14.11.12

Bermulanya dan cabaran...

Bismillah wal hamdulillah... 

Bermulanya kisah...

Bagaimana sy memulakan bisnes secara kecil-kecilan?sbnrnya dah lama sy nak memulakannya... sejak dari keje dulu lg... pastu sy mula dgn jualan shawl/selendang... tp dek kerna sy xmemakai shawl n agak ketinggalan dgn trend masa kini sy rasa sy xleh nk go on dgn bisnes shawl.. mebi bleh beralih arah pasni kpd shawl labuh... mungkin sbb sy pun minat sbnrnya nk pakai shawl labuh... ok off dulu topik shawl... pastu masih dlm ruang lingkup fesyen... sy beralih kpd blouse... ada la terjual sket pastu rasa mcm lari trend jgk... huhuhuhuhu... mmg susah jgk kalu fesyen2 ni sbb diri sndiri xfollow fesyen n xreti nk berfesyen... so sy beralih arah kpd dunia yg sgt2 sy minati walaupun hnya sekadar amatur ja... yakni BAKING...

Sy minat ke dapur sejak kecik2 lg... mak la ckp... n seingat sy sy pernah mintak tepung gandum kt mak masa umo sy 5-6thn kot sbb suka menguli tepung pastu bentukkan jadi kueh dan sebagainya... haha! tuhla org ckp minat dari kecik tuh leh dicungkil sbnrnya... mak slalu bising sbb sy slalu abeskan tepung gandum mak... tak tepung gandum, tepung beras pun boleyyy... haha! :)) pastu abah lak buatkan kabinet kecil dgn kayu sbb sy suka sgt maen masak2... kakwa, odah, naurah n ana join skali la... pastu bila da besar sket masuk umo 9thn je mak da ajar masak nasi, masak masakkan yg simple2, buat goreng pisang... so pas je skola mula la bersilat kt dapo... buat masak simple2 mcm goreng telor, buat sandwic, buat masak merah cam tuh je, start dari situ badan sy naek mendadak kau! sbb ari2 balik suka masak n makan sndiri... wakakaka~! :)) itulah antara cerita tragis knp sy mok2... tabiat makan dari kecik...diri sndiri suka masak pastu makan... nyum3... nk kata terrer sgt masak tuh xdakla tp suka masak merapu2 la... :D

Lepas tuh mcm mana stat amik order nehs? dari sis Khadeeja Hasmad la... hehe... beliau start soh buatkan apam mekar pastu sy post kt fesbuk... rentetan dari situ dpt beberapa inbox kt fesbuk nk order jgk swissroll n apam... sy mcm... ok fine mungkin ini dinamakan rezeki... pastu sy pun ok jela buatkan sapa yg nak order... memula xtau sgt nk letak harga sgala... pastu gugel2 la tgh harga pasaran... pastu g kelas demo baking utk tmbh skill... kelas demo je la... nk p kelas hands on xmampu lg yela da benti keje kan... gaji pun xdak... so harap org la sponsor... dpt jgk msg2 soh sy pelbagaikan lg order yg bleh buat post delivery nehs... sy bkn apa prefer pick up atau delivery sekitar perlis... delivery sndiri ni sng kita nk jamin kualiti smpai kepada customers... kalu by post isau jgk kan... so far okla.. cuma ada beberapa komplen mcm cistat xsesuai rasanya by post... ada yg hancur atau sy kena tukar corak packaging utk cistat?any suggestions x??

Cabarannya...

Sy xbiasa lg dlm dunia bisnes... bermula cabaran pertama sy dpt tempahan yg luar biasa sket byknya dlm 1hari... dek kerna kekangan oven n mixer adala beberapa mlm sy xsempat nk tdo mlm... pastu trus zasss g rembat mixer n oven baru... cabaran kedua pun bermula... keje jadi mudah tp part nk memahami equipment baru bli mmg 1masalah... adalah buang 4-5ketoi kek n swissroll ouh xlupa cistat shell... mungkin la kt sini org ckp bisnes mmg akn ada risiko... rasa nk nanges bila swissroll n caramel cake xmenjadi dek kerna oven xpernah pakai... adalah 1kegembiraan bila cake kita menjadi dgn baek! mmg ujian tp kena positifkan minda slalu... kkdg smpai xsmpt nk mkn... pasni kena limit order utk 1hari... :) maaf ye kpd yg order sy xdpt nk penuhi dlm masa yg anda ingini...

