21.12.12

Kerisauan dgn anak ke2 saya...

Bismillah wal hamdulillah...

Baru 2org anak kkdg terasa da terover meroyan... ntah la... sy je kot over... kkdg terlampau sgt susah hati memikirkan anak2... lebih da rasa dari fikir ayah depa... :P salah satu sbb utama sy resign adalah sbb anak2... xdptku bayangkan hidup tanpa mereka berdua... atau terpaksa bwk depa 2org n tggl kt nursery... oh tidak! sy mmg yg jenis fikir secara complicated... sy fikir kalo tggal aisya n amira kt nursery dgn budak ramai, dgn babysitter xtau lg mcm mana cara nk handle aisya n amira... mmg alamatnya sy xpi keja la... haha! tolonglah... ramai je ibu2 kt luaq sana terpaksa je antaq anak kt babysitter atau nursery...sokay je... haku je over??? itu depa tidak bagi aku okeh! haha :)) mmg xleh pkiaq la so baek sy resign je biaq anak2 kt depan mata, jg sndiri... xdak gaji?duit boleh dicari ye dop?walaupun botak gak la kepala pkiaq nk kelepiaq cari duit... ALLAH SWT Maha Pemurah... Insya ALLAH...

Entri ni nk ceta pasai anak ke2 saya amira humaira tersayang... sapa xsayang anak oit... masa sy dpt tau pregnant anak ke2 mmg awai2 lg sy fikir mcm mana sy nk sayang anak ke2 ni mcm mana sy sayang aisya nafisa anak sulung sy... rasa cam xdpt nk bagi kot kasih sayang sama rata (masa tuh la kans) tp bila lahir je amira humaira, kasih sayang tuh bercambah dgn sndiri xpyh nk kalut nk bahagi2 kasih sayang antara 2org anak... kedua2nya pun sy risau... jadi cam sama byk je... aisya xsht pun sy susah hati, amira xsht pun sy susah hati... sama je perasaan itu... oh! begitu rupanya bila da ada anak melebihi dari 1org... nti 3,4 or 5org pun mesti sama je la perasaan itu kan?

Anak sulung xpernah terfikir menda ni, tp bila anak 2nd mula terfikir.... bila si kakak/abg rasa tergugat dgn kehadiran adik baru... ada setgh2 budak ok je n dia just tunjuk tanda rasa tergugat dgn rasa meminggirkan diri... parents kena alert dgn perkara begini jgn biar berpanjangan... yg pesen tunjuk rasa tergugat dgn membahayakan adik ni la kategori si aisya... memula maen tuh ok lg, tp bila dia da bosan, marah adik dok kacau2 dia mmg dia akn 'buat' adik... memula dulu dgn melepuk kepala adik, amik sumthing utk ketuk/tampar adik utk memuaskan hati dia yg mungkin xpuas hati dgn kehadiran adik... so sy mmg xleh biarkan aisya berdua je dgn amira... mmg sort of bahaya sbb aisya 'buat' adik dia... mmg bimbang sgt... berulang kali gak bgtau "aisya kena sayang adik" nk ckp dgn budak2 xleh guna perkataan JANGAN kan?so xtau nk buat ayat apa lg bg aisya phm dia xleh 'buat' adik...

