10.10.12

Mental n Emotional Breakdown...

Bismillah wal hamdulillah...

Skrg kt umah mak abah... heaven! dpt sembang2 n meluahkan sgala perasaan best atau tak best dgn org yg tersyg terutamanya mak adalah sgt melegakan...sy adalah satu2nya anak mak yg xbyk bercerita... huhu...logik ke tak?haha! :D tp mmg serius pun kerna sejak zaman study atau dgn kata laen sejak berjauhan dgn family kerna menuntut ilmu sy mmg jrg calling2 mak utk meluahkan perasaan.. sekadar calling2 utk tnya khabar n bgtau apa yg pntg (bila exam, perjumpaan ibu bapa, inform keta rosak masa dok UTP.... hehe) itu je la kot... sy bkn apa, sy xmo mak abah risaukan sy sbb tuh sy xpnh cerita apa2 kt mak abah if sy ada masalah.... tp hati seorg ibu, time sy ada masalah la mak slalu call... mak ckp tergerak hati nk call tnya... mmg tepat! sy tgh stress ka apa... sy xcerita pun kt mak tp mak dpt agak... begitu kuat connection antara ibu n anak... kkdg xborak pasai problem pun tp just sembang2 kosong... tp itu sudah cukup meredakan resah dihati... :) begitu hebat kasih seorg ibu...

Tp sejak sy xberkerja nehs mmg byk sharing2 dgn mak... rasa release... mebi dunia surirumah tangga terlalu baru utk sy... tiba2 sy kena resign dlm keadaan xbersedia... sy akui sy rasa sgt kosong n blur... bkn problems duit sgt tp aktiviti harian yg sy rasa agak terkongkong... ntahler baru lg kot, dgn xdak org berborak sharing2... yela en.abg blk da nk dkt mlm... kkdg xsmpt sembang pun sbb lbh byk masa melayan anak2... tgk2 en.abg da tdoq... ksian pulak... huhu... xsmpt nk bercerita pun sbb tuh sy rasa emotional sy sgtla xstabil... kkdg kita mmg memerlukan org utk berborak... jiran tetangga sume bz bekerja... bkn nk luahkan perasaan sgt tp just nk sembang2 kosong mmg bleh meredakan sgala kekusutan.... kkdg tuh borak dgn anak2 je la walaupun depa xphm... hehe ;)

Rasa mcm nk stay dgn mak je la smpai bila2 aci x??? haha =)) sy ni cpt hilang arah tujuan gak kkdg kalu da stress atau rasa mcm kena cari org utk sembang2... en.abg ada je la utk dgr luahan hati tp tuhla,mebi xmcm dulu2... en.abg tgh struggle seorg2 utk support family kecil kami slps tiba2 sy terpaksa resign... sgalanya alhamdulillah lbh dari cukup cuma utk masa dpn en.abg kena kerja kuat n lbh sket...itu salah satu jgk punca rasa bersalah pd en.abg... yela time muda gini la nk kmpul n cari rezeki sbyk mungkin utk masa dpn family n anak2... en.abg nk senangkan sy n anak2...sy rasa bersalah n sdeh xdpt tlg dia... insya allah sy akan cuba tlg dia dgn cara laen... ya allah, mudahkan jalan ini utk kami...ameen ya rabb~!


 

2 sweet persons:

sharEna said...

rasa mcm faham aje keadaan Faizah neh. yer mmg kite perlukan ssorg utk meluahkn perasaan dsb. at least utk bercakap kosong. jaga anak kecil 2 org bkn mudah walau nampak mudah. siryes byk keje kt rmh kna settlekan. bkn takat menjaga anak saje kan?

dah tertulis Faizah jd surirumah skrg nie. redha yer. tp klu kite kt tmpt awk pon xtolah mcm mane. stress jgk kot. mmg prefer bekerja lg sbnrnya. maybe anak dah 2-3 ok la nk ddk rmh. anak sorang nie mcm x berbaloi lagi hehehe

Faizah^Ramli said...

@sharEna

Yezza...sangkaan sy mengenai stay-at-home-mother adalah meleset sama skali selama ini...mmg xmudah n sgt penat! slalu je xsmpat mkn, kkdg terpaksa solat kt dpn tv kt hall kerna anak2 cranky... tp sume tuh dugaan yg sgt mendewasakan... seronok sgt sbnrnya dpt jg anak2 dgn tgn sndiri...diaorg tdo tgk muka ummi, bgn pun tgk muka ummi... masing da mesra dgn ummi rasa sgt blessed...xmcm dulu, aisya manja dgn maktok n ayah sbb lbh byk masa aisya bersama maktok n ayah...ummi nehs bz travel g keje...kkdg kuar umah aisya xbgn tdo lg, blk umah pulak aisya da nk tdo blk... cenggitu la perbezaannya...

Sy mmg da redha alhamdulillah n yet sbnrnya sy happy da 24jam dgn org2 tersyg...cuma mebi keadaan terlalu baru utk sy... yela kita kan berkerja sblm nehs...da nk dkt 5thn jadi career woman tiba2 je kena stay kt umah xbuat apa2 just jg anak n buat keje2 umah... kalu ada family bisnes ke apa seronok jgk jadi housewife...ada keje smpingan yg bleh kita sibukkan instead of just buat keje2 umah...sy pun mcm awak gak kot sharena...xleh sbnrnya dok sesaja kt umah...rasa otak sgt jemmmm...hihi

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D