3.10.12

Kisah teladan untuk saya...

Bismillah wal hamdulillah... 

Nak bergosip sket neh...heheh :D xdak la gosip tp ala2 kisah yg bleh diteladani semua... :)

Seminggu sblm syawal berakhir kami sekeluarga adala ikot 1family nehs beraya ke umah anak menantu dia...dgr kata anak menantu dia baru beli umah... so eksaited...kira sedara kami jgkla... elok kami smpai rupanya member2 si menantu (perempuan) ada dok tgh mkn2... sokay la kans... tgk menu hari tuh adalah spegeti... da pukul 5ptg... mungkin mkn ptg kot... tgk kt dapo ada berderet2 kotak pizza dgn spegeti bolognese pizza hut... erm... okla kans... ada beberapa lg menu sampingan ala2 western seperti garlic bread, sosej goreng, fries, kuah carbonara (menurut si suami just panaskan carbonara prego...hehe) 

Malam tuh kami da get ready nk blk... tidak bermalam di situ tp mak n ayah mertua mereka haruslah bermalam di situ kans...da nama umah anak menantu... lps maghrib lepak2 dpn tv... sy tgk si ayah mertua tuh da gelisah 1mcm... sama la si mak mertua... tiba2 si ayah mertua itu bersuara kpd kami yg mereka mahu keluar tapau nasik... lapar nasik katanya... huhuhu...waduh ksian sungguh... org tua kans, xlayan kot western food dari ptg smpai ke mlm... si menantu perempuan tuh buat dono je lepak tgk tv smbil ckp "If nk minum apa2 g la bancuh kt dapo ye..." terkedu sy mendengar... kalu kami org muda mungkin la kot xkesah sgt nk bancuh2 sndiri kopi bujang tp ni ibu n ayah mertua kot kau nk layan mcm tuh? siap soh g bancuh air sndiri kt dapo smbil dia buat bodo je melayan MasterCheft kt dpn tv...kohhkoff...

Sepeninggalan si ayah mertua kuar mencari sesuap nasik...org2 tua konfem la nk dinner nasik kan... takkan roti je kot...lantas si anak pun bersuara "Kami mmg xmkn sgt nasik...malam lg la xmkn nasik..." ok fine rasa mcm ntah apa2 je... ada ka patot ckp mcm tuh dgn ibu n ayah sndiri yg dtg jauh2 nk ziarah umah anak?apa kau xleh ke sekali skala prepare food utk ibu n ayah yg bukan hari2 pun dtg kt umah kau tuh... alasan xde dinner mlm tuh adalah pizza n spegeti ptg td masih berbaki...tp terfikirkah org tua2 mahu mkn nasik?larat nk layan western smpai mlm?

Mmg tragis je sy tgk...mai umah anak terpaksa kuar p cari mkn kt kedai... anak menantu xmasak... huhu... at least korg p la kuar tapau ke...ada ka patot soh ayah mertua kuar tapau sndiri...smpai si ayah mertua pulak tnya..."Nak pesan mkn apa2 tak??"haha! da terbalek agaknya dunia...erm... mmg terkedu la kami suami isteri kt umah mereka...terfikir jgk, adakah setiap kali ayah n ibu mertua bertandang begitu jgk nasib mereka? wallahu'alam...

Smua jadi teladan utk sy utk layan n jg PIL n mak abah as well... org tua kita sbg org muda kenala berbudi bahasa... walaupun depa da kenyang ka apa, at least buatla air... kkdg tuh bknla kebuloq sgt tp... BUDI BAHASA... BUDAYA KITA ^_^ v samala mcm org pegi umah kita atau bermalam di umah kita... mesti prepare mknan...ada ka patot soh tetamu g tapau mkn kt luar??? Lu fikir la sndiri... :)

 

6 sweet persons:

Qider said...

ntahla adeq..

kami pun kalau in-laws dtg,mcm tension nak masak apa2 sbb satgi tak kena seleralah,pastu bila tapau nasi arab,ckp nak mkn air tgn kita pulak,kita dahla dengan anak kecik dok mengekor 3 3 org..

tp kalau MIL ada lagi,rasanya kami heret dia dok kat dapur,tny mcm mn nak masak itu ini hehe,sbb MIL kami dulu mmg pandai msk mcm2 mcm mak kami jugak (mak kami mai rumah,dia yg msk,adoi,tensen haku)..

so moral of the story,in order kita nak didik anak2 utk hormat org tua and how to speak with the elders and to concern their being,kita la yg dulu kena wat camtu..

Faizah^Ramli said...

@Qider

Huhu...bab xikut selera tuh belakang kira la rasanya... at least kita tnya mak n ayah kita tuh nk mkn apa... bg kami parents n parents in laws adalah org2 yg mmg kita kena hormat n utamakan... so adalah sgt xbes bila kita biaq gitu ja...at least buat la ayaq ka apa ka walaupun xmasak... prepare sumthing la...xmasak xbuat ayaq pun p la beli apa2...huhuhuhu...takkan nk soh dia p beli sndiri...haish...tuhla kans kita kena tunjukkan contoh tauladan yg baek utk generasi akn dtg... kisah ni pun kira peringatan utk diri sndiri...mg kami jgk insaf~ huhu.. kita bkn kanak2 lg! hu

MammaSun said...

Hahaha.....aku dulu kalau parents nak mai umah kat Terengganu suh bawa sesiap apa yg aku nak makan...nanti nak suh mak masak...hahaha.....
Umah kat KL ni, byk order saja...kui kui kui.

Qider said...

suna,mak aku bak kata ayah aku kalau boleh nak angkut satu lori rempah ratus,hg bygkan,daging pun dia bawak..

adeq,tula,part ayah dia gelisah sbb lapaq,teringat ayah kami,dia dahla ada gastrik,mmg kena tibaila kalau ada adik2 kami nanti buat gitu kt mak ayah..org2 tua ni,goreng ikan dgn tumbuk cabai pun dah ok,depa bukan soh buat ayam masak merah...sayu kami baca entri ni

Faizah^Ramli said...

@MammaSun

Mak sndiri xpa suna...nk merap...yela skali skala jmpa mak pun phm...kami dok dkt pun merap ja sokma...hehe... tp kan bila sapa2 mai tuh xdakla xbuat apa langsung kot... terconggok tgk tv ja... adakah?xtaula ka skrg mmg mcm tuh... huhu...ka kami yg melebih?heee...

Faizah^Ramli said...

@Qider

Hehe...tuhla yg dok dkt pun blh dikatakan setiap hari bwk food... kami pun berbalas masak sumthing yg mak abah kami suka... berbalas2 gitu la... berbudi bahasa org kata...kkdg org tua ni mcm budak2 blk...merengek2 jgk kkdg nk kita layan depa...n sgt sensitif.. xtaula itu mak abah kami la...depa bab nk tlg masak n bawak apa2 mai umah tuh mmg sangat xkisah... tp kkdg apalah salahnya kita pulak prepare sumthing utk depa.. :) itu apa yg kami phm la... bkn selalu...kalu depa bwk apa2 tuh sesamala masak ke apa yg patut...ni buat dono je n terconggok kt dpn tv mcm xdak tetamu yg mai...rasa cam sgt xbes...hu...nak2 in laws... lg la xkena...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D