9.11.12

Kontroversi sungguh encik crepe~!

Bismillah wal hamdulillah...

Saja je teringin lak pakat dok heboh rata-riti, sana-sini pasai durian crepe... pastu mai sgala pesen crepe mango crepe la sgala...pastu ada lak kek crepe... haih... penin sudah... tiba2 lak mai ombak tsunami crepe... hehe :D sy xpernah rasa pun sbb kt perlis ni xtau nk cari kt mana... teringin lama dah tp durian lak xtau nk cari mana... setakat durian siam cam xbest... durian siam mmg xbermusim...sntiasa ada... isi tebal n besar buah dia...

Pastu smlm abg bwk blk 1biji durian perak... perak tgh musim kot? tingat lg last year sy tgh pregnant amira p Lumut smpt la shopping durian berbakul2... hehe... durian perak mmg terbaek! sedap sgt! nak2 hat isi oren keemasan...perghhh terangkat! pastu abg bwk blk trus kupas2... isi mmg oren okeh! terus teruja nk buat durian crepe... mlm td gugel2 jmpa beberapa resepi... mlm tuh plan nk buat la slps buat order naem yakni swissroll n cistat... tapiii... aisya lak xsihat... selesema n kulit dia gatal2... aisya ni alergik 2-3hari ni asik nk mkn udang je kalu tak xnak mkn nasik sudahnya naek merah2 kt area diapers dia... mmg merengek2 spnjg malam...2-3kali terpaksa tukar diapers... basah je trus meraung2 mebi sbb gatal n pedih kot... sudahnya tak terbuat gak order naem... sorry sgt naem... ari ahad kfae buat n pos kt kodiang insya allah...

Pagi nehs amira tdoq lama... dari kul 9.30am - 1pm... amira da makin behave skrg xdela sgt nk merap tuh... aisya lak asik layan pingu... boring la pulak kan... so apa lg mari ber'crepe! smbg gugel resepi DC lagi... mak aih pelbagai version rupanya... n version plg org ckp menjadik adalah version 5jenis tepung! ada 7jenis tepung pun ada kau! so far xda lg org yg sudi share rahsia 5/7jenis tepung tersebut... puas da gugel xjmpa pun... yg jmpa 3jenis tepung je... ok OOT jap... kontroversi share resepi nehs, ada yg bising2 okeh ckp "susah2 org g kelas senang2 je org mintak resepi... dahla kelas nk dkt rm200... "huhuhuhuhu... smpai mcm tuh pulak kan... okla xpayah share la sonang... hehe... org tuh pun satu, dahla penat kawan tuh p kelas dgn bayaran mahal ni nk cilok resepi free2 konfem org tuh xbg... nk berbisnes la katakan... kalu nak resepi terbaek tuh bayarlah! atau beli je dari dia... haha! macam2 lah... pasai share2 resepi ni depend la kans... mebila tok guru dia xbg share resepi kang xberkat lak ilmu... wakakaka :)) dlm dunia baking ni pun cenggitu ek... ada yg nk merahsia resepi, ada lak yg nk resepi senang2... haish mcm2... apa2 pun depend pada individu itu... yg pntg kita usaha la cara baek nk dptkan ilmu... jgnla cari jalan pintas... kalu bleh p menuntut ilmu pada yg pakar apa salahnya invest sket... skill n teknik yg betul tuh penting daripada kita berguru dgn buku or internet je... bg sy la... sy pun baru 1kali p demo class... tuhpun sy rasa alamak! byknya sy buat silap dari segi teknik n cara... resepi bleh follow tp cara nk buat tuh dlm resepi org xcerita detail rite? :) kalu kita murah hati nk share tips n cara pun xdak salah... insya allah org doakan kita murah rezeki... sapa tahu? kiranya xdak ruginya kita bermurah hati skali skala... dgn niat nk tlg n share ilmu yg bermanfaat... pendek kata jgn KEDEKUT sgt atau jgn MUKA TAK MALU sgt! wahahaha :D ala kadarla bg yg nk share resepi atau nk mintak disharekan resepi... kalu nak usaha lebih sket... jgn nk ikut jalan mudah je... org pun bersusah2 jgk... ^_^

