9.10.12

Perjalanan Penyusuan Saya (Part 13: Breastmilk & Solid Food)

Bismillah wal hamdulillah...

Bulan nehs genablah usia 2nd princess saya kesayangans amira humaira binti mohd asyraf ke angka 5bulan... da 5bln rupanya pengalaman manis saat2 melahirkan puteri kedua itu da berlalu...aiceh... feeling best pulak... kah3... serius! sy skrg da xrasa takut atau serik utk melahirkan lg utk next kids jika masih diberikan peluang atau rezeki oleh DIA yg maha berkuasa... tp insya allah bkn dlm masa terdekat... perlu jalankan amanah n tanggungjwb sepenuhnya kpd 2org puteri kesayangans hamba ini :) as long as meletakkan rasa kebergantungan hanya pada allah swt insya allah sgalanya akan baek2 shj... percaya DIA, letakkan keyakinan pd DIA...

Orait da lari tajuk pulak dah dok bebel2... sy eksaited sbnqnya nk introduce solid utk amira... tp since sy terbaca 1post kt KIM berkenaan dgn eksklusif breastfeeding sehingga 2tahun tanpa makanan pelengkap... sy pnh dgr isu berkenaan dgn itu tp sy fikir mungkin possible utk sesetgh infant/toddlers yg mungkin xsihat atau mengalami masalah penghadaman atau alergik... rupanya possible jerk utk xbg sbrg makanan pelengkap sehingga usia 2thn kecuali susu ibu semata2... tp seperti yg kita tahu bila usia bb da 6bln susu ibu sudah tak lg cukup utk menyokong tumbesaran infant yg makin pesat itu... so what do u say?ada la googling tp xjmpa pulak info berkenaan dgn isu ini... pls share mommies yg pnh baca n amik tahu berkenaan dgn ini... sy cuma nk tahu knpkah ada ibu2 memilih utk hanya memberikan susu ibu kpd anak sehingga 2tahun! bukan 6bln... sy xpasti sama ada perkara ini bagus atau sebaliknya... kalu xbagi makanan tambahan langsung smpai umo 2thn tuh kira mcm mana?? konfius... any infos pls share...

Bg solid food pd baby less than 6months mmg bleh membahayakan kesihatan baby... org dulu2 mmg la bg anak2 mkn awal dgn alasan asik nanges la n sbginya sbb tuh org zaman skrg mcm2 jenis penyakit sbb org dulu2 bg bb mkn sejak lps pantang lg... ada dgr dlm pantang da campo nestum dlm susu baby...dahla bg FM cmpo pulak dgn nestum.... kesian sgt bby tuh... mmg skrg xnmpak apa2 kesan tp jangka masa pnjg nanti... usus dia blom matang... so skrg sy tgh plan nehs nk kasi solid mebi lewat sket utk amira... mebi 7-8bln... masuk je 6bln if nmpak dia mcm da kasi signs utk mkn sy just nk kasi puree buah atau sayur contohnya puree pear, puree carrot, puree kentang..

Meh tgk sy copy dari 1website Kid Health

When to start?

Around 6months old baby mungkin menunjukkan tanda2 berikut:
  • Memasukkan jari dalam mulut (tp rasanya tak kot..mcm xleh terima je alasan nehs...mmg habit setgh budak tuh bkn sbb lapar)
  • Bleh menhisap makanan/cecair yg diberikan tru sudu (erm....)
  • Menunjukkan minat bila tgk org mkn (kalu mcm tuh amira da kena bg mkn la??haha! no no)
  • Kerap menyusu (mungkin growth spurt...its normal)
  • Badan da keras bleh duduk tegap kalu didudukkan...xperlu support...
Tp ditekankan kalu bby masih xbersedia utk mkn solid masa umo da 6bln tuh jgn paksa... itu normal n apa yg pntg susu ibu masih perlu diteruskan...mungkin bleh diberi sbg bahan utk memperkenalkan rasa n tekstur makanan.... bkn utk mengenyangkan...

Best First Food to Feed Your Baby

  • Careals -  seharusnya diberikan makanan yg mudah dihadam oleh bayi iaitu single-grain variety careals contohnya nasi, barleys atau oat. Sebagai permulaan campurkan careals pilihan dgn breastmilk. Create a creamy sup utk baby campuran beras yg dikisar halus n dimasak sempurna dgn beberapa oz EBM
  • Vegetables - adalah pilihan yg terbaek utk memperkenalkan bby dgn solid food. Mulakan dgn sayuran berwarna kekuningan n oren seperti carrot, sweet patatoes sblm memperkenalkan dgn sayuran hijau. Cuba perlahan2 dan jika bayi menolak cuba lagi esok. Jangan paksa bayi jika dia menolak
  • Fruits - Jgn memberi buah-buahan dlm tin atau yg telah diproses utk bayi. pilihlah buah-buahan segar n yg plg sesuai utk bayi adalah pisang yg dikisar halus, pears yg direbus n dikisar halus
Fruit purees... credit: Annabelkarmel
Contoh penyediaan makanan pertama utk bayi. Credit: Kid Health


 

4 sweet persons:

Khadeejah Hasmad said...
This comment has been removed by the author.
Khadeejah Hasmad said...

Sebab malas nak masak. Haha. Tu utk saya. Muhammad makan solid start umur setahun plus sebab saya malas nak buat baby food :P sila jgn tiru saye. Tp start setahun lbh, dia makan apa yg kitorg makan. Dia suka pedas, pasta, seafood. Certain ibu akn sgt particular bab bg toddler makan apa yg adult makan. Tp as long Muhammad stays healthy, active, kitorg go on je. Actually Muhammad pun x brapa into baby food mcm bubur, puree. Kalau kitorg xmakan, dia xkan makan. Yg kitorg makan dgn sakan, itu lah yg dia suka

Khadeejah Hasmad said...

Sebab malas nak masak. Haha. Tu utk saya. Muhammad makan solid start umur setahun plus sebab saya malas nak buat baby food :P sila jgn tiru saye. Tp start setahun lbh, dia makan apa yg kitorg makan. Dia suka pedas, pasta, seafood. Certain ibu akn sgt particular bab bg toddler makan apa yg adult makan. Tp as long Muhammad stays healthy, active, kitorg go on je. Actually Muhammad pun x brapa into baby food mcm bubur, puree. Kalau kitorg xmakan, dia xkan makan. Yg kitorg makan dgn sakan, itu lah yg dia suka

Faizah^Ramli said...

@Khadeejah Hasmad

Tp kalu 1thn plus mkn apa yg adult mkn sokay la kans...hehe...kalu bb xde gigi lg kena la berbubur sgala...aisya ni walaupun da 2thn plus kkdg nk jgk mkn bubur...heran! haha...ikut selera dia as long as dia nk mkn....

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D