11.9.12

Meroti~

Bismillah wal hamdulillah...

Ptg kemarin p umah PIL sbb aisya nk maen2 dgn cousin dia kt sana tertgk Safiyya n ada story pasai seorg student tajaan MARA yg buat bisness bun n roti kt ireland kot kalu xslp... dia buat bun apa ntah tp ala2 mexicon buns... terus cam... eh teringin lak nk mkn roti boy... tp kt perlis ni mana nk cari roti boy... so mlm td smpt gugel2 resepi MEXICO BUNS... alahai senang je... haha! bajettt... xbuat lg da ckp sng... ntah jadi ke tak...

Pagi td kuar p sumwhere atas urusan pasai kerja... huk... pastu meronggeng seorg2 kt kangar sementara aisya n amira ada org jg... trus g Youhin yakni kedai bahan2 kek n kueh... trus bli brg2 nk buat mexico buns...

Pas zuhur trus m'roti... simple je step dia tp si tecit amira buat hal pulak... merengek2 soh kendong2 dia... tdokan dlm bilik baru senang hati nk membaking... si kakak aisya slmt lg kt umah maktok... phewww...

Ok meh tgk bahan2 dia... eceli kalu nk sebijik cam roti boy tuh filling tuh harus tukar la dari cream cheese kpd filling butter+brown sugar

Cream Cheese Mexico Buns (1/2 adunan)


Bahan doh roti:
250g tepung roti/tepung berprotein tinggi (diayak)
1 sk bread improver + 1 sk bread softener(optional)
10g susu tepung 
40g gula castor
1 1/2 instant yis
1/2 sk garam
1/2 biji telur
30 butter

Bahan filling (cream cheese filling):
125g cream cheese
30g gula castor
1/2 sk esen vanilla

Bahan filling (butter filling):
50g salted butter dilembutkan
1/2 esen vanilla
25g gula perang

Bahan topping:
50g mentega dilembutkn
40g gula icing
1biji telur dipukul sedikit
1 sk coffee flavor kalau xdak perisa kopi bleh gntikan dgn NESCAFE (1 1/2 mkn nescafe dicampur dgn 1 sudu besar air) - sy letak cappucino flavor
50g tepung serbaguna diayak (sy guna tepung gandum je)

Cara-cara untuk filling:

Bagi cream cheese: campur semua bahan pukul sehingga ringan+gebu+sebati - ready to use (letak dlm peti ais dulu sng utk diletak dlm doh nanti... tak sememeh...

Bagi butter filling: Pukul mentega dlm mixer pd kelajuan sederhana selama 3minit. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul lg sehingga sebati. Tuangka adunan dlm mangkuk da simpa dalam freezer/sejuk beku sehingga sedia utk digunakan.

Cara-cara untuk topping:

Pukul mentega dan gula icing pada kelajuan sederhana sehingga adunan ringan dan gebu lbh krg dalam masa 5minit. Masukkan telur pukul lg. Masukkan coffee flavor/NESCAFE. Masukkan tepung n putar lg pada kelajuan sederhana. Masukkan dlm piping bag dan seperti filling masukkan dlm peti ais sehingga sedia utk digunakan.

Cara-cara untuk doh:

Campurkan tepung, gula castor dan garam di dlm mixer dan putar pada kelajuan sederhana selama 1minit. Masukkan yis, telur dan air (kalau tiada susu tepung bleh gantikan dgn susu segar Maksudnya either air or susu segar. Jgn masukkan dua2 pulak). Putar selama 1minit pada kelajuan perlahana dan kemudian kelajuan sederhana slama lbh krg 8minit. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5minit. Gaul pada kelajuan sederhana sehingga roti menjadi lembut. Kalu nak roti lg lembut, lps guna mixer guna tgn utk uli dlm lbh krg 10-15minit. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian 50g. Bentukkan bulat. Tututp dgn kain lembab dan biarkan slama 10minit... ada yg ckp 45minit dibiarka sebentar... ikutler masing2 ye...

Cara-cara utk meroti mexico buns:

Menggunakan telapak tgn leperkan adunan roti. Letakkan inti ditgn dan tutup kemaskan (mesti tutup btul2 filling kalau tidak sewaktu membakar inti akan terkeluar dan cair). Bentukkan bulat dan letakkan di atas loyang pembakar yg disapu mentega. Ulangi utk bulatan roti yg lain. Letakkan roti pada jaran 7.5cm di atas loyang pembakar (sy men letak je xkira2 dah...huhu). Ketepikan utk diperap selama 45minit di dlm suhu suam. Pipe topping di ats roti bentuk spiral. Bakar pada suhu 170 selama lbh krg 15-20minit atau sehingga roti kekuningan

Mexico Buns in progress




Dah siap bakar!



 

0 sweet persons:

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D