7.11.12

Kekeluargaan...

Bismillah wal hamdulillah... 

Harituh buat status kt fesbuk wish gud luck utk my younger sister sbb nk amik SPM thn nehs... soh cik ana buat yg terbaek sgala... supaya jadi hebat2 dpt straight 11A1 mcm kakak2 dia kecuali sy... sob3... 

Status sy 



Pastu odah jawab...



Ok fine... sy sepatutnya bersyukur... sy tahu n sy faham keadaan itu... mmg impian sy yg plg besar adalah menjadi housewife... tp... ada tapi bukan dlm keadaan en.abg masih blom bagi 100% green lite... mcm mana ek nk explain... skrg ni keadaan life sy nk kata senang sgt pun tak n susah sgt pun tak... cukup sekadarnya... alhamdulillah... xjauh beza pun dgn life sy sdg berkerja... cuma sy sgt xseronok apabila dlm keadaan mcm ni en.abg kena tlg bayar hutang2 sy pastu sy da xdpt nk bg duit kt mak abah... sblm ni pun xmampu skrg lagi la xmampu... itu yg sy sgt2 rasa ralat... skrg ni sepatutnya sy tnya mak abah perlu duit x? anything keperluan bgtau sy utk sy tlg cukupkan... skrg ni mak pulak yg tnya... cukup ke x duit sgala... sy mcm... oh my.... rasa sgt sdeh n hati sy mmg hancur berkecai...

Thanks odah sbb bg kata2 smgts utk kakjah yg kkdg terkeluar jgk kot mulut yg jahat ini "saya da penat dgn life sy skrg..." jahat sungguhla mulut daku... yess... sy sepatutnya bangga memiliki seorg suami, 2org puteri yg sihat n cumil penyeri kehidupan sy insya allah dunia n akhirat...satu2 harta yg sy ada skrg... so skrg sy hnya perlu jg mereka sebaek mungkin agar terbini jua keluarga mawaddah wa rahmat kita... sy xtarget sgt utk dpt kerja walaupun PIL n mak abah mendesak2 supaya sy mencari2 kerja n penin memikirkan sy yg tidak bekerja... kerna dlm family sy tiada seorg pun yg menganggur... family terdekat la means adik-beradik, adik beradik mertua... mmg xdak... sume berkerjaya so sgtlah pelik agaknya sy seorg je yg xberkerja... menganggur...

Ok truely sy xpnh nk reveal sgt2 mengenai hal2 keluarga sy kt blog tp kt sini sy nk reveal la sket... mungkin ada yg blh fhm knp sy rasa sgt stress bergelar org yg tidak berkerjaya... mungkin bg sesetgh org NO BIG DEAL pun... mmg seronok jadi housewife rasanya sume yg da jadi isteri n ibu nak sgt2 jadi housewife... sy sndiri pun sejak2 da kawen n ada anak2 rasa nk jaga anak2 sndiri n urus rumahtangga secara sepenuh masa... tp... ada tapi ye... keadaan life setiap dari kita xsama... ada yg ckp "awk nk apa lg?awk da jadi housewife... masa 100% pada family, suami n anak2..." btul... tp xsemudah yg disangka... life sy n life awk xsama... itu kenyataan... xperlu sy reveal secara berlebihan life yg macam mana yg sy maksudkan cukuplah sekadar sy ckp WE ARE DIFFERENT... Tlg jgn judge secara luaran shj tanpa mengetahui secara dalaman n terpeinci... Sy suka n sgt2 suka sbnrnya jadi housewife... tapi disebalik kegembiraan itu ada jg terselit kedukaan n cerita2 yg sgt2 membuatkan sy tertekan... sy xnak la ckp secara terbuka sbb blog ini dibaca oleh seluruh dunia... cukuplah sy ckp begitu insya allah sume yg membaca fhm... 

Apa2 pun syukur ats segalanya... walaupun dari kecik lg sy seringkali menimbulkan masalah n kebuntuan pada mak abah... sy tahu n sy da cuba perbaiki sbnrnya tp itulah sy... sy xdpt nk ikut n menjadi hipokrit utk menjadi org laen... itulah NUR FAIZAH BINTI RAMLI... yg tidak secemerlang kakak n adik2nya... sy da terima segalanya dgn redha... sy kagum mak abah memiliki anak2 yg cemerlang... mak abah pernah dianugerahkan ibu bapa cemerlang sy xingat diperingkat mana tp ada trofi kt umah...sbb memiliki puteri2 yg cemerlang sahsiah n akademik... kakak sy dgn keputusan SPMnya 10A1, adik sy odah yg dah jadi doctor skrg 11A1, naurah yg bakal menjadi doctor  pun 11A1 jgk... tggl seorg lg sedang menduduki peperiksaan SPM thn ini... hebat kakak n adik2 sy... mmg straight As dlm SPM xmenjamin apa2... sy da lama redha walaupun sy pernah rasa tersisih dgn sume nehs tp skrg sy da xkisah... sy mendoakan smg anak2 sy mengikuti jejak langkah mak2 menakan depa yg sgt pintar n cerdik.... dpt pekerjaan yg mampu menjamin masa depan... mg cemerlang dunia n akhirat hendaknya...

 

6 sweet persons:

♥ ROS ♥ said...

Xpe kak.. Mungkin ade hikmahnya... :) ros pun dpt byk a dlm spm, nak sambung medic tp asben masuk meminang... Kkdg rasa nyesal xsambung, kkdg rasa hepi sbb dh ade kluarga,,, apapun kita bersyukur kan :)

Khadeejah Hasmad said...

Hugssss :)

Qider said...

adeq,knowning you,'growing up' with you, i learnt a lot from your cerita ceriti abt your sisters becoz it reflected how my siblings might thinks or feels towards me..

know this dear,you have the right to feel negatively by comparing your results and achievements with your sisters,but it just make your sisters not very happy because they love you so much as i do towards my siblings and to you as an old friend.

since i know you,the way you write and express yourself,one might think you are this or that (judgemental), but for me,that's you and i love you the way you are and so do your family.

dont stress yourself much on being career woman or not,love on what you do now,throw away what people might think,no one can be like you,no one is in your situation but you..

dan bila ai tulis semua ni,jgnla menyimpan perasaan,express your feeling..kadang2 mulut yg bercakap tak sama dengan hati yg berbicara..kan?

*big hugsss

manela swiss roll ai niiii....seb baik takde baby twin lam perot..hahah

Faizah^Ramli said...

@Qider

Sorry la baru nk terreply komen fie yg pnjg lebar gaya 1entri dah... heheh :D thanks fie for ur supports..btul...kkdg apa yg kami tulis tuh bukanlah menggambarkan 100% the real situations diri kami... kkdg tuh kami tulis saat tuh, 5minit kemudian kami da leh gelak seolah2 tiada apa yg terjadi... hihi...begitulah kekdahnya dgn ada 2org penyejuk mata n hati ini membuatkan kami lupa sgala susah payah n kesedihan... mereka buat kami happy spnjg hidup setakat ini...alhamdulillah ^_^

Faizah^Ramli said...

@♥ ROS ♥

Alhamdulillah, syukur ros :)

Faizah^Ramli said...

@Khadeejah Hasmad

Hugssss jgk utk deeja :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D