Orait, sy xberani nk share resepi sy buat ni sbb blom proven menjadi ke tak... kang org ckp sy buat ajaran sesat... ahaha :)) tuhpun da berderet pm masuk fesbuk nk order DC... hehehe :D sabo2 sy baru dlm proses n fasa belajar lg... nti da konfiden sket sy buka order... yela takkan nk jual ala kadar dgn org kot... kenala yg terbaek kan??? sy pun guna 5jenis tepung... sy xguna tepung gandum sbb ada terbaca dlm 1blog, kalu guna tepung gandum mmg xjadi DURIAN CREPE akan jadi kueh ketayap... xsure la kan... sbb dia ckp resepi asal yg rahsia tuh mmg TAK GUNA LANGSUNG TEPUNG GANDUM! erm.. xtaula apa bezanya... tp sy rasa xguna tepung gandum ni rasa len sket dari kueh ketayap tersebut dari segi kekenyalan, rasa n tekstur... itu yg sy buat guna resepi sndiri men campak 5-6jenis tepung la... haha! :D bila sy post kt fb ramai yg ckp mcm jadi je... sy xsure la sbb tuh xamik order atau share resepi... sbb sy sndiri xpernah rasa real DC mcm mana... haha! harus order kt otai DC area utara nehs n compare dgn diri sndiri buat... btoi ka dak...

Tp secara overview, resepi yg sy guna blh buat nipis, kenyal n bleh tarik2 kasi cekang n buncit la sy pnya DC tuh... cuma sy kena kurangkan minyak sket... bila ltk dlm fridge tekstur DC tuh mcm ala2 baldu sket...smooth je... tak mcm kueh ketayap kan?? kan?? kan?? ahha! rasa2nye lah...  tp overall DC ni mmg sedap n terbaek utk org yg mmg hantu durian...sy nk ckp hantu tuh tak jgk sbb kek durian Secret Recipe tuh sy xsuka! huhuhu... tp kuah durian, cucur durian sy mkn je... rasa durian tuh mcm ngam je dgn whipping cream serius rasa mcm aiskrim... :) makan sejuk2 la... besttt... try2~! sgt recommende! leh tukar2 buah kalu anda xsuka durian... mango ke, epal ke, nangka ke... nti perlis ada musim harum manis sy nk buat HARUM MANIS CREPE~! Sapa nak?????? ^_^ next year la kans... abah sy baru dok tanam 50batang pokok harum manis insya allah thn depan da leh mkn hasil... bleh la buat bisnes HARUM MANIS CREPE pulop... hehehheheheheh :D

My 1st DC... dgn my lovely model kak long aisya nafisa mohd asyraf~! hehe


 

4 sweet persons:

Khadeejah Hasmad said...

Betul tang share resipi tu, takyah la kedekut2 ni :P drp pengalaman sendiri, masa single dulu saye rajin buat kek. Ada sekali tu, sepupu tanya resipi moist choc cake saye, saye mmg kasik sebijik sejibik. Tapi yang peliknya, dia buat banyak kali, tapi tak jadi mcm versi saye. Huhuhu. Kite takde rase berat hati pun mase kongsi resipi. agaknya salah size telur ke? Bekas saye ngan dia tak same ke? Nak kata, bg lah resipi sebijik sebijik pun, air tangan kita tetap air tangan kita, takda org blh tiru :P sekarang oven dah terbiar :P

Nnti dh bukak order DC, tag lah saye ek ;) saye pun minat durian. Tapi kalau harum manis cam best gak. Sedaaaaapppp. swissroll nnti nak oder lagik :P

Faizah^Ramli said...

@Khadeejah Hasmad

Btul tuh deeja... akak pernah hmpir kena sound dgn toke kek cheese masa akak keje dulu...sib bek akak xsempat mintak resepi lg... akak baru je meluahkan hasrat hati kt seorg lg staff...dia ckp "jangan mintak nti kena sound! dia akn ckp org nk berbisnes dia mintak resepi pulak..order je la dari dia..." hahaha! mcm itu pnya org pun ada ka... akak pun just share je... kt blog tuh ha ada siap paste lg utk sapa2 nk cuba2... masing2 air tgn la kans... :)

Maria Rajab said...

amboi sedapnya DC dia

Faizah^Ramli said...

@Maria Rajab

Alhamdulillah...sedap :) kena g blajar dgn otai2 jgk maria... nk harap sndiri2 je mcm syok sndiri pun ada...hehe

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D