21.11.12

Order je...

Bismillah wal hamdulillah... 

Terkadang terdgr jgk suara2 ckp... "Apa susah2 order je... skrg ramai org buat meniaga menda ni..." hehe :D dulu dikala ekonomi keluarga masih lg teguh mmg dlm kepala asik nk m'order je apa yg tekak ni rasa nk mkn... mmg pemalas sket bab2 nk merenyah cari resepi, bli brg n try buat sndiri... lgpun masa tuh stay dgn mak abah n PIL mmg membataskan... so malas fikir pnjg... minat tuh ada dari zaman kanak2 dok rembat tepung gandum mak semata2 nk buat kueh n biskut raya maen2... hehe... tapi dah penyakit M menguasai diri...

Mmg dasar pemalas pun... hehe... konon2 ada duit sket bli je la apa renyah2 nk buat bagai bila tekak rasa nk mkn sumthing... skrg?bila duit da paras2 hidung... eh bkn duit byk smpai paras hidung na... haha! :)) makna kata kkdg cukup2 ja bernapas ekonomi skrg, membuatkan sy rasa ok tibalah masanya... sy xpandai berniaga... kkdg rasa malu lak nk promot brg sndiri... dlm perniagaan mana leh lari dari marketing n promoting kan? so kira beralih arah la.. dari tugas sbg tukang order skrg sy da jadi org yg menerima order... haha! sy enjoy je buat keja skrg...bila lg nk merasa... kalu ikut perangai malas sume menda malas nk buat... sume nk goyang kaki mudah kerja... nk ada bibik kalu bleh senang keja nk melengkaq berbaring kata org utagha... xpyh buat apa... tp apa yg sy hadapi skrg membuatkan sy jadi seorg yg multitasking... sbg isteri pun ya, sbg ibu pun ya, sbg bibik pun ya, sbg chef pun ya, sbg account exec pun ya, sbg technician pun ya, sbg nurse pun ya... haaa.. apa lg??? haha! sume menda kena buat... mmg menguji skill n kesabaran yg sesungguhnya...

Apakah hikmah disebalik semua ujian ini??? kkdg hati n fikiran jahat ni mai la jgk sekali-sekala... tau x sy ckp apa??? "Patutla org suka cari lelaki kaya... sbb senang kerja...xpyh kerja duit masuk, goyang kaki semua kerja ada org tlg buat..." dangggg... pnya jahat otak n hati aku waktu penat sgt tak terhingga tuh... fikir cenggitu skali... kalu kawen dgn lelaki kaya tp hati kayap buat apa kans?dunia je semua nehs... better la diuji dgn ujian kesusahan sekurang2nya kita ingat masa susah nk mengadu n minta dari siapa daripada kita diuji dgn ujian kesenangan yg membuatkan kita byk lupa n alpa dgn kesenangan itu akhirnya kita lupa siapakah yg memberi nikmat n rezeki di dunia yg bersifat sementara ini? senang sket pun da xingat apatah lg senang byk?

*Mode muhasabah diri dok fikir mcm mana nk tolong en.abg meringankan beban ekonomi yg terkadang bergoncang ini???*

 

2 sweet persons:

nik ros said...

btol tu.kalau ikutkan malas semua keje la tak jadi. ok la. skarang dah ade bisnes sendiri . so blh bantu suami skit2 kan

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Hehehe...sy mmg pemalas bab2 nk merenyah ni nik...ekekke ;P dulu mmg cenggitu apa pun boleyyy..skrg da jadi isteri, ibu, menantu n byk lg status perangai pemalas tuh haruslah dibuang jauh2 :P

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D