20.11.12

Pregnant?

Bismillah wal hamdulillah...

Oh no no no...~! bkn sy yg pregnant... hehe ;) tp kalu da rezeki apa salahnya kans... hihi... xtolak rezeki malah bersyukur... hik3.. :D bikin kontreversi la pulak... eceli entri ni bleh dikongsi bersama terutamanya bg mereka yg pregnant n yg merancang utk pregnant as well...

Sy nk share kt sini mengenai ibu mengandung, pemakanan n makanan tambahan... bg ibu2 yg pernah pregnant, sdg pregnant, merancang utk pregnant mesti tahu seseorg yg disahkan pregnant mmg awal2 lg doctor akn tekankan mengenai pemakanan seimbang... 2x pregnant pas konfem je pregnant doctor akn bekalkan bersama asid folik n supplements2 berkaitan... kalu kt spital swasta lg gempak siap bg sampel susu utk ibu mengandung... ini menunjukkan ibu mengandung mmg penting menjaga pemakanan n amik makanan tambahan utk menikmati 40minggu nan indah, sihat, ceria n bertenaga... itulah kepentingan menjaga pemakanan bg ibu hamil... 

Ibu hamil memerlukan nutriens yg cukup disepanjang tempoh kehamilan utk memastikan bayi membesar dgn baek n sempurna dan kesihatan ibu dalam keadaan yg baek. Semua nutriens yg diperlukan itu terdpt dlm makanan yg kita amik seharian namun bg sesetgh ibu mengandung sukar utk mengambil semua makanan bg memastikan tahap kestabilan nutriens yg diperlukan badan n bayi yg dikandung. Mungkin ada sesetgh ibu hamil mengalami masalah 'morning sickness' dan kurang selera mkn. Jadi di sini peranan supplements diperlukan. 

Apakah nutriens penting yg diperlukan oleh ibu mengandung?

Asid folik  - Asid folik membantu perkembangan otak dan fizikal bayi, mencegah kecacatan otak dan saraf tunjuang kpd bayi dalam kandungan. Ia juga boleh melindungi ibu dari cancer dan strok. Ibu hamil perlulah memastikan asid folik diambil sekurang2nya 600mikrogram setiap hari melalui pemakanan ataupun supplements

Kalsium - membantu pembentukkan tulang dan gigi yg kuat dan sihat kepada ibu dan bayi. Kalsium jg sgt penting bg pembentukkan sistem saraf yg sempurna, membantu peredaran darah yg baek serta utk perkembangan otot2 badan. 

Protein - penting utk membina sel2 badan. Sel terbina daripada protein.Tanpa protein yg cukup berkemungkinan perkembangan jasad boleh terbantut.

Multivitamin dan zat besi - terdapat pelbagai jenis nutriens/vitamins yg penting kepada perkembangan badan. Zat besi sgt penting dalam pembinaan sel darah merah n utk mengelakkan daripada penyakit anemia dikalangan ibu mengandung yg boleh menyebabkan bayi lahir kurang berat atau kelahiran pra-matang.

Vitamin C - membantu penyerapan vitamins2/nutriens yg diperlukan oleh badan. Disamping itu vitamin C membantu mengekalkan antibodi yg sihat bg mengelakkan demam, selesema dan pelbagai lagi.

B-complex - penting dlm pembentukkan saraf, organ-organ penting dan juga tengkorak kepala.

Omega - membantu pembentukkan sel otak yg baek kepada bayi. Pengambilan omega hanya dibenarkan selepas trimester pertama (16minggu ke atas)

Supplements ibu mengandung utk trimester pertama
Suppements ibu mengandung utk trimester kedua dan seterusnya


NOTA PENTING: - Ibu hamil mestilah memastikan vitamins yg diambil seharian kerana ada sesetgh vitamins/supplements tidak sesuai diambil oleh ibu hamil. Seeloknya dapatkan nasihata daripada pakar pemakanan ataupun doktor utk pengesahan.

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 
ID Shaklee: 846059
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com
Phone: 019-5588082/019-5917117
YM: syauqatul_wardah_nur_faizah

 

2 sweet persons:

nik ros said...

ingat pregnant lagi.baru nak ucap tahniah td..hehe

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Hahaha...blom lg nik... insya allah kalu ada rezeki... hehe...masih planning baek pnya lg... apa2 pun tetap syukur :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D