Cabaran ketiga... ha part ni yg plg sy xsangka terjadi... sy xterfikir pasai competitor atau pesaing... yela bisnes sndiri2 n kecik2 je xde kot pesaing... ada ye... ada yg risik2 tru org, ada yg bersungguh2 nk beli produk kita padahal kita ckp da fully booked sgala...tetap gak nk bli xkira dgn harga mahal atau 2x ganda... skali baru tau kenapa bersungguh benar... yela nk compare dgn bisnes sedara mara rupanya... sdeh kot... sbb kita ni baru je nk mula... bkn otai pun, xproffesional pun sekadar nk membantu ekonomi keluarga... xberniat utk menganggu-gugat sesapa... mmg rasa marah jgk... tp tuh la org ckp risiko n cabaran dalam perniagaan... pastu siap kondem2 lg apa yg kita buat dgn pihat itu buat... macam ntah apa2 je... itu la bezanya produk kita dgn org laen kan... takkan sama je... kalu kau xsuka aku buat mcm ni kau g bli dgn org laen la... ha...mcm geram siap ajar lg kita kena ikut resepi mana... 

Ok xpela, sy quote kata2 dari fesbuk dr.azizan osman...

Jangan fikir nak jadi No.1 serta nak "lawan" orang lain kerana musuh No.1 kita sebenarnya BUKAN ORANG LAIN tapi diri kita sendiri. So, fikir bagaimana kita boleh perbaiki dan buat lebih baik dari semalam dalam setiap aspek kehidupan atau bisnes/ kerjaya kita, nescaya kita akan sentiasa No.1 atau terbaik dalam game kita sendiri. Jika ada orang kain buat lebih bagus dari kita, belajar dari mereka tapi bukam untuk lawan mereka tetapi untuk perbaiki apa yang kita buat sekarang! The biggest ROOM in the world is ROOM FOR IMPROVEMENT! - Azizan Osman -

ALL THE BEST UTK SEMUA :)

 

 

5 sweet persons:

Maria Rajab said...

go girl

Faizah^Ramli said...

@Maria Rajab

Thanks dear maria :)

Khadeejah Hasmad said...

Bila nak open order kak? Tak sabar nak place order ^_^

Btw, cabaran bisnes memang macam2. Saye teringat masa mule2 saye jual buku, ttibe ada sorang senior ni ckp musim raya (raya aidilfitri) buku tak laku. yg laku tudung, baju. down sangat saya. tapi guess what? masa raya order masuk menderu2 sampai stok asek habis dalam masa sminggu nak kena restok!

tu tak masuk kawan batch utp kutuk kita. sy block je kawan tu.

sy suka nak kongsi kisah yg buat saye terinspirasi. akak tahu tak kisah katak pekak.

ada sekumpulan katak terjatuh dalam sebuah perigi buta. bila dah terjatuh, masing- masing cuba lompat untuk keluar. sambil diorang nak lompat keluar, kawan2 katak lain kat luar perigi down motivate diorang. kawan2 luar perigi cakap korang takkan boleh lompat keluar punya. perigi tu dalam kot. lompat lah tinggi mana pun, takkan berjaya.

bila dengar kata2 negatif tu, kebanyakan katak putus asa drp berusaha melompat keluar. tapi ada seekor katak ni, dia keep on usaha usaha lompat, sampai last last alhamdulillah yg seekor ni berjaya keluar perigi!

katak2 lain pelik, kenapa seekor ni berjaya keluar perigi? rupa- rupanya katak yg berjaya ni pekak. dia tak dengar kata2 negatif. dia ingat katak2 yg berkata2 negatif tu tengah bersorak untuk suruh dia keluar, so dia dengan sedaya upaya usaha gak sampai dapat keluar.

pengajaran kat sini: pekakkan je telinga dengan kata2 negatif org. biasa lah manusia, berapa kerat je yg suka tengok kita berjaya.

Alhamdulillah subhanallah biz buku sy rancak sgt sekarang, sampai saye dah tak payah kerja keras promote. Siapa lah sangka tetiap bulan ada aje org nak beli buku. Tapi rezeki kita MILIK ALLAH. Allah yang tentukan..

Sekarang hand over kat hubby je, hubby boleh lah buat sambilan lepas habis office hour. Just reply orders and packing. Sekarang sy nak fokus shaklee pulak :P

Jangan putus asa kak. Jadikan cabaran penguat kita :) Yeahhhh!!

Nak order tau swissroll oren filling jem strawberry + swissroll oren filling creamcheese. nak minta hantar kat shah alam ^_^

Faizah^Ramli said...

@Khadeejah Hasmad

Thanks sis deeja atas kata2 smgt n supports... akak pun heran kkdg sesama islam pun bleh down'kan sesama sndiri... bkn xbleh kritik bleh je tp the way dikritik tuh bg akak haruslah berhemah... sapa2 yg nk bg advices+cadangan sgt2 dialu2kan sbb akak pun baru dalam bidang ini... byk lg rasanya perlu utk belajar n perbaiki... ntahla deeja, mebi akak perlu utk pekakkan telinga dgn kata2 negatif yg bleh melemahkan langkah utk terus maju... sama2 la kita doakan mg allah swt menganugerahkan kita hati yg kuat n tabah utk mengharungi semua dugaan+cabaran ini... ameen~!

Faizah^Ramli said...

@Khadeejah Hasmad

Deeja, smpt lg place order swissroll ye?hehe :D bila nak ni?apa2 nti akak pm kt fesbuk yep!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D