28.9.12

Penangan baking...

Bismillah wal hamdulillah...

Hari ni xbuat apa pun... rehat je dari pagi td... da 2hari aisya kt umah MIL... kemarin dia nk ikot ayah dia meraung2 jd kena bawak ke umah MIL, hari ni pnya kes kerna tangan ummi cramp! huhu... trus keras mcm robot...sib bek adik amira xbuat perangai sgt... asik nk melompat je slalunya... si tecik itu da xnk berbaring je sokmo... nk org pegang utk berdiri -___-"

Sy ni suka cari pasal pastu xnak dgr nasihat org...huhu... Nano ckp kalu taknak stress time baking, baking memalam... tp kemarin daku melanggar jgk pesan otai baking... buat jgk sudahnya tgn lak cramp! huhu... arini hujan sehari suntuk mmg perut sokmo je lapaq...aisya awal2 da antar MIL sbb dia bgn awal trus nk ikot ayah...meraung2 so terpaksa antar ke umah MIL... senang hati sket dlm kepala leh la baking lg pas kemas2 umah...

Elok mengadun doh roti, MIL dtg amik diapers aisya... en.abg lupa bawak td... aisya tergedik2 nk stay dgn ummi xnak ikut MIL dah... dlm hati "hah sudah! mexican bun xjadik lagi nehs... lunch pun blom masak! itula faizah..org soh baking memalam nti!" huhuhu... sudahnya menguli doh roti sambil berkejaran dlm umah sbb terkejar dgn aisya yg nk mengaco adik dok tdo dlm bilik... haha! dahla tobat pasneh faizah oit... sudahnya cramp kedua2 belah tgn...sakit amat! mmg rasa nyesal baking dlm keadaan kelam kabut tp itu shj caranya sy nk hilangkan stress n bosan beberapa hari dlm umah xkuar2... huhu... ksian sy xpegi mana pun 2-3hari nehs sbb hujan n en.abg blk lewat dari opis... bila malam malas la nk g mana2... amira pun da nk start tdo.... ummi yg kebosanan n otak jem dok dlm umah xkuar2... T__T

2hari lps sy buat Devil Food Chocolate Cake recipi cilok dari blog Nano... mmg mables da bommmm... sila terjah blog beliau utk resepi yerp! rasa dia mmg "just nice" nk ckp xmanis mmg manis, nk kata manis sgt pun tak...sedang2 jek...mmg bes la rasa dia... kombinasi cheese+choc cake+chocolate ganache... mmg terbaek! en.abg blk je umah terus ckp nk rasa smpai ckp "kalu mcm ni 1loyang ni abg bleh habeskan..." wah... sapa xsonok suami sndiri puji... hehehe ;) en.abg mmg kuat komplen so sy mmg suka tnya pendapat dia kalu try baking atau resepi baru... alhamdulillah menjadi xmcm try kek caramel arituh... 1st try hancur... hehe :) tgn xbapa ada bakat... wakakaka ^_^

Kemarin pulak sy try lg mexican bun... arituh kurang kelembutan... mak aihhh pnya mencabar keimanan nk menguli... sy try utk basic doh setgh adunan je n uli dlm 1-2jam kot... mcm nk tercabot tgn ai okehh... kena bli bread maker la pasnehs... arituh sy letak filling cream cheese tp rasa dia mcm xkena je dgn roti boy perasa coffee nehs... so tukar kepada resepi asal... pakai filling butter je... mmg sedap! mkn panas2 terbaek... bakar memula xsmpt habes bakar anak2 buat perangai... bgtn kul 2pg sambung bakar... sket je pun doh dpt dlm 7biji je tuh pun rasa nk tercabot dah lengan menguli.. adoih insap da xmo dah meroti... sket pnya seksa nk uli... kalu nk roti keras bleh la xuli lama2... len la kalu ada bread maker... so ini mungkin roti terakhir sy.... haha!

Devil Food Chocolate Cake yummeh~!!
Hot from oven... mexican bun at 2.30am... hehe
The basic doh sgtla lembut!

Sy amik resepi basic doh kt blog Secubit Garam... ini resepinya:

Basic doh:

380g tepung high protein
3 sudu besar tepung susu
80g gula castor
1biji telur gred A (dikocak sedikit dgn garfu)
100ml air
100g water roux (menggunakan kaedah 1:5 = 1 utk tepung, 5 utk air)
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shorterning
1sudu kecil bread softner
1sudu kecil bread improver

Cara membuat water roux:

50g tepung gandum
250ml air

Masukkan air dan tepung dalam kuali/pan dan masak dengan api sederhana. Hendaklah dikacau supaya tidak berketul. Kacau hingga pekat dan tutup api (dalam 2minit shj). Bila sejuk masukkan dalam bekas tertutup dan simpan dalam peti ais sehingga nak digunakan. Keluarkan dari dlm peti ais dan biarkan kpd suhu bilik barulah digunakan.

^_^ v

 

5 sweet persons:

Rai Ourkizuna said...

saya suka makan roti..tapi bercinta nak menguli ni.. tak pernah lagi cuba mexican bun tu..tapi tengok gaya husband saya suka masa beli aritu..nak kena cuba jugak lah..

F a i z a h ' s said...

@Rai Ourkizuna

Itula pasai...sy mmg suka roti homemade... dulu abah sy rajin buat...lelaki menguli mmgla xde masalah...ni lengan still cramp sbb menguli 1jam direk...haha! cari pasai btol la... tobat xnak dah! sakit! kena bli mixer power ataupun BM la kalu nk meroti lagi :)

Qider said...

guwe paham part otak jem dok umah tak kuar2...

Qider said...

guwe paham part otak jem dok umah tak kuar2...

Faizah^Ramli said...

@Qider

Hahaha...tp kna sabaq la da nasib badan jadi surirumah...kna la dok umah...hu

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D