Ok entri ni nk ceta pasai anak ke2 sy... she is a little bit different from her sister... walaupun gegirl jgk tp pe'el tuh byk berbeza... bila da ada 2org anak ni buat kita compare serba sedikit pe'el kedua2 anak... mmg kkdg rasa mcm baru dpt anak padahal da ada 2org anak kans?aisya lbh bersifat agresif n suka org sekeliling bg perhatian kt dia n amira lbh bersifat lemah lembut n manja just dgn ummi maybe sbb breastfeed kot... so berbeza...ada 1perangai amira yg xdak pada aisya adalah mengutip brg masuk mulut T__T mmg tragis sket part ni sbb bahaya... aisya dulu mmg TAK PERNAH LANGSUNG, kutip sampah atau brg2 kecik masa menyulur/merangkak kira umo sebaya amira skrg 7-8bln... aisya dulu kalu dpt brg dia akn bg kt ummi... amira ni berbeza senyap2 je buat keja... arituh tgk dia terbatuk2 heran jgk kenapa, tgk2 ada cebisan kertas dlm mulut amira... kus smgts ummi... sib bek xtelan... waktu bila dia amik bwk masuk mulut pun ummi xtau... pastu baru2 ni lg horror rasanya rasa nk meroyan je... masa salin diapers amira sbb poo poo ternmpak sumthing dlm najis amira... nmpak cam pelik... pegang tgk menda yg pelik tuh guess what?? tudung botol minyak angin okeh!!! tp bukan yg besar kt luar tuh yg cover dlm botol yg berwarna jernih tuh... kecik sket dari cover luar minyak angin tuh... waduhhhh! bila ek ummi tertanggal cover tuh xpasti... tp ada terperasan cover tuh hilang masa nk buka minyak angin tuh utk letak kt perut aisya n amira... rupanya amira da telan!!! sib bek xtercekik n kuar dlm najis... kus smgts ummi... mmg kena alert la dgn amira so sbg langkah berjaga2 sy letak amira dlm walker... walaupun ramai yg ckp walker bahaya tp bg sy biar dia meniarap, menyulur kt bawah lg bahaya kot sbb ada je menda dia nk cari n masuk mulut... xsmpt kkdg nk 100% tgk n monitor amira... T__T dlm walker at least terbatas sket tgn dia dari nk mencari sampah sarap kt bawah tuh (ummi kena sapu sampah 3-4kali sehari la lagu nehs! si aisya buat smpah n amira lak mengutip masuk mulut..arggghhhh)

Itu satu hal, smlm aisya buat adik dia lg... kali ni lbh tragis... aisya xleh tgk amira nk tdo dia dengki n kaco2 amira xkasi tdo... geram ummi okeh! da kul 11mlm da aisya buat hal xkasi amira tdo n amira pun da ngantok sgt2... amira tdo awal kul 9mlm da tdo da sbnrnya tp 2-3kali terbgn dek aisya yg buat bising... sy bwk masuk amira dlm bilik lg (xtau bapa kali bwk kuar masuk bilik) n aisya follow kot belakang xsmpt nk tutup n kunci pintu... bila letak je amira atas tilam xsmpt sy nk halang, aisya dtg kt amira terus menghempaskan kepala dia atas dada amira dgn kuat! terjerit kuat sy waktu tuh sbb terdgr bunyi 'gedeguk' tulang rusuk amira... pastu muka amira cam pucat, sesak napas... sy jerit kuat giler panggil en.abg yg sibuk buat keja! amira terus meraung smpai hilang suara... tgk muka amira tuh yg menggerunkan sy, dia mcm hilang napas kejap... en.abg tiarapkan badan amira baru dia ok...agaknya sakit sgt atau xleh bernafas ke apa sy xsure... sy meraung skali okeh! risau apa2 jadi kt amira tp pd masa yg sama sy xmarah aisya... sy rasa sgt penat je handle dua2 org kkdg buat hal non-stop dari pg smpi mlm... nk berbaring sat utk menghilangkan lenguh2 badan pun xsmpt... sib bek mlm td xdak order... oh! sungguh penat jadi WAHM rupanya... rasa nk nanges je! letih mental n fizikal yg double triple! 

Oh anak2 ummi.... smg ALLAH SWT menjagakan kalian utk ummi... sama ada ummi ada atau tiada di sisi kalian berdua... smg ALLAH SWT merahmati hidup kamu berdua di dunia n akhirat... ummi sgt sayangkan kamu berdua...

Cinta hati ummi...
Aisya Nafisa & Amira Humaira
Puteri hati...
Amira Humaira dlm baby cot...baru la selamat sket...
Aisya setiap kali waktu solat nk solat dgn ummi...alhamdulillah..


 

3 sweet persons:

nik ros said...

ya Allah, dua2 comel ni

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Alhamdulillah nik :)

~zuera~ said...

owh.camtu perasaannya beranak 2.zura baru2 ni terfikir.how la nak bahagi2 kasih kalau adam izwan ada adik nanti.sebab rasa sayang sgt kt dia.anak sulung kan.dah la good boy pulak tu.tunggu la dia besar sikit dulu.zura habaq kt hasben,xleh pregnant lagi now,adam izwan fully bf.nanti pregnant susu xdak.kesian kat dia.hahaha.alasan!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D