25.10.12

Swiss roll lagi dan lagi... (tips n tricks)

Bismillah wal hamdulillah...

Kek yg sng mcm ni pun jakun ai ni uols... hehe :D sbb td try buat utk flavor coffee kek merekah n pecah! sib bek eksperimen jep! kalu yg dibuat itu adalah order org habeslah! huhuhuhu... so mmg kira terbaeklah bereksperimen td smbil gugeling tips n tricks utk menghasilkan swiss roll yg lembut, gebu dan yg pntg permukaan yg xpecah n merekah bila digulung... ha...nmpak mcm simple kans?tp bila overbaked permukaan kek leh pecah bila digulung mmgla sedap kalu garing2... tp xelok utk digulung pulak...kang xjadi swiss roll... huhu... jadi biskut pulak kang sbb rekah n berderai2... hehe... :D smbil2 gado2 manja dgn si kenit 2org nehs smbil gugel adalah sgt mencabar tp terjmpa jgk beberapa tips n tricks yg bleh di'applied... ummi depa ni xabes2 kans... smbil2 tuh smpat jgk membuat kari ikan... haha! utk santapan en.abg blk keja satlg... :)

 pnya la kelam kabut bersilat kt dapo... mana dgn swiss roll, mana dgn tiba2 amira cranky, mana dgn tgh siang ikan, mana dgn tgh cuci sekoq ayam yg bli kt pasar tani td... multitasking ummi ni! xsangka sy bleh setangkas itu didapur... wakakaka :)) sapa lg nk puji kans... tp siyes rasa mcm eh! aku ke yg buat nehs?cpt jgk siap men campak2 sgala... buat smbil2 beberpa tugasan smbil melayan anak... oh! unbelievable! sume tuh mengajar sy erti kesabaran n kekuatan seorg yg bergelar ibu n surirumah :)

Ok da tersasar jauh dari tajuk sbnr... hehe... sy nk senaraikan tips n tricks membuat swiss roll amik dari SINI dan SINI...lbh krg je...

  • Kek jgn terlalu tebal, jika terlalu tebal nanti susah hendak menggulungnya. Lbh krg 1 1/2cm - 2cm should be ok. Kalu tebal sgt nti kita akn memaksa kek utk melentur so that kek akn pecah n merekah
  • Gulung perlahan2 jgn tergesa2 nti hasil gulungan xkemas
  • Tekstur swissroll adalah lembut jadi byk telur dan sedikit tepung
  • Membakar swissroll tidak boleh terlalu lama jika overbaked tekstur kek akn menjadi kering dan akn retak dan pecah
  • Gulung menggunakan baking paper atau tuala bersih. Jangan sekali-kali menggunakan tangan. Nanti kulit kek akan melekat di tangan atau kulit kek mengecut.
  • Jangan bakar kek terlalu lama. Suhu bergantung kpd kepanasan oven masing-masing. Jika kek terlalu garing dan kering, berkemungkinan kulitnya mengelupas dan pecah-pecah.
  • Pastikan kulit kek masak keperangan. Jika tidak, kulitnya pun akan mudah tertanggal atau melekat pada kertas baking.
  • Kek gulung sepatutnya lembut, gebu dan mudah digulung
  • Kek boleh digulung samada masih panas mahupun sejuk. Terpulang pada citarasa. Jangan terlampau lama dibiarkan sejuk. Nanti kek akan jadi kering dan susah pula nak menggulungnya.
  • Untuk sapuan/filling. Boleh gunakan krim aising/buttercream atau jem. Sekiranya menggunakan jem, sila cairkan dulu jem tersebut supaya mudah untuk meratakannya pada kek.
  • Jem boleh disapu ketika kek masih panas. Tetapi jika menggunakan buttercream, sila tunggu kek sejuk terlebih dahulu
  • Jika pembakaran yg terlalu singkat pula kadangkala bahagian atas swissroll belum benar2 kering swissroll akan mengelupas semasa menggulung kerana melekat pada kertas, kain atau penggulung. Pastikan bahagian atas kek benar2 kering
  • Kalau guna oven yg ada api atas untuk mengeringkan bahagian atas kek, matikan api bawah

 

0 sweet persons:

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D