 1bonusla bg yg mampu! utk diri sndiri guna pun i xmampu yep! huwaaa... ok malaslah nk sdeh2 lg... kalu ada rezeki xke mana... bg yg ckp2 sy xserius dlm bisnes ni harap2 depa phm la... bkn saya tak nak tapi sy xmampu... org laen da ke depan sbb mereka ada bonus itu, tp sy masih terkebelakang...

Apa2 pun sy tetap akan berusaha dgn apa yg sy ada je... :) itu lbh baek kan?kalu kita idam2kan apa yg ada ditgn org laen itu mmg bahaya...so bersyukurlah dgn apa yg kita ada...alhamdulillah, ini yg terbaek utk kita dariNYA...

 

2 sweet persons:

Khadeejah Hasmad said...

Takpa kak. Slow2. Saye pun kasi biz buku mantap baru serius shaklee. Baru lah tak sesak sgt rasa bila nak cuba macam2 produk shaklee, lelagi nak cuba collagen promo bulan nih. Huhu. Sebab ada bekap financial flow yg dah stabil sikit hasil biz buku. Akak mesti dan pasti boleh berjaya dlm biz baking! Pasti boleh punya!! ^_^

Faizah^Ramli said...

@Khadeejah Hasmad

Thanks deeja